Hava Durumu

Kal Der Bursa Sabahattin Ali

Yazının Giriş Tarihi: 12.10.2019 08:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.10.2019 08:58

Etkinliklerine uzunca bir süredir sanatsal aktiviteleri de dahil eden Kal Der Bursa Şubesi, perşembe akşamı Podyumpark'taki Sanat Mahal'de, Podyum Sanat Mahal'in ev sahipliğinde bir etkinlik organize etti.
Bu etkinlikte sanatçı Mert Fırat, Korhan Futacı'nın Kara Orkestrası ile birlikte Sabahattin Ali'nin iki öyküsünü seslendirdiği bir gösteri sundu. Sabahattin Ali'nin Değirmen ve Sırça Köşk isimli öykülerini Mert Fırat'tan dinledik.
Kokteyl ile başlayan gece, bu güzel gösteri ile sona erdi. Kal Der'e, Podyumpark'a ve Podyum Sanat Mahal'e teşekkür ediyorum.
Sabahattin Ali, Türk yazın dünyasının roman ve öykü yazarı, şairi olarak önemli isimlerinden biri.
Sabahattin Ali 25 Şubat 1907'de Kırklareli'de doğdu. İstanbul'daki Muallim Mektebi'ni bitirdi. Yozgat'ta öğretmenlik yapmaya başladı.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yabancı dil eğitimi alması amacıyla 1928-1930 yılları arasında Almanya'ya gönderildi. Bir dil fakültesinde diploma aldı. Burada Ivan Turgenyev, Edgar Allan Poe, Thomas Mann gibi yazarların eserleriyle tanışır. Sabahattin Ali'nin bu yazarlardan etkilendiği görülür.

Bu arada Türk Ulusu'na hakaret eden koyu milliyetçi bir Alman gencini tartakladığı gerekçesiyle Almanya'daki eğitimi sonlandırılır ve Türkiye'ye gönderilir.
Türkiye'ye döndükten sonra önce Bursa'da öğretmenlik yapar; ardından Aydın'da bulunan bir okulda Almanca öğretmeni olarak çalışır. Ülkemizde çok sevilen şarkı "Aldırma Gönül"ü de Sinop Cezaevi'nde geçirdiği günlerde yazar.
1948 yılında hayatını kaybeder ya da öldürülür.
"Kuyucaklı Yusuf, İçimizdeki Şeytan ve Kürk Mantolu Madonna" bize bıraktığı üç romanıdır. Değirmen, Kağnı, Ses, Yeni Dünya ve Sırça Köşk ise yazdığı öykülerdir.
Ayrıca şiirleri, denemesi, mektupları da bulunur.

ŞAİR, ŞİİR, ŞUUR MEHMET AKİF

Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı'nı nasıl ve hangi koşullarda yazdığını anlatan
'Şair, Şiir, Şuur Mehmet Akif Ersoy adlı oyun tiyatro severlerle buluştu.
Murat Ozan'ın yönettiği, Emre Nurettin Örük'ün Mehmet Akif Ersoy'u canlandırdığı 50 dakikalık tek kişilik oyun, Bursa Devlet Tiyatrosu'nun 2019-2020 tiyatro sezonunda, ilk gösterimini perşembe günü Feraizcizade Oda Tiyatrosu'nda Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof.Dr A. Saim Klavuz, Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Şahin, Bölüm Başkanı Ali Sait Liman'ın ve seyircilerin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.