Hava Durumu

İstiklal Marşı 100 yaşında

Yazının Giriş Tarihi: 11.03.2021 08:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.03.2021 08:03

Yarın önemli bir gün. İstiklal Marşımızın kabulünün 100. yılı. Düşünün bir yandan Kurtuluş Savaşımız en kanlı şekli ile devam ediyor. Bir taraftan da ilk meclisimiz Milli Marşımız için yarışma açıyor.

Bu zorlu dönemde Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa'nın önerisiyle 1921 yılında Maarif Vekaleti (Milli Eğitim Bakanlığı) bir Milli Marş yazılması için yarışma açar. Bu yarışmayı kazanan için de 500 TL mükafat koyar.

Yarışmaya 724 şiir katılır. Yarışmaya para ödülü konulduğu için Mehmet Âkif (Ersoy)'in katılmadığı öğrenilir. Bunun üzerine Maarif Bakanı Hamdullah Suphi (Tanrıöver) , Mehmet Âkif'e 5 Şubat 1921'de bir mektup yazar ve yarışmaya katılmasını engelleyen durumun halledilmesi noktasında teminat verir.

Sonra Mehmet Âkif şiirini yarışmaya gönderir. Yarışmada 7 şiir ön elemeyi geçer. Bu şairler Mehmet Âkif, Mehmet Muhsin, Kemalettin Kami, İskender Haki, Hüseyin Suad, A.S. ve yarışmaya M rumuzu ile katılan Bursa Milletvekili Muhittin Baha Bey'dir. Muhittin Baha Bey müzakereler esnasında şiirini geri çeker.

12 Mart 1921 tarihli TBMM oturumunda Mehmet Âkif'in "Kahraman Ordumuza" diye ithaf ettiği İstiklal Marşı isimli şiir resmi marş olarak milletvekillerinin alkışları ile kabul edilir. Maarif Bakanı Hamdullah Suphi(Tanrıöver) bu şiiri meclis kürsüsünden okurken, herkesi ayağa kalkmaya davet eder.

İstiklal Marşımız'ın öyküsü böyle bitmez. Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı'nın bestelenmesi için bir yarışma açılır. Bu yarışmaya da 24 besteci katılır. Yarışmaya katılan bestecilerden bazıları şunlardır:

"Ahmet Cemalettin Çinkılıç, Ahmet Yekta Madran, Ali Rifat Çağatay, Asım Bey, Bedri Zabaç, Hasan Basri Çantay, H. Saadettin Arel, İsmail Hakkı Bey, İsmail Zühdü, Kazım Uz, Lemi Atlı, Mehmet Baha Pars, Mustafa Sunar, Rauf Yekta, Saadettin Kaynak, Zati Arca, Zeki Üngör."
Süreçte Ali Rıfat Çağatay'ın bestesi çalınmaya başlar. Aradan süre geçtikten sonra şu anda dinlediğimiz Zeki Üngör'ün bestesi çalınır.

Yıllar içerisinde Milli Marş konusu zaman zaman gündeme gelir. 1925 yılında bir yarışma daha açılır. Ardından 1937'de yeniden yarışma açılır. Necip Fazıl'dan şiir yazması istenir. O yarışma iptal edilirse yazacağını söyler ve yazar.

Evet, öykü uzundur. Ben bu satırlardan önce bize bu ülkeyi özgür bir ülke olarak bırakan; başta Mustafa Kemal ve silah arkadaşları olmak üzere Kurtuluş Savaşımızın kahramanlarını rahmet ve saygıyla anıyorum.

Bu arada Mehmet Akif ve Milli Marşımız için yarışmaya katılan, bestelerini gönderen tüm değerli büyüklerimizi de rahmet ve saygıyla anıyorum.

Biz ne onların hislerini, ne de yaşadıklarını anlayabiliriz. Onlar bize canları pahasına özgür bir ülke bıraktılar.

Kıymetini bilelim.

Saygıyla.

REMZİ TOPUK VE RUNATOLİA

Antalya Maratonu veya Runatolia ilki 2006 yılında olmak üzere, her yıl mart ayında Antalya'da düzenlenen bir maratondur. Almanya merkezli Öger Tours firmasının desteğiyle organize edilir. Hem maraton, hem yarı maraton, hem de halk koşusu koşulur.

Darüşşafaka Cemiyeti, 158 yıldır eğitimle çocuklarımızın yaşamlarını değiştiriyor. Bu yıl Darüşşafaka Cemiyeti, organizasyonuyla 7 Mart'ta Antalya'da gerçekleşen 16.Runatolia Maratonu'nda adımlarını Darüşşafakalı öğrencileri desteklemek için atan gönüllülerin katkılarıyla, 100 öğrencinin 1 yıllık uzaktan eğitim kiti giderini destekleyecek 200.000 TL'ye ulaşıldı.

Yarışmaya bu yıl katılanlar arasında Tokgözler ve Bolt firmasının sahibi ve BTSO eski Meclis Başkanı Remzi Topuk da vardır. Topuk daha önceden zaman zaman katıldığı bu maratona 3 yıldır, düzenli olarak katılıyor. Topuk 10 bin metre koşusuna katıldı.

Bu arada Bursa'dan da çok sayıda isim vardı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.