Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İnegöl ve Bursa siyaseti

Yazının Giriş Tarihi: 22.11.2017 07:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.11.2017 07:54

Genelde merkezde yaşayan insanların ilçelere bakışları bir taşra algısı taşır. Bu algı ile olup, bitene bakış beraberinde bir küçümsemeyi de getirir. Çünkü bu bakışa sahip olanlar merkezin cazibesi içinde tüm erklerin merkezde toplanması düşüncesine sahiptir. Bu erkler kendi deyimleri ile taşraya dağıldığında küçümseme ve aşağılama had safhaya çıkar.
İşte bugün Bursa'nın yaşadığı budur. AK Parti'de il başkanlığına İnegöl'den Ayhan Salman'ın atanmasıyla başlayan ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na Alinur Aktaş'ın seçilmesiyle devam eden süreçte, herkes bir şeyler söylüyor. Deyim yerindeyse ağzı olan konuşuyor.
Özellikle Bursa Büyükşehir'de başlayan İnegöl kökenli insanların çeşitli makamlara atanmalarının ardından yapılan değerlendirme ve yorumları takip ediyorum. Bunlar her dönem oldu. Her başkan doğal olarak kendi inandığı ve güvendiği bir kadro ile çalışmak ister. Bu doğaldır. Önemli olan bu kadronun görevlerini adaletli ve dürüst biçimde yapmasıdır. Herkes gelip, geçicidir. Makamlar ve koltuklar hizmet içindir. Kimsenin de malı değildir.
Gelelim, İnegöl'e. İnegöl ilginç bir ilçedir. Merkez ilçelerimizin dışında hem büyük nüfusu, hem ilçelerimiz arasında dinamik ticari ve sanayi ağırlıklı yapısı (bu ilçemizde 3 organize sanayi bölgesi bulunmaktadır), mobilya alanında markalaşmış bir yer olması, bir biçimde ilçelerimiz içinde dışa açıklığı onu diğer ilçelerimizin yanında ayrı bir konuma getirir.
1994 yılında rahmetli Hikmet Şahin ile başlayan ve Alinur Aktaş'la devam eden 23 yıllık süreçte İnegöl'ü AK Parti ve onun köklerini oluşturan dünya görüşü yönetti.
Bu kentte 23 yıldır yüzde 60'ın üzerine, hatta zaman zaman yüzde 70'lere varan oy alan bir görüşten söz ediyorum. İnegöl'ün siyaset yapma biçimi de kendine özgüdür. Oranın siyaset geleneğinde adeta Ahilik sistemi etkindir.
Özünde 1980 sonrası dönemde seçimlerle birlikte İnegöl, 1984-1989 arası ANAP'lı Muhittin Tanoğlu, ardından 1989-1994 arasında da DYP'li Cemal Arık ile yönetildi. 1994'te ise Refah Partisi ile başlayıp, AK Parti'yle devam eden yolculukta Hikmet Şahin ile başlayan dönemle birlikte bugüne kadar uzanan bir siyasi geleneğin temelleri atıldı. Bu yapının mimarı bir biçimde Hikmet Şahin'dir. Sonrasında Alinur Aktaş da bu yapıyı geliştirerek devam etti.
Şimdi Bursa siyasetinde etkin olmaya başlayan İnegöl'ün siyaset anlayışı böyle bir geçmişe sahiptir. İnsanlar nerde doğacaklarını ve anne babalarını seçemezler. Burada önemli olan insanın alt kimlikleri (etnik kökenleri, dini görüşleri v.d) değil, verilecek bu kamu hizmetinde her görüşe eşit mesafede olup, adalet anlayışı içinde kamunun çıkarları göz önünde bulundurularak bir kentin yönetilmesidir.
Bu nedenle öne çıkan, önemli olan Bursa'ya verilecek hizmettir. İşin başında önyargı ile yaklaşımlar objektifliğimizi yitirmemize neden olur. Bursa'ya katkı koyanlara ve koymak isteyenlere teşekkürler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.