Hava Durumu

İrfan Demirdüzen ve Yeşil Cami

Yazının Giriş Tarihi: 11.01.2020 09:31
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.01.2020 09:31

Bursa iş ve sanayi dünyasının yakından tanıdığı bir isim, İrfan Demirdüzen. 1977 yılında çalıştığı Oyak Renault'dan ayrılıp, kendi işini kuran ve bini aşkın çalışana ekmek veren, ihracat yapan TKG firmasının sahibi.
Nev-i şahsına münhasır kişilerden biri olan İrfan Demirdüzen'in bir tutkusu da fotoğrafçılık. Uzun yıllardır sürdürdüğü bu tutkusunu şimdi başka bir boyuta taşıdı. Demirdüzen, tarih ve Osmanlı sanatına duyduğu merakı, tutkusu olan fotoğrafçılıkla birleştirip, Bursa Yeşil Cami kitabını oluşturdu.

Yeşil semtinde bulunan cami, 1414-1419 yılları arasında inşa edildi. Çelebi Sultan Mehmed tarafından yaptırıldı. "Ters T" planlı camilerden olan Yeşil Cami, Bursa'nın olduğu kadar ülkemizin de en güzel tarihsel yapılarından biridir. Caminin mimarı Hacı İvaz Paşa'dır.

Demirdüzen özellikle yurtdışından gelen konuklarını gezdirdiği Bursa'nın tarihi yerlerinde ve Yeşil Cami'de konuklarına verecek bir literatür bulamayınca bu proje aklına gelir. Bunu önce Mithat Kırayoğlu'na açar. Onun yönlendirmesiyle Prof.Dr.Yusuf Oğuzoğlu hoca ile tanışır.

Böylece İrfan Demizdüzen, tarihçi ve sanat tarihçilerin yönlendirmesiyle uzun çalışma sürecine girerek kitapta bulunan güncel tüm fotoğrafların çekimini yapmaya başlar. Bu arada da Prof.Dr.Yusuf Oğuzoğlu editörlüğünde Yusuf Oğuzoğlu, Serap Tuba Yılmaz, Mithat Kırayoğlu, Filiz Yenişehirlioğlu, Zeren Tanındı, İsmail Yaşayanlar, Dilek Yıldız Karakaş, Burcu Kurt ve Fatih Alper Taşbaş bu değerli tarihi eserimiz ve mirasımızın çeşitli yönleriyle ilgili makaleler kaleme alır.

Ve ortaya bu makaleler ile harika fotoğraflardan oluşan 225 sayfalık, İngilizce-Türkçe, Bursa Yeşil Cami kitabı çıkar.

Ben öncelikle böyle bir projeyi hayata geçirip, kentimizin ve ülkemizin tanıtımına katkı koyan, tarihimize sahip çıkan İrfan Demizdüzen ve onun çalışmasının editörlüğünü yapan Prof.Dr.Yusuf Oğuzoğlu ve arkadaşlarına teşekkür ediyorum.

BAŞKAN AKTAŞ GAZETECİ OLUNCA

10 Ocak 1961'de Resmi Gazete'de yayınlanan 212 sayılı yasa ile gazetecilere bazı haklar tanındı. O dönem bu yasa ile kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen 9 gazete patronu, ortak bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün kapadıklarını duyurdu.

Basın çalışanları ise "Basın" isimli bir gazete çıkartarak gazete patronlarının üç günlük kapatma kararı süresince düzenli olarak yayınını sürdürdü. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıkar. Önce adı bayramdı, sonra gününe dönüştü.

Dün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'ydü. Çeşitli kuruluşlar bugün ile ilgili bazı özel etkinlikler düzenledi. Bursalı basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi de "Bu Kez Başkan Soruyor, Gazeteciler Cevaplıyor" sloganıyla düzenlenen etkinlikte bizleri bir araya getirdi. Etkinlikte konuşan Başkan Aktaş, gazeteciliğin çok zor bir meslek olduğunu dile getirerek, "Hepinizin çalışan gazeteciler gününü kutluyor, görevlerinizde başarılar diliyorum" dedi.

Başkan Aktaş konuk olarak belirlediği 4 gazeteci ve salonda bulunan bazı gazetecilere bu sefer gazeteci kimliğiyle sorular sordu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.