Hava Durumu

İmalat-hane, çağdaş sanat ve Gürarda Ailesi

Yazının Giriş Tarihi: 11.01.2022 08:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.01.2022 08:17

Kentimiz yeni bir sanat mekanı kazandı. Bursa'da güncel sanat eserlerinin üretimine, sergilenmesine ve tartışılmasına imkan sağlamak amacıyla hayata geçirilen BOSB Mahallesi Kırmızı Cadde’deki "İmalat-hane" adlı sanat mekanının açılışı cumartesi akşamı yapıldı.

İmalat-hane, ilk sergisi olan Fikri Nuri Kuzucan‘ın küratörlüğünde "Açık Mekan 3" başlıklı sergiyle kapılarını açtı. Kuzucan’ın Açık Mekan 1 ve 2 sergileri daha önce de İstanbul’daydı.

Fikri Nuri Kuzucan, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Resim bölümünde eğitim gördü. Ardından Sosyal Bilimler yüksek lisansı yaptı. İstanbul ve Hong Kong’da gerçekleşen kişisel sergilerinin yanı sıra Basel, Berlin ve Dubai’de karma sergilerde yer aldı. Kuzucan’ın çalışmaları Pera Müzesi gibi kamusal koleksiyonlarda gösterilmiş olup, yakın zamanda İstanbul Modern Sanat Müzesi ve Vehbi Koç Vakfı çağdaş sanat daimi koleksiyonlarına dahil edildi. 

Sanatçı resimlerinde kişisel alan ve kentsel peyzaj konularına ağırlık verir.  Modern şehrin, sakinleri üzerinde yarattığı yalnızlık algısını, beton yığınlarını andıran soyut formlar ile çözümlemeye çalışır.

Bu değerli sergide 9 sanatçının video, heykel, resim ve yerleştirme gibi farklı mecralarda üretilen eserlerinden oluşan 19 eseri bulunuyor. Sergi 9 Nisan’a kadar açık kalacak.

Sergide eserleri bulunan sanatçılar şunlar:

“Canan Tolon, Sinan Logie, Murat Akagündüz, Seçkin Pirim, Nuri Kuzucan, Nermin Er, Nil Yalter, Kemal Seyhan, Deniz Gül.”

GÜRARDA AİLESİ VE BORA GÜRARDA

Gürarda Ailesi kâğıt bobin ve masura sektörünün dünyadaki tek çatı altındaki en büyük üreticilerinden biri. Şirketleri Konfida, 250 çalışanıyla, 5 kıtada 20 ülkedeki müşterilerine hizmet veriyor. Firma Bursa OSB ve Osmaniye OSB’deki fabrikalarında üretim yapıyor.

Konfida, sentetik iplik, film ve esnek ambalaj, non-woven ve kâğıt üreticileri için yüksek performanslı kâğıt silindirik bobin, masura ve kâğıt köşebentler üretiyor.

Ailenin ikinci kuşak temsilcilerinden Bora Gürarda, Koç Üniversitesi’nde İşletme ve Sanat Tarihi eğitimi aldı. Daha sonra bir süre Fransa’da eğitim gördü. Orada eğitimi sırasında sanat galerilerini gezdi. Küratör olup, Paris’te bir sergi açmayı hayal ediyordu. O sırada hepimizi çarpan pandemi onun da hayallerini çarptı.

Türkiye’ye döndü. Ailelerine ait OSB’deki bir mekanı hayallerini gerçekleştirebilmek için kullanabileceğini düşündü. Ailesi destekledi. Bu işin başlangıcında önce çevresi ile bir arayış içine girdi. Param var, istediğimi yaparım, mantığına kapılmadı. O alan ile ilgili danışabileceklerine, hocalarına danıştı. Ortak akıldan yararlandı. Ve çağdaş bir sanat mekanını (Bu kelimeyi özellikle yazıyorum, genç kuşak mekana takılmayı sever. Belki oraya takılıp, çağdaş sanatla tanışıp, farklı bir vizyon yakalarlar. Kuşkusuz konuyu takip edenleri tenzih ediyorum.) yaratmak için yola koyuldu. Bu mekan da cumartesi günü ilk sergisi ile açıldı.

İMALAT-HANE ÜZERİNE

Mekanın arka planında uzun bir çalışma süreci olduğunu belirten Bora Gürarda, şunları söyledi:

" Burayı Murat Alat ve ilk sergi sanatçılarımızın katkıları ile oluşturduk. Benim bireysel vizyonumun ötesinde katılımcı olan bir ekiple ortak bir vizyon oluşturduk. Alternatif bir şehirde alternatif bir durağa ihtiyaç olduğunu gördük. İlk hedefimiz burayı sürdürülebilir kılmak. Aktif bir kamusal alan olmasını istiyoruz.

Burada sergiler, eğitimler, film gösterileri, video sanatı gösterileri, deneysel sinema gösterileri olacak. Özetle entellektüeller için Bursa’da bir durak olmasını arzuluyoruz.

Ayrıca çeşitli alanlarda sosyal sorumluluklarını yerine getiren çok değerli kurumlarımıza da bu alanda model olmak, öncü olmak, onları çağdaş sanat alanına katkı koymaya yönlendirmek istiyoruz.”

Bu mekanın Galeri Müdürlüğü’nü Zeynep Yüksel yapıyor.

SON SÖZ

İmalat-hane, eser üretimi için genç sanatçılara kaynak oluşturmayı, sergileme alanı açmayı ve kapsamlı programıyla bir eğitim kurumu rolü üstlenmeyi hedefleyen bir sanat mekanı. Burada sergilerin yanı sıra seminerler, eğitim programları, gösterimler ve atölyeler de yapılacak.

Evet, İmalat-hane’ye uzun ömürler diliyorum ve iyi ki doğdun diyorum. Kanımca kentimizin sanat etkinlikleri ve içerikleri içinde bir boşluk oluşturan çağdaş sanatı doldurma noktasında atılmış bir adım.

Ayrıca Bora Gürarda’yı ve Gürarda Ailesi’ni kutluyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.