Hava Durumu

Kalite ve sanat vazgeçilmezdir

Yazının Giriş Tarihi: 10.02.2022 07:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.02.2022 07:57

Türkiye Kalite Derneği’nin (KalDer) kuruluşunun öyküsü 1990’lı yıllara dayanır. O dönem Türkiye’deki belli başlı sanayi grup temsilcileri bir araya gelir.

1990 yılı sonlarında, Siemens’in Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Sabuncu ve Kalite Güvence Yöneticisi Selim Güven, TSE Başkanı Mehmet Yılmaz Arıyörük, Şişecam Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kavrakoğlu, Elginkan Holding Yöneticisi Haydar Yalçın, Enka Holding Kalite Koordinatörü Prof. Dr. Ergin Çavuşoğlu, Altınyıldız Planlama Müdürü Ali Osman Kilitçioğlu, Türk Demirdöküm Toplam Kalite Yöneticisi Turgay Günay ve Arçelik Kalite Planlama ve Güvence Yöneticisi Regaip Baran derneğin kurulması için Kasım 1990 tarihinde ilk resmi başvuru yaparlar. Yapılan başvurunun kabul edilmesi üzerine Kasım 1991 tarihinde KalDer resmen kurulur.

1998 yılına gelindiğinde ise KalDer Bursa Şubesi dönemin TOFAŞ yöneticilerinden Ahmet Altekin tarafından kurulur.

Kentimizde kurulduğunda beri Kalite ve Başarı Sempozyumu’nu düzenleyen KalDer Bursa Şubesi sosyal sorumluluk alanında da örnek birçok projeye imza atıyor.

BURSA’DAN DÜNYAYA SANAT KÖPRÜSÜ

KalDer Bursa, Kurumsal Sosyal Sorumluluk çalışmaları kapsamında karikatür sanatına destek veriyor. Bu amaçla KalDer Bursa Şubesi ve Anadolu Karikatürcüler Derneği iş birliğinde düzenlediği bir uluslararası Karikatür Yarışması düzenliyor.

Bu yarışmanın sekizincisi geçtiğimiz günlerde sonuçlandı. Duyurunun ardından yarışmaya 53 ülkeden, 354 sanatçıdan, toplam 818 karikatür katıldı. Sanatçılar ‘Birlikte Güçlüyüz, Birlikte Başaracağız’ temasını yorumladı. Yarışma bu yıl ilk kez gençler kategorisinde de başvuruya açıldı.

 ÖDÜL ALANLAR

Jürinin değerlendirmeleri sonucunda ödül almaya hak kazanan sanatçılar şunlar oldu:

“ Birincilik Ödülü: Oleksiy Kustovsky – Ukrayna. İkincilik Ödülü: Toso Borkovic- Sırbistan. Üçüncülük Ödülü: Sergii Riabokon – Ukrayna.

Mansiyon 1: Ömer Çam – Türkiye. Mansiyon 2: Roberto José da Rocha Neto – Brezilya. Mansiyon 3: Ömer Çam – Türkiye.

Anadolu Karikatürcüler Derneği Özel Ödülü: Zygmunt Zaradkiewicz – Polonya”

Bu yıl yarışma ilk kez Gençler Kategorisinde de açıldı. 16 yaş ve altındaki bireyler aynı temayı, kendi bakış açılarıyla yorumladılar. Yarışmada genç karikatüristlere 5 adet başarı sertifikası ve 15 adet finalist katılım sertifikası verildi.

5 adet başarı sertifikası almaya hak kazanan genç sanatçılar:

“Atahan Razgırat – Türkiye. Zeynep Norman – Türkiye. Ümmühan Zeynep Akyürek – Türkiye. Alireza Radfarnia – İran. Canan Ezgi Ayan – Türkiye.”

JÜRİDE KİMLER VARDI?

Yarışma jürisi ise şu isimlerden oluşuyordu:

“Ahmet Aykanat (Türkiye), Mehmet Kahraman (Türkiye), Mehmet Zeber (Türkiye), Halit Kurtulmuş (Türkiye), Alla Georgieva (Bulgaristan), Alireza Pakdel (İran), Olga Güler (Türkiye), Emin Direkçi (Türkiye), Kutlu Şahin (Türkiye), Aykan Kurkur (Türkiye), Arzu Özel (Türkiye).”                       

DİREKÇİ VE KAHRAMAN NELER DEDİ?

Yarışma ile ilgili olarak bilgi veren KalDer Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Emin Direkçi şunları dile getirdi:

“Sürdürülebilirlik anlamında evrensel bir sanata destek vermekten gurur duyuyoruz. Dostluk köprülerinin kurulması adına sanatın gücüne inanıyoruz. Karikatür sanatını geleceğe taşımak amacımız doğrultusunda bu yıl yarışmamızı genç sanatçıların katılımına da açtık. Jürimiz alanında uzman isimlerden oluşuyor. Oldukça özenli ve titiz bir değerlendirme süreci ile sonuçları belirledi. Kazanan tüm sanatçılarımızı tebrik ediyorum.” 

Anadolu Karikatürcüler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kahraman ise şunları söyledi:

“Sekiz yıldır düzenlediğimiz karikatür yarışmamızda sanatçılar ustalıklarını sergiliyor.  Karikatürün etkin gücü ile sanatçılar ‘Birlikte Güçlüyüz, Birlikte Başaracağız’ konusunu yorumladı. Jüri değerlendirme yaparken yarışma konusuna uygunluk, çizim kalitesi, karikatür kurallarına uygunluğu, estetik, grafik değerleri, yaratıcılık, özgünlük, başka yarışmalarda ödül alıp almadığı gibi kriterlere göre değerlendirmelerini yaptı. Güzel bir yarışma süreci geçirdik”

SON SÖZ

KalDer Bursa Şubesi’ni gerek kalite, gerekse sosyal sorumluluk alanlarına verdiği katkılar için kutluyorum.  

Bu arada KalDer Bursa Şubesi cumartesi günü olağan seçimli genel kurulunu gerçekleştirecek. Yeniden Emin Direkçi’nin seçilmesi bekleniyor. Ben Emin Direkçi ve çalışma arkadaşlarına başarılar diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.