Hava Durumu

İntihar ve Taneli Hoca'nın öğüdü

Yazının Giriş Tarihi: 15.04.2021 07:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.04.2021 07:45

Şubat ayında Bursa'da üzücü bir olay yaşandı. Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Baş Asistan olarak görev yapan Dr. Mustafa Yalçın16 Şubat tarihinde Uludağ'da intihar etti. Bunun üzerine çeşitli haberler çıktı. Bu haberler farklı biçimlerde gazete sütunlarında ve web sayfalarında yer buldu.

Bu haberlerin üzerine Bursa Tabip Odası bir açıklama yaptı. Bu açıklamada Dünya Sağlık Örgütü'nün 2004 yılında bir bildiri ile intihar haberleri ile ilgili olarak gazetecilere yönelik önerilerine yer verildi.

Neydi o öneriler:

"İntihar haberleri duygusal olarak ele alınmamalı. Haber kısa tutulmalı, kurbanın ruhsal bir rahatsızlığı varsa belirtilmeli. İntihar yöntemi açıklanmamalı, olay yerinin fotoğrafı yayınlanmamalı. İntihar açıklanamaz olarak gösterilmemeli. İntihar iflas, sınavda başarısız olma veya cinsel istismar sonucu doğan bir yöntem olarak gösterilmemeli. İntihar kurbanlarını, intihar davranışını onurlandıracak şekilde yansıtmaktan kaçınılmalı. Haberde ruh sağlığı hizmetleri ve yardım hatlarının iletişim bilgileri duyurulmalıdır."

BİRAZ GERİLERE GİDELİM

Yaklaşık 30 yıl önceydi. O dönemler yoğun olarak psikoloji okuduğum dönemlerdi. O sıralar bir de 17 İntihar Olayı isimli bir kitap okumuştum. İşte o kitabı okuduktan sonra Bursa'da üst üstte birkaç intihar olayı yaşanmıştı.

Yanlış anımsamıyorsam doktoramı bitirmek üzereydim. Ben de o konuda bir yazı yazmak istedim. O dönemler bilimle uğraşmaya çalışan bir insan olarak başvuracağım yer, kuşkusuz Uludağ Üniversitesi'ydi.

Psikiyatri dendiğinde o dönemler Bursa'da, akademik dünyada 2 isim akla gelirdi. Prof.Dr.Suna Taneli ve Prof.Dr.Bilgen Taneli. Yanlış anımsamıyorsam Uludağ Üniversitesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Prof.Dr. Bilgen Taneli ile eşi Prof.Dr. Suna Taneli tarafından, Prof.Dr. Bilgen Taneli'nin Uludağ Üniversitesi'nde göreve başlama tarihi olan 27 Ocak 1976 tarihinde kurulmuştu.

Ben de biraz uğraş vererek Suna Hoca'ya ulaştım. Kendimi tanıttım. Konuyu aktardım. Ve o bana şunu söyledi:

"İntihar olayları ile ilgili yazacağınız, her satır, yeni bir intihar olayının tetikleyicisi olur. Ben sizin yerinizde olsam bu konuda hiç yazmam."

O günden beri intihar konusu ile ilgili bir şey yazmamaya özen gösterdim.

Gerek yaşanan olay, gerekse Bursa Tabip Odası'nın açıklamaları üzerinden zaman geçti. Uzun süredir düşünüyordum ve bugün bu satırları yazmaya karar verdim.

Genç meslektaşlarıma ve dostlarıma buradan duyuruyorum.

Belki o kelimeyi yazmak zorunda kalacağımız bir olay söz konusu ise, o olayı farklı kelimelerle ifade edebiliriz.

Bence bu yapabileceğimiz bir şey. Özellikle gazete yöneticileri arkadaşlarıma buradan duyurmak istedim.

Karar onların.

SUNA HOCAMA SAYGIYLA

Evet ben bu satırlardan bana o gün o öğüdü veren, Prof.Dr.Suna Taneli hocama saygılarımı iletiyorum. Değerli hocam ben sözünüzü tutmaya çalıştım. Buradan meslektaşlarıma da öğütlerinizi duyurmak istedim.

Prof.Dr.Suna Taneli ve hem meslektaşı hem de eşi olan Prof.Dr.Bilgen Taneli hocalarımız, emeklilikleri döneminde topluma gönüllü birçok katkı koymuşlardı.

Bu katkıları ile Prof. Dr. Suna Taneli uzun yıllar psikoloji alanında, eşi Prof. Dr. Bilgen Taneli de Alzheimer alanında bilimsel çalışmalarla, kısa adı TÜRYAK olan Türkiye Yaşlılık Konseyi Derneği tarafından 2016 yılında Yılın Örnek Kıdemli Vatandaşı ödülüne layık görüldüler.

Ne mutlu onlara. Değerli hocalarıma sağlıklı günler ve yıllar diliyorum.

Saygılarımla.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.