Hava Durumu

İstanbul The Lights ve Güreli

Yazının Giriş Tarihi: 07.12.2020 07:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.12.2020 07:58

Ülkemizin çağdaş sanatlar alanındaki en önemli etkinliklerinden birisi, Contemporary (Çağdaş) Istanbul. Bu değerli sanat fuarı da diyebileceğimiz sanatsal etkinlik 14 yıldır sürdürülmekte. Bu etkinlik ile ilk kez yanlış anımsamıyorsam 2005 yılında tanışmıştım.

Contemporary Istanbul her yıl Türkiye ve dünya çağdaş sanatının en iyi örneklerini Avrupa ve Asya'nın buluşma noktasında bir araya getiriyor ve İstanbul'u merkezine alarak şehrin gelişen sanat sahnesi, büyüyen sanat pazarı ve koleksiyoncular için bir platform oluşturuyor.

BİR ANI VE CONTEMPORARY ISTANBUL

O yıl danışmanlığını yaptığım BUSİAD'da, bir dönem önceki Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Barışçı Ajans'ın kurucusu Erdoğan Bilenser'in düzenlediği bir etkinlikte sanata gönül vermiş bir avuç kişi bir araya gelmiştik. Etkinlikte İstanbul'un dışında Contemporary Istanbul ilk kez bir kentte tanıtılıyordu. Yine hafızam yanıltmıyorsa Contemporary Istanbul kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Ali Güreli'de etkinliğe katılmıştı. Günün anısına sarı kapağı olan ve gazeteciliğe ilk başladığım yıllarda yazılarımızı (1975) yazdığımız samanlı kağıt tabir ettiğimiz kağıttan sayfaları olan bir küçük cep bloknotu armağan edilmişti. Ne de olsa akıllı telefon öncesi dönemdi ve bloknotlar önemliydi. Bir bağlamda çevreci ve geri dönüşümcü bir küçük cep bloknotuydu. Bir süre kullanmıştım.

Bu tanışıklık beni zaman zaman Contemporary Istanbul ile buluşturdu. İstanbul deyince o kentte doğmuş ve yüksek eğitimini ve akademik çalışmalarını orada tamamlamış biri olarak anılar da depreşmiyor değil.

Bu yıl Contemporary Istanbul fuarı pandemi nedeniyle sanal ortama taşındı. Etkinlikler vırtual.contemporaryıstanbul.com adresinden izlenebilecek. Akbank ana sponsorluğundaki bu 15. Edisyonun 19-20 Aralık'ta ön gösterimi ve 21 Aralık-6 Ocak'ta ise genel gösterimi gerçekleşecek. Ayrıca, fiziki fuar da 27/28 Nisan ve 29 Nisan/2 Mayıs tarihleri arasında hayata geçirilecek.

İSTANBUL THE LIGHTS/İSTANBUL IŞIKLAR

Contemporary Istanbul, bu önemli yolculuğunda içinden Çağdaş İstanbul Sanat Kültür ve Eğitim Vakfı'nı(ÇİSKEV) da doğurdu. Bu vakfın başkanlığını da Ali Güreli yapıyor. Vakıf faaliyetlerine İstanbul Zeytinburnu Büyükyalı'daki Fişekhane 'de devam ediyor.

Cumartesi günü Contemporary Istanbul ve Çağdaş İstanbul Sanat Kültür ve Eğitim Vakfı'nın kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli'nin düzenlediği bir online basın toplantısına katıldım. Bu toplantıya İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da katıldı.

Ali Güreli yaşamını sanata/çağdaş sanata ve fuarcılığa adamış bir isim. ODTÜ İşletme Fakültesi'nden mezun olan Ali Güreli, 2001-2005 yılları arasında, kurucusu olduğu Türkiye'nin ilk çağdaş sanat fuarı Art Istanbul'un YK Başkanlığını yaptı. Lütfi Kırdar Uluslarası Kongre ve Sergi Sarayı'nın da kurucu ortaklarından olan Güreli, 1993-2002 tarihleri arasında kongre merkezinin Yönetim Kurulunda önemli bir yer aldı. Şu anda Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD)'nin YKB Yardımcısı görevini sürdüren Güreli, aynı zamanda kurucusu olduğu Contemporary Istanbul'un ve ÇİSKEV'in YK Başkanlığını da yapıyor.

Toplantıda Çağdaş İstanbul Vakfı tarafından bugün İstanbul'da hayata geçirilecek olan İstanbul The Lights/İstanbul Işıkları projesi anlatıldı. Projeye İstanbul Büyükşehir Belediyesi mecra ve tanıtım desteği sağlıyor.

Bugün başlayacak ve 3 Ocak'a kadar sürecek olan projede İstanbul'u dev bir dijital sanat(Bir başka deyişle yeni medya) platformuna dönüştürecek İstanbul The Lights etkinliğinde İstanbullulara farklı bir deneyim yaşatılacak.

İstanbul The Lights'ta dijital sanatlar alanında yapılmış eserler, şehrin 59 farklı noktasında sergilenecek. Uluslararası tanınmışlığı olan dijital sanatlar/yeni medya alanında üretim yapan 53 yerli sanatçının eserlerinden 7 LED ışık enstalasyonu(yerleştirmesi), 2 dev ölçekli led heykel, kamusal ve özel alanlarda Maçka Parkı, Maçka Sanat Parkı, Taksim Meydanı ve IGA, The Marmara Taksim Otel ve dev LED ekranlarda konumlandırılacak.

Proje dahilinde 30 yeni medya sanatçısının dijital videoları şehrin 52 farklı noktasındaki şehir ekranı, metro ve AVM dev ekranlarında olacak. Augmented Reality/Arttırılmış Gerçeklik tekniği ile üretilmiş 15 sanatçının heykel ve duvar resimlerinden oluşan eserlerini, İstanbullular mobil cihazları ile deneyimleyebilecekler.

İstanbul The Lights kapsamında tarihi sonra duyurulacak bir de mapping gösterisi(Video yansıtılması gösterisi) yapılacak. Çağdaş İstanbul Vakfı çatısı altında gerçekleştirilen projenin küratörleri, CIF sanat ve kültür programları direktörü Ayça Okay ve Contemporary İstanbul Plugin'in(Eklenti) küratörü Esra Özkan, ha:ar ekibinden de sanatçılar Hande Şekerciler ve Arda Yalkin.

SONSÖZ

Değişimin vazgeçilmezliği ortadadır. Er de olsa, geç de olsa gelişmenin temeli geleneksel paradigmaları kırıp, yeniye/yeniliğe açık olmaktan geçer. Her bağlamda farklılıklar, renkler bizleri ileriye taşır/taşıyacaktır. Değişim ve yenilikten korkmayalım.

Bu sürece katkı koyan/süreci destekleyen herkese saygı ve teşekkürlerimle. Bazı konular insanlarla ayakta durur. Ali Güreli iyi ki varsınız. CI, CIF yolun açık ve daim olsun.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.