Hava Durumu

İsmet Büyükataman ile sohbet

Yazının Giriş Tarihi: 13.10.2020 07:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.10.2020 07:53

Size bugün MHP Genel Sekreteri ve Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman'dan söz etmek istiyorum. İsmet Büyükataman, şu anda Bursa'da aktif siyasetin içinde olan en deneyimli isim. Tanıyan ve tanımayanlar için önce bir onu anımsayalım.

İsmet Büyükataman, ilk ve orta öğrenimini Merzifon'da tamamladıktan sonra Bursa Eğitim Enstitüsü Matematik bölümünde okumak üzere Bursa'ya gelir. 1975 yılında mezun olur. Öğrenciliği sırasında 1974 yılında, Ülkü Ocakları Bursa İl Başkanlığı onun Ülkücü Hareket'teki ilk resmi yöneticilik görevidir. Ardından 3 yıl Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde öğretmenlik yapar. 1975-1978 yıllarında öğretmenlik görevi sırasında Reyhanlı Ülkü-Bir/Ülkücü Öğretmenler Derneği Başkanlığı görevlerinde bulunur. Sonra koşulları gereği çok sevdiği öğretmenlik mesleğini bırakmak zorunda kalır. Ardından Ankara'da İktisadi Ticari İlimler Akademisinde Yüksek Lisans eğitimini tamamlar.

1978-1980 yılları arasında MİSK (Milliyetçi İşçi Sendikaları Konfederasyonu) Eğitim Dairesinde eğitimci olarak görev yapar. 1980 sonrasının karanlık günlerinde MAYAŞ Yayınevi kurucuları arasında yer alarak "MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davası"ndaki sorgular dahil pek çok kitabın yayın hayatına kazandırılması hususundaki çalışmalara katkı sağlar. Yayın hayatı 8 ay devam eden haftalık "HAMLE" dergisinin sahipliğini ve sorumlu yazı işleri müdürlüğünü yapar.

1984 yılında Bursa'ya döner. MİSK'in 1984-1986 yıllarında Bursa Bölge Temsilciliği görevini yürütür. 2011 yılından beri MHP Genel Sekreterliği görevini sürdüren Büyükataman, 23, 24, 25 ve 26. dönem Bursa milletvekilidir.

BÜYÜKATAMAN'LA SÖYLEŞİ

İsmet Büyükataman benim Bursa MHP teşkilatı içinde tanıdığım en eski isim. Dün kendisi ile bir söyleşi olanağımız doğdu. Bu söyleşiden sizlerle notlar paylaşacağım.

İsmet Büyükataman'a siyasi hayatınız ne zaman başladı sorusunu yönelttiğimde "Tamamı Milliyetçi-Ülkücü mücadele içerisinde geçen yıllardan birini seçip siyasi hayatım şu yıllarda başladı demek çok zor. Ortaokul öğrencisi iken verdiğiniz mücadele ile Milliyetçi Hareket Partisi Genel Sekreteri olarak verdiğiniz mücadele aynı derece kutsal ve değerli." yanıtını aldım.

Büyükataman 1980 sonrası dönemi şöyle özetliyor.

"1980 askeri darbesi ile diğer siyasi partilerle birlikte Milliyetçi Hareket Partisi de kapatılmıştı. 1985'in sonundan 1993'ün başında adımıza yeniden kavuşana dek mücadelemize Milliyetçi Çalışma Partisi adı ile devam ettik. Bu yıllar bizim önce yargılanma ve sonra toparlanma yıllarıydı. 12 Eylül askerî darbesinden en büyük darbeyi yiyen Ülkücülerin toparlanması elbette kolay olmadı. Ancak Ülkücü Hareket haklı davasını insanımıza anlatmış ve toparlanmayı bilmiştir."

Ona bu sürdürülebilir başarısındaki etmenin ne olduğunu sorduğumda ise şunları söyledi:

"Başarıyı elde edilen makamlarda değil süreklilikte ve kendini geliştirmede gördüğümü ifade etmek istiyorum. İnandığı yolda mazeret üretmeksizin yürüyen, kendisini bulunduğu noktadan bir adım dahi olsa sürekli ileriye taşıyan herkesin başarılı bir grafiği olduğunu düşünmekteyim. Değerlerin hızla kirletildiği, değersizliğin ve ilkesizliğin bir yol olarak sunulduğu günümüzde kirli propagandalara göğüs gerebilen arkadaşlarımızın üstün bir başarı gösterdiklerini de eklemek gerekir."

BÜYÜKATAMAN'DAN GENÇ SİYASETÇİLERE

İsmet Büyükataman'a , genç siyasetçilere öğüdünüz ne olur dediğimde ise "Eğer bir dava partisi iseniz fikirleriniz ve yaşantınız birbirini yansıtmak durumundadır. Evde, partide kim iseniz, sokakta da o olmak durumundasınız. Söyledikleriniz, ağzınızdan siyaseten gelişigüzel çıkmış ifadeler değildir, bir davanın gereklilikleridir. Böyle bir durumda, bulunduğunuz ortamdan nasıl bir siyasi menfaat elde ederim diye düşünmezsiniz, davanızın değerleri doğrultusunda konuşursunuz. Söyledikleriniz belki de bulunduğunuz ortamda kabul görmeyecektir ancak bu, sizi tutarlı kılacaktır." dedi.

Keşke dediğiniz zamanlar oldu mu, diye sorduğumda ise şunları söyledi:

"Hergün yeni kararlar aldığımız bir hayatın içerisinde 'keşke'lerin bulunmaması mümkün değil. Bu çerçeve içerisinde hayatımın dönüm noktalarında keşkelerimin bulunmadığını söyleyebilirim. Bununla birlikte 'keşke'lerin peşine düşmemek ve onların ardına sığınmamak gerektiğini düşünüyorum. Geçmişimizle kavga etmek, ah vah ile ömür geçirmek bir fayda getirmeyecektir."

SONSÖZ

Uzun gazetecilik yıllarımın bana öğrettiği ve gösterdiği hayatını, dünya görüşü ne olursa olsun bir davaya adamış, insanların sayısının azlığı ve onları siyasi arenadaki mücadelelerine saygı duyulması gerekliliğidir.

Bu uzun yıllar bana siyasi arena içinde kısa dönemlerle yer alan, ardından da kaybolup, giden fırsatçıları, mevki peşinde koşanları, yalakalık yapanlarla; kendini davasına adamış insanların ayrılması gerektiğini öğretti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.