Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İlk 10 ekonomi içinde yer almak

Yazının Giriş Tarihi: 10.12.2016 01:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.12.2016 01:09
Türkiye doğal kaynakları (petrol, doğalgaz) sınırlı bir ülkedir. Doğal kaynakları sınırlı ülkelerin büyük ekonomilerin içinde yer alması sadece rekabet edebilir, kaliteli üretim ile mümkündür.
Bu ise öncelikli yerli ve yabancı sermaye ile yapılacak yatırım, devletin sağlayacağı teşvikler, nitelikli eleman, Ar Ge’ye ayrılacak kaynaklar ve inovasyon ile sağlanır. Özünde stratejik bir devlet politikası gerekir.
Burada iki temel konu önem taşımaktadır. Bunların ilki eğitim, ikincisi ise yüksek teknolojili üretimdir. 
Şimdi bunlara bir göz atalım. Türkiye’de 15 yaş grubundaki öğrenciler 65 ülke arasında fende 44’üncü, matematikte 43’üncü, okuduğunu anlamada 42’nci ve genel toplamda 45’inci sırada bulunmaktadır.
Üretim ayağına baktığımızda ise Türkiye’nin en büyük 500 şirketi içinde 186’sı en düşük teknolojili ürün üretirken, 163 tanesi düşük teknolojili ürün, 109 tanesi orta teknolojili ürün ve sadece 12 tanesi yüksek teknolojili ürün üretmektedir. 
Bu özetle şu demektir. Türkiye ihracatı ortalama kilo başına 5 euroluk potansiyele sahiptir. Halbuki bu ihracatı orta ve yüksek teknolojili ürünlere kaydırdığınızda kilo başı ihracat rakamı ürününe göre yüzlerle, binlerle ifade edilecek duruma gelir.
İlk 10 ekonomiye gidecek yolun anahtarı budur.

Çarpıcı örnekler

Yukarıdaki tablo özünde bir realiteyi ortaya koymaktadır. Burada suçlu o sınavlarda başarısız olan çocuklar değil, onları eğitmeye çalıştığımız ve nerede ise son 15 yıl içinde 30 sefer değiştirdiğimiz eğitim sistemimizdir.
Çok basit bir örnek vermek istiyorum. Almanya ülkesinde bulunan 1.5 milyon Türk içinden dünya çapında yıldızlar çıkarırken, biz 76 milyon içinde bunu yapamıyoruz. Sorun sistemdir.

UÜ’nün büyük başarısı



Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanıldığı Kurutma Sistemi teknolojisi, UÜ Teknoloji Transfer Ofisi tarafından Orakçı Makina firmasına lisanslandı. 
Üretilen patentli kurutma sistemi, BUSKİ bünyesinde bulunan Orhaneli Atıksu Arıtma Tesisi Yenilenebilir Enerji Kaynaklı Çamur Kurutma Sistemi’nde kullanılacak. 
Bunun protokolü Rektörlük A Salonu’nda imzalandı. UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı, Orakçı Makine Şirket Vekili Özgür Yılmaz Süzer, patent sahibi Doç. Dr. N. Kamil Salihoğlu, BUSKİ yöneticileri, UÜ TTO yöneticileri ve öğretim görevlileri katıldı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.