Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İlk diplomatik zafer

Yazının Giriş Tarihi: 08.10.2019 08:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.10.2019 08:11

Kurtuluş Savaşı sonrasında Ankara hükümetinin kazandığı ilk diplomatik zafer Bursa'da imzalanan Mudanya Mütarekesi ile gerçekleşir. Büyük Taarruz'un zaferle sona ermesi üzerine İtilaf Devletleri TBMM'ye mütareke çağrısında bulunurlar. Türk ordusu ile İngiliz işgal kuvvetleri arasında bazı gerginlikler yaşandıysa da görüşmeler 3 Ekim 1922 'de Mudanya'da başlar.
Görüşmelerde TBMM hükümetini batı cephesi komutanı İsmet Paşa temsil ederken, Fevzi Paşa ve Refet Paşa da görüşmeler boyunca Mudanya'da bulunurlar. İngiltere'yi General Harrington, Fransa'yı General Charpy ve İtalya'yı da General Monbelli'nin temsil ettiği görüşmelerde, ateşkesle doğrudan ilgili durumda bulunan Yunanistan, General Mazarakis ve Albay Sariyanis'i görevlendirmesine karşın, Yunan delegeler görüşmelere doğrudan doğruya katılmazlar ve olan biteni bir gemiden izlemekle yetinirler.
Zaman zaman gergin anların yaşandığı, hatta görüşmelerin kesilmesi tehlikesinin doğduğu ve Türk ordusunun yeniden harekat hazırlıklarına giriştiği mütareke görüşmeleri 11 Ekim 1922 tarihinde uzlaşmayla sonuçlanır.
Bu önemli mütarekenin sonuçları şu başlıklar altında toplanabilir:
"Osmanlı Devleti hukuken sona erer. Doğu Trakya savaş yapılmadan kazanılır. Kurtuluş Savaşının silahlı mücadele dönemi sona erer. Burada kazanılan zafer askeri bir zaferin ötesinde ilk diplomatik zafer olur. Misak-ı Milli'nin Trakya sınırı çizilir. İsmet Paşa'nın elde ettiği bu diplomatik zafer, kendisine Lozan yolunu açar."
Mudanya Mütarekesi'nin 97. yıl kutlamaları Mudanya Belediyesi tarafından organize edilen bir dizi etkinliklere gerçekleştirilecek. Bu etkinliklerin tanıtımını Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, dün Montania Otel'de düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu. Etkinlikler 9-11 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek. Dünkü toplantıda ayrıca Mudanya Belediyesi'nin Enver Aysever ile birlikte hayata geçireceği Yazı Atölyesi'nin de protokolü imzalandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.