Hava Durumu

Kamil Tolon'un yaşam öyküsü

Yazının Giriş Tarihi: 10.08.2020 08:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.08.2020 08:12

Kamil Tolon, Bursa'ya ve ülkemize önemli izler bırakmış bir sanayicimiz. Kendisi aynı anda hem BTSO Başkanlığı, hem iktidar partisi il başkanlığı, hem il genel meclisi başkanlığı yapmış, kentimizdeki tek isim. BTSO tarafından kurulan ülkemizin ilk organize sanayi bölgesi olan Bursa Organize Sanayi Bölgesi'nin kuruluşunu hayata geçiren 3 başkandan da biri olarak tarihimize geçti.

Ülkemizin ilk yerli üretim çamaşır ve bulaşık makinasını yapan, ilk yerli üretim elektrik motorunu yapan, Kamil Tolon aynı zamanda Buluş Adamları Derneği'nin kurucularından ve de 2 numaralı üyesiydi. Kendisinin yaptığı buluşlarıyla çok sayıda patentinin(İhtira Beratı) olduğunu da anımsatmakta yarar var.

Adnan Menderes'in sıra arkadaşı olan ve hukuk eğitimi gören Kamil Tolon'un icatlar ve başarılarla dolu bir yaşam öyküsü var. Bu öyküyü, 2009 yılında "Bursa'da Mucit: Kamil Tolon'un Yaşam Öyküsü" isimli bir kitapta BTSO için yazmıştım.

Şimdi de Tolon Ailesi'nin genç bir ferdi büyük dedesinin yaşam öyküsünü kitaplaştırdı. Kamil Tolon'un ilk eşi Bulut Ailesi'nin kızı Müeyyded Hanım'dan olan kızı Abatun Efes'in, kızı Efsane Özgün'ün 16 yaşındaki oğlu Güneş Özgün genç yaşında dedesinin hayatını kaleme aldı.

Sevgili Güneş Özgün, İzmir Amerikan Koleji'nde okuyor. Güneş Özgün, kitabın sonsözünde, benim yazdığım kitabı okuduktan sonra bu kitabı yazma ilhamının geldiğini ifade ediyor. Mutlu oldum.

Güneş Özgün'ün kaleme aldığı Duayen Sanayici Kamil Tolon'un Yaşam Öyküsü kitabı İkinci Adam Yayınları'ndan çıktı.

Sevgili Güneş Özgün'ü kutluyorum. Kitabında benim ulaşamadığım aile fertlerine ulaşarak, bir eksikliği tamamlamış.

Güneş Özgün kardeşime başarılar diliyorum. Yazmayı bırakmasın.

NUACOTTON, BURSALI VE STEVİE ÖDÜLLERİ

Kentimizin havlu ihracatındaki en büyük markalarından birisi de Bursalı Havlu. Fuat Bursalı'nın kurduğu bu şirket, şimdi oğlu Alper Bursalı yönetiminde başarılı çalışmalara imza atıyor.

Stevie Awards(Stevie Ödülleri), 2002 yılında başlatılan ve 2003-2004 yılından itibarende Amerikan İş Ödülleri kapsamında çeşitli kategorilerde verilen ödüllerin verildiği saygın bir organizasyon.

Bu yıl Stevie 2020 Ödülleri kapsamında Bursalı Havlu'nun markası olan Nuacotton markası, COVİD 19'a karşı geliştirdiği inovatif ürünü olan havlu ve çeşitleri ile altın ve bronz ödüle layik görüldü. Nua , İrlanda dilinde yeni anlamına geliyor, cotton ise bilindiği gibi pamuk. Nuacotton, yenipamuk anlamında.

Stevie Ödül Töreni bu yıl pandemi nedeniyle, sanal ortamda yapıldı. Törene Bursalı Havlu CEO'su Alper Bursalı, sanal ortamda katıldı ve çalışmaları ile ilgili bilgi verip, ödülü Türkiye'ye getirdikleri için duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bursalı Havlu'yu kutluyorum. Alper Bursalı ve çalışma arkadaşlarına başarılar diliyorum.

Bu tür etkinlikler Bursa ve ülkemizin tanıtımı noktasında bana göre büyük önem taşımakta.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.