Hava Durumu

Kadın, DOSABSİAD ve YMTAL

Yazının Giriş Tarihi: 20.01.2022 07:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.01.2022 07:55

Dünyada ilk uygarlıkların oluştuğu, ilk tohumların bereketlendiği topraklarda yaşıyoruz. O topraklara Anadolu adını vermişiz. Anadolu kelimesi, Anatolia kelimesinden türetilmiştir. Anatolia Yunan kökenli bir kelimedir ve Antik Yunancada yükseliş, doğuş, kalkış anlamına gelir.

Romalılar bu bölgeyi "doğu toprağı" olarak adlandırır. Zaman içinde bölgeye Selçukluların girmesi ve yerleşmesiyle Anatolia kelimesi Anadolu olarak Türkçeleştirilir.

Dilimizden “ana” kelimesi düşmez. Anavatan deriz. Anadil deriz. Anayurt deriz. Anakucağı deriz. Anasorun deriz. Ana hakkı deriz. Analık deriz. Anamal deriz.  

Bu kadim toprakların bir başka özelliği de nerede ise her yerde erkek tanrılar hakimden, bu toprakların dinsel köklerinde hep tanrıçalar hakimdir.

Şöyle bir göz atalım:

“Artemis, Kibele, Kubaba, Afrodit (Venüs) ve diğer tanrıçalar Nike, Hestia,Demeter, Persephone ve niceleri.”        Evet binlerce yıllık tarihinde Anadolu Ana tanrıça inancının da doğduğu yerdir. Ve diğer kıtalarda yayılış göstermiştir. Elde edilen bulguların ışığında Anadolu’da 16000 yıl öncesine dayanan bu inanç; adı gibi dinlerin anası olabilir.

*****

Dini metinlerde ise bakın neler vardır:

“Cennet annelerin ayakları altındadır.” (Nesâî, Cihâd, 6)

“Kadınları dövmeyiniz!.. Kadınlarını döven kimseler, sizin hayırlınız değildir.” (Ebû Dâvûd, Nikâh, 42; İbn-i Mâce, Nikâh, 51)

Kadınlar erkeklerin, diğer yarısıdır.” (Ebû Dâvûd, Tahâret, 94; Tirmizî, Tahâret, 82)

*****

Evet, bunlar böyledir. Bunlar vardır.Ama gerçek dünyada rahmetli Duygu Asena’nın dediği gibi “Kadının adı yoktur.”

İster az gelişmiş, ister gelişmekte olan diye adlandırın, erkek egemen bir toplum içinde kadının adı maalesef yoktur.Kadınlar siyasetinden, kamu yönetimine ve birçok alana kadar hep semboliktir. Şu kadar kadın milletvekili var, şu kadar kadın bakan var, şu kadar kadın kaymakam var v.b.

Burada söylem, dil yoluyla bilginin, gerçekliklerin, nesnelerin, metaforların, anlamların, kısacası dünya hakkında konuşma yollarının ve sosyal pratiklerin üretimidir. Etrafımızda gördüğümüz, gündelik yaşantımızda eylediğimiz birçok pratikte söylemsel görünüşler etkindir.

Kadına bir ülkede ne kadar değer verildiğinin göstergesi “Kadın cinayet oranları; taciz olaylarında verilen yargı kararları; toplumun kadına genel bakışı; her alandaki kadın oranlarının eşitliği; eğitime eşit ulaşım.” gibi kriterlerin içinde saklıdır.

Evet, kadın cinayetlerin nerede ise kanıksandığı, tecavüz ve taciz olaylarına kamusal bakışın ilginç(!) olduğu, din ile ilgiliymiş gibi görülenlerin saçma sapan(üvey dedeye torunu helaldir) gibilerinden fetvaların verildiği bir ülkede yaşıyoruz.

Kadın olmak gerçekten zor.

Bu kadar şeyi neden yazdım?

Gelelim güzel bir habere.

*****

DOSABSİAD VE YMTAL

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, Bursa Yıldırım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kız Futbol Takımı ile DOSAB Sosyal Tesisi’nde bir araya geldi.

Sporcuları 17-20 Şubat’ta yapılacak Türkiye Yarı Finalleri’ne katılmaya hak kazandıkları için tebrik eden Çevikel, “Kadınların izinin pek görülmediği futbolda Bursa’yı temsil ederek, büyük başarılara imza atan öğrencilerimizin arkasındayız” dedi.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de her zaman spora ve sporcuya önem verdiğini ve gelişmiş ülke olabilmek için sanat, spor gibi alanlarda da başarı gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Nilüfer Çevikel şöyle devam etti:

“Meslek liselerimiz, sanayi için üretim gücünde ihtiyaç duyulan ara veya ana eleman olarak öğrenci yetiştirerek büyük bir ihtiyacı karşılıyor. Bunun yanında Bursa Yıldırım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin sportif başarılar elde etmesi de oldukça önemli. Kız Futbol Takımı’nın Türkiye Yarı Finalleri’nde şehrimizi temsil edecek olması gurur verici. Kendilerine şimdiden başarılar diliyorum. Takım çalışmasının öğrenildiği en güzel alanlardan biri spordur. Bir ekibin parçası olmak önemlidir. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de spora ve sporcuya verdiği önemden hareketle sizlerin de okul olarak böyle gelişmiş bir vizyonla kızlarımızı destekliyor olması çok sevindirici.”

YMTAL’ye başarılar diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.