Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İpeker'in dünya başarısı

Yazının Giriş Tarihi: 12.06.2017 07:43
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.06.2017 07:43

İpeker, Bursa'nın nerede ise asırlık köklü bir firması ve markası. Bu firma geçtiğimiz günlerde bir uluslararası başarıya imza atarak, belgelenmiş dünyadaki ilk vegan kumaş üretimini Bursa'da gerçekleştirdi.
Ben de bu yazıyı yazana kadar veganın ne olduğunu bilmiyordum. Kelime kökü vejetaryeni çağrıştırıyordu, ama ne olduğunu yeni öğrendim.

Vegan tamamen atıklardan üretilen bir kumaş. Pamuğun çekirdeğinden, atıklarından, kullanılmayan bölümlerinden rejenere edilerek üretiliyor. Bu ürün dünyada ipeğe en yakın, en güzel, alternatif hatta bazı özellikleriyle de ipekten de ileri bir ürün. Biyodegratasyon (Organik kirleticileri parçalamak için, kirlenmiş alanda ortaya çıkan çok sayıda organizmayı harekete geçirme yeteneği) hızı olan, toprağa gömüldüğünde tamamen yok olan, hiçbir iz bırakmayan çevreci bir ürün niteliğinde.

Vegan bu özelliklere sahip tamamen bitkisel kökenli bir ürün iken bu ürünü uluslararası platformda belgelendirme başarısı da gösterdi. İpeker, Avrupa Vejetaryen Birliği tarafından verilen ve en güvenilir vegan/vejetaryen ürün etiketi olarak kabul edilen V-Label Vegan sertifikasını alan dünyadaki ilk kumaş üreticisi oldu. Böylece küresel firmalar, V-Label Vegan sertifikasını kreasyonlarında İpeker kumaşları ile birlikte TR kodu ile kullanmaya başlayacak.

İpeker Yönetim Kurulu Üyesi İhsan İpeker, "V-Label sertifikası ile 146 farklı kumaş türlerinde hayvansal bir içerik bulunmadığını belgelemiş olduk. Üretim süreçlerimizde doğaya ve canlılara zarar vermeden süreklilik sağlıyoruz." dedi.
Özetle Bursa'yı gururlandırdı. İpeker'i kutluyorum.

Yıldırım'da elektronik geri kazanım

Yıldırım Belediyesi sürdürülebilir çevre politikaları kapsamında kaynakların geri kazandırılması adına önemli bir projeye imza attı. Yıldırım Belediyesi, 3 bin 70 adet yaklaşık 11 ton atık elektrikli ve elektronik eşya topladı. İçerisinde değerli metaller ve elementler barındıran atıklar, ikincil hammadde pazarı için önemli bir kaynak oluşturuyor.


Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, "İçerisinde kurşun, cıva, fosfor, kadmiyum ve baryum barındıran atıklar, doğada sağlıklı bir şekilde yok olamadığı için insan sağlığına ciddi zararlar veriyor" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.