Hava Durumu

Kal Bir diye bir örnek STK

Yazının Giriş Tarihi: 28.06.2021 08:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.06.2021 08:01

Ülkemizde 1980'li yıllardan sonra bir sivil toplum patlaması yaşandı. Günümüzde Bursa özelinde 4 bini aşkın STK bulunmaktadır.

STK dediğimizde aklımıza gönüllü kurulmuş, üye olma zorunluluğu olmayan dernekler; mesleğinizi icra edebilmek için üye olmanız gereken akademik odalar; şirket kurmak için üye olmak zorunda olduğunuz Ticaret ve Sanayi Odaları(yarı kamu kuruluşu); ürününüzü satmak için üye olmanız gereken kooperatifler; birlikler ve benzeri yapılar akla gelir.

Burada NGO(Devlete bağlı olmayan) adı altında toplanan gönüllü STK'ların yeri bir başkadır. Buraya gerçekten de gönül koyan insanlar üye olur. Kuşkusuz gönüllü STK'lara üye olan kimi insanlar toplumda tanınmak, o STK'nın bir şekilde adını kullanarak işlerini halletmek yolunu tercih ederler. Bunun dışında da gönüllü STK'ların genelde yapısı hakkında 2 tipi karşımıza çıkar. Kimi STK'lar içlerinde yer aldıkları sektörü büyüterek, pastanın büyümesini sağlamaya çalışır; kimi STK'lar ise mevcut pastadan nasıl daha çok pay alacaklarının peşinde koşar.

Yani STK'lara bakarken önce gönüllü olup, olmadığına; ardından da pastayı büyütmeye mi çalışıyor, yoksa daha fazla pay almaya mı çalışıyora bakmak gerekir.

İşte bu noktada hem gönüllü olan, hem de pastayı büyütmeye çalışarak ekonomiye değer katan kentimizde kurulmuş önemli STK'ların başında Kal Bir gelir. Kal Bir, Mustafa Karaman başkanlığında 29 kurucu ile kurulduğu 2009 tarihinden bu yana standart ve kalite konusunda tamamı ücretsiz, binlerce eğitim verdi. Kalite Ordusu diye tanımladığı binlerce iş hayatına atılacak üniveriste öğrencisini eğitti.

Kal Bir'in yıllar boyunca kurumlara yönelik ücretsiz verdiği eğitimlerde tek şartı eğer belgelendirme aşamasına geçilecek ise onun milli kuruluş olan TSE üzerinden yapılması.

Ayrıca Kal Bir'in üç temel ilkesi var. Bunlar şunlar:

"Ticaretin hiçbir unsurunda taraf olamaz. Tüm etkinlik ve organizsayon içinde siyasi eylem ve söylemde bulunamaz. Gelir getirici faaliyet yapamaz."

ERKAN HOCA ONURSAL BAŞKAN

2013'te dernek başkanlığına Prof.Dr.Erkan Işığıçok seçildi. Erkan hoca ve ekibi Kal Bir'e büyük katkılar koydu. Önemli projeleri hayata geçirdi. Sadece niceliksel değil, niteliksel katkıları büyüktü. Geçtiğimiz hafta Çarşamba akşamı Ramada Otel'de yapılan 6. Olağan Genel Kurula kadar, başkanlık görevini o yürüttü. Son genel kurulda kuruculardan Mustafa Karaman başkanlığa seçildi.

Ayrıca oy birliği ile Prof.Dr.Erkan Işığıçok da "Kal Bir Onursal Başkanı" oldu.

Kendisini kutluyorum.

KalBir sadece geçtiğimiz yıl 212 noktada 20 binin üzerinde kişiye eğitim verdi. Bu gerçekten çok değerli bir rakam. Ayrıca kişisel gelişim noktasında 8 ana konsept ile başlayan çalışmalar günümüzde 12 ana konsepte ulaştı.

Kal Bir 2017 yılından beri de "Milli ses ver projesi" adı altında bir projeyi hayata geçiriyor. Hedef ise 2023.

KİMLER VARDI?

Gerçekleştirilen genel kurula; Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Demir, Emekli Bursa Vali Yardımcısı ve TSE Danışma Kurulu Başkanı, TSE Belgelendirme Komisyon Başkanı İsmail Demirhan, Uludağ OSB Bölge Müdürü Bayram Tek, Trabzon Dernekleri Federasyonu Başkanı Mehmet Yetim, TÜBİTAK Müdürü Sedat Aktaş, TSE Bölge Koordinatörü Mehmet Hüsrev, İSİAD Başkanı Yakup Altınöz, Bursa Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı İbrahim Özhan, Bursa Platformu Başkan Vekili Resul Yiğit, Bursa Kadın Platformu Başkanı Suzan Yiğit, STK temsilcileri ve yöneticileri ile çok sayıda KALBİR üyesi katıldı.

KARAMAN NE DEDİ?

Divanda Habil Turan, Ferudun Baykara ve Mustafa Toguş yer aldı. Genel Kurul Toplantısında konuşan KALBİR'in yeni başkanı Mustafa Karaman, Kalite Birliği'ni, vefa, deva ve cefa olarak tanımlayarak şöyle konuştu:

"Kalite Birliği, bir vefa hareketidir. Temiz kalite anlayışına emek ve destek verenleri asla unutmaz, unutturmaz. Kalite Birliği, bir deva hareketidir. Kalite Ordusu Projesi ile Türk gençliğinin temiz kalite anlayışına uygun meslek sahibi olmasını sağlayarak, manevi haz duyan, bir Sivil Toplum Kuruluşudur. Kalite Birliği, bir cefa hareketidir. Temiz kalite anlayışının yaygınlaşması için mücadele ederken, destek vermiş olduğu milli değerlere sahip kurumların, gayri milli unsurları tarafından engellenmeye çalışılan, bir milli sivil insiyatiftir."

Törende ayrıca Emekli Bursa Vali Yardımcısı ve TSE Danışma Kurulu Başkanı, TSE Belgelendirme Komisyon Başkanı İsmail Demirhan'a bir teşekkür plaketi verildi.

Kal Bir'i ve Mustafa Karaman'ı kutluyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.