Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İznik, Çini Müzesi ve Restorasyon Enstitüsü

Yazının Giriş Tarihi: 04.09.2018 07:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.09.2018 07:57

Çini, porselen ve seramik. Kültürümüzün önemli bir parçası. Hammaddeleri birbirine çok yakın olsa da pişirilme sıcaklıkları ve sürelerinin yarattığı farklılıklardan doğan güzellikler.
Cumhuriyet dönemi çiniciliğinin duayeni rahmetli Prof. Hakkı İzet hocadır. Bu hocanın öğrencilerine 2 vasiyeti vardır. İlki İznik'te bir Çinicilik Meslek Yüksek Okulu'nun kurulmasıdır.
Osmanlı çiniciliğinin merkezi İznik'te bilindiği gibi 1995 yılında Uludağ Üniversitesi İznik Çinicilik Meslek Yüksek Okulu, Rektör Prof.Dr.Ayhan Kızıl döneminde, Hakkı İzet hocanın öğrencisi Turgut Tuna tarafından kurulur. Böylece ilk vasiyeti gerçekleştirilmiş olur.
Bu okulun kurulması ile birlikte İznik 'te yeniden çinicilik faaliyetleri başladı ve bu okul mezunu bir kızımızın açtığı ilk atölye sonrası ardı arkasına atölyeler açılmaya başlandı.
Bu arada okulda Yeşil Türbe'nin eksik çinilerinin nasıl tamamlanacağıyla ilgili bir restorasyon çalışması yapıldı. Okul olarak benim başkanlığımda yaptık. Ondan sonra bu çalışmanın sergisi de Yeşil'deki Etnoğrafya Müzesi'nde açıldı. Ve Yeşil Türbe'deki pencere alınlıklarının ve Yeşil Türbe kapı girişindeki nişinden birer örnek ile diğer seramik eserlerl sergilendi.
Bu arada İznik'te Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen 1. Murat Hamamı bir kültür merkezine dönüştürüldü. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, hizmete açılan 1. Murat Hamamı Kültür Merkezi'nin "İznik Çinisi Müzesi" olacağını müjdeledi. Bu da çok güzel bir olay, Büyükşehir'e teşekkür ediyorum.

BURSA ÇİNİCİLİK RESTORASYON ENSTİTÜSÜ
Hakkı İzet Hoca'nın ikinci vasiyeti ise çiniciliğin merkezi, Osmanlı'nın payitahtı Bursa'da bir Çinicilik Restorasyon Enstitüsü'nün kurulmasıdır.
Bunun da temelleri eski rektör Ayhan Kızıl zamanında atılır. Ama sonraki dönemlerde önemsenmez. Burada kurulacak enstitü ile hem Bursa'daki tarihi eserlerimizin restorasyonları yapılacak, hem de ülke geneline hizmet verilebilecek.
Bu enstitüde restorasyon denetimleri de dahil, restorasyonların tümü (malzeme seçiminden, işlenişine kadar) yapılabilecek. Ayrıca bir restorasyon için gerekli olan malzemelerin tümü Bursa'dan temin edilebiliyor.

ALİNUR AKTAŞ'IN LİDERLİĞİ

İşte bu noktada başta Bursa Büyükşehir Belediyesi, Üniversite ve Valiliğe büyük görev düşmekte. Bu enstitü Bursa'da kurulmalı. Bunun teknik altyapısı için elimizde Turgut Tuna gibi ulusal ve uluslararası bazda kendini kanıtlamış, üniversiteden emekli olmasına rağmen Yeniceabat'ta kurduğu çini çiftliğinde çalışmalarını sürdüren bir ismimiz de var.
Bence bu işin liderliğini Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş yapmalı. Bu enstitü hayata geçerse, ülkemizde ilk çinicilik restorasyon enstitüsü Bursa'da kurulmuş olacak. Bursa'nın liderliğine, öncülüğüne ve ilklerine bir yenisi eklenecek. Bu konuda dünyada da sayılı enstitü bulunmakta.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.