Hava Durumu

İMO'nun sanal misafiri olduk

Yazının Giriş Tarihi: 22.04.2020 07:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.04.2020 07:54

Evet, sanal toplantılarımız devam ediyor. Galiba bu işin gidişatı da hep böyle olacak. En azından canlı toplantılarda birbirimizi görürdük, iki laf ederdik, artık bu işi de sanala taşıyacağız gibi görünüyor.

Son sanal toplantımızı dün TMMOB İMO Bursa Şubesi ile gerçekleştirdik. İMO Başkanı Mehmet Albayrak'ın sanal misafiri oldu. Ne bir kolonya tuttu, ne bir şeker tuttu, ne de bir maske verdi. İşin esprisi bir tarafa Mehmet Albayrak, Korona virüsün sektörüne etkilerini şöyle özetledi:

"Elbette bu sınavdan başarı ile çıkacağız. Ancak bunun bir de faturası olacak insanlığa. Hepimiz bu faturadan kendimize düşen kısmıyla yüzleşeceğiz. Günümüzde azda olsa devam etmekte olan bazı şantiyeleri görebilmekteyiz. Ve bunlara malzeme üreten diğer paydaşlarımızla birlikte (beton, demir, pvc, cam, mobilya, seramik vs. vs.) sektör, ayakta durmaya çalışıyor. Cam, demir, seramik gibi fabrikalar yüksek ısılı fırınlar ile çalıştığı için sektördeki düşüşe rağmen durma noktasına gelseler de düşük kapasitede çalışmaktadırlar.

Sektörde çalışanlarımızın hemen hemen hepsi zaman geçtikçe ''Nasıl olsa bir şey olmuyor'' diye sosyal mesafe ve maske dahil hiçbir izolasyona dikkat etmemeye başlıyor. Özellikle havalar da ısındıkça bunu korumak daha da zor. İnşaat sahalarının doğası gereğince, mesafe koymak kolay olmuyor. İnşaat alanlarında özellikle salgın ve izolasyon konusunda iş sağlığı ve güvenliği kapsamında yapılan bilgilendirmeler yeteri kadar bilinmiyor ve uygulanamıyor.

Hal böyle olunca inşaat sektörü salgın yayılımı açısından riski önemli ölçüde arttırmaktadır. Bu nedenle sektörümüzde (durduramayacağımıza göre) ciddi önlemler alınması önem arz etmektedir.

Virüsün yayılımı acısından bakılırsa yapı denetim çalışanları birçok şantiyede denetim yaptıklarından şantiyeler arasındaki yayılımı arttırma riski taşımaktadır. Hangi açıdan bakılırsa bakılsın yapı denetim şirketleri de mücbir sebep kapsamına alınmalıdır."

ALBAYRAK'TAN ÖNLEM ÖNERİLERİ

Albayrak alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

"Bütün şantiyeler karantina alanı şeklinde gözlem altında tutulmalı; çalışanların ihtiyaçları tek bir şirket çalışanı tarafından toplu olarak giderilmeli; giriş çıkışları denetlenmelidir. Her türlü denetim işlemleri yemek molaları gibi işçilerin sahada olmadığı zamanlarda denetçi mühendis, şantiye şefi ve en fazla bir işçibaşı (kalfa) tarafından oluşan heyet halinde yapılmalı; ölçüm gerektiren keşif, hakediş gibi işler mesai saatleri dışında yapılmalıdır. Sosyal izolasyon kurallarını tam ve eksiksiz olarak uygulamak ve uygulatmak gerekiyor.

Şantiyede mutlaka bir hijyen sorumlusu belirlenmeli; hijyen şartlarına uygun çalışma ortamı hazırlanmalı, tedbirlerin yeterli ve uygun şekilde alınıp alınmadığının denetimi gerek OSGB (Ortak Sağlık Güvenlik Kuruluşları), gerek yapı denetimler ve gerekse Bakanlık eliyle yapılmalıdır.

Yaşları büyük ya da kalıtsal hastalıkları olanlar (iş yeri hekimlerince denetlenebilir) pandemi bitene kadar sektörde çalıştırılmamalıdır. Şantiye soyunma alanları ve yemekhaneleri gözlemlenebilir, bu alanlar birbirinden izole olacak şekilde düzenlenmelidir. Dönüşümlü çalışma sistemine geçilmeli; kalabalık çalışma yönteminden mümkün olabildiğince kaçınılmalıdır. Önümüzdeki Ramazan ayında şantiyeler kapatılmalı ya da yarı zamanlı hale getirilmelidir.

Maske takılması zorunlu olarak uygulanıyor ama satışların yasaklanmasıyla özellikle çalışan işçi sayısının fazla olduğu şantiyelerde maske bulmak zorlaşıyor. Şirketler işçilerine maske temin edemez hale gelmiştir. Acil olarak bu sorun çözülmelidir. Gurbetçi işçiler aynı konteynerde kalıp ortak yemekhane, duş, WC vs. kullanıyorlar. Bu grup çalışanlarımızın dış ortamla izolasyonu sağlanmalı; karantina altında çalışmaları sağlanmalıdır."

Evet, her açıdan zor günlerden geçiyoruz. Hepimize kolay gelsin.

Albayrak'ın önerileri bana göre önemli. Değerlendirilmeli.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.