Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İslam, ramazan ve akıl

Yazının Giriş Tarihi: 29.05.2017 07:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.05.2017 07:18

İslam alemi için kutsal ayımız başladı. İlk oruçlar açıldı. Allah oruç tutanlara güç versin.
Ülkemizin son yıllarda yaşadıklarına göz atıp, özellikle de 15 Temmuz'daki hain girişimin ardından, kısa bir analiz yaptığımızda, ortaya büyük bir akıldışılık çıkmakta. Kimi sosyologlar buna akıl tutulması demekte. Akıldan, sorgulamaktan, bilimden ne kadar uzaklaştığımızın somut göstergesiydi, 15 Temmuz.
Bir hadisinde Hz. Muhammed şöyle demekte:
"İnsanların en kötüleri, ilmini kötüye kullanan alimlerdir."
"Ya öğreten, ya öğrenen, ya dinleyen ya da ilmi seven ol. Fakat sakın beşincisi olma; (bunların dışında kalırsan) helâk olursun."
İnsanları diğer canlılardan ayıran en temel özellik, akıldır. Bu akıl insana çevresinde olup, bitenleri akıl süzgecinden geçirsin ve aklını kullanarak hareket etsin ve önündeki seçeneklere bakarak, doğru yolu bulsun, diye kullanılmalıdır.
Hz. Muhammed, hadisinde "İlmin yarısı soru sormaktır." derken sorgulamanın ne oranda önemli olduğuna dikkat çekmektedir.
Bu insan olmanın en temel özelliğidir.
Makamlar, koltuklar, dünyada sahip olunan maddi varlıklar hepsi gelip, geçicidir. Dünya ve dünya malı, dünya hırsı, hiç kimsenin yanına kâr olarak kalmamıştır ve kalmayacaktır.
Önemli olan adil olup, olmadığınız; hak yiyip, yemediğinizdir. Bunlar sadece İslam'ın değil, tarih boyunca tüm inanışların, onun da ötesinde evrensel değerlerin temelini oluşturur.
Ülkemizi ileriye götürecek yol akıl ve bilim yoludur. Bundan uzaklaşıldığında yaşananların neler olduğunu daha yeni gördük.
Hz. Muhammed hadislerinde şunları da söylemektedir:
"İlim öğrenmek kadın-erkek herkese farzdır."
"İlim Çin'de bile olsa gidiniz."
"Beşikten mezara kadar ilim öğreniniz."
"Hikmet(ilim) Müslümanın kayıp malıdır. Nerede bulursa alsın."
"Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?"
Ülkemizin ve Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de şunları söylemektedir:
"Hayatta en hakiki mürşit, ilimdir."
"Akıl ve mantığın çözümleyemeyeceği mesele yoktur."
"Ben, manevî miras olarak hiçbir ayet, hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevî mirasım ilim ve akıldır."
Hayırlı ramazanlar.

Peyzajın önemi, yeşilin önemi

Nilüfer Belediyesi tarafından 2017 Ocak ayından itibaren yapı ruhsat aşamasında peyzaj projeleri istenilmesi zorunlu hale getirilmişti. Bu özetle doğanın korunması ve daha yeşil bir Nilüfer için önem taşımaktaydı.
Geçtiğimiz günlerde Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) toplantı salonunda Peyzaj Mimarları Odası bir seminer düzenledi.
Bu seminerde Peyzaj Mimarları Odası (PMO) Bursa İl Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Necla Özkaplan Yörüklü, PMO Yürütme Kurulu yazman üyesi Mustafa Kutlu, PMO Proje Denetleme (PDK) üyesi Nilay Kocaman Önder bilgilendirme ve eğitim verdiler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.