Hava Durumu

Kamu hastanelerimiz ve özel hastanelerimiz

Yazının Giriş Tarihi: 28.03.2020 07:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.03.2020 07:55

Eskilerin bir deyişi vardır. "Kahramanlık herkese nasip olmaz" diye. Bugün hekimlerimizin, sağlık çalışanlarımızın kahraman olduğu günler. Onların egolarında kahraman olmak arzusu gibi bir arzu da yok. Keşke salgın olmasaydı.
Bu salgın ile ilgili olarak gerek kamu, gerekse özel hastanelerimiz üst düzeyde önlemlerini aldılar. Artık her özel hastanemiz acil girişinde ayrı bir bölüm oluşturdu. Hastanın öyküsü burada alındıktan sonra acile geçiş yapabiliyor. Birçok özel hastane poliklinik ve kliniklerini aynı kata taşıdı. Hastanelerde küçük asansörlere birer kişi, büyük asansörlere sadece iki kişi bindiriliyor. Hastaneye giriş yapan her hastanın ateşi ölçülüyor. Korona ile ilgi olarak özel izole edilmiş bölümler oluşturuldu. Ameliyathaneler tamamen izole edildi. Hastanelerin bazı bölümleri kapıya yakın yerlere getirildi.

Her kamu hastanemiz ve özel hastanelerimiz en başta çalışanlarının sağlığı da dahil olmak üzere üstlerine düşeni yaptılar.

BU DURUMDA NE YAPACAĞIZ?

Hepimiz evdeyiz. Hal böyle olunca evde zaman zaman sağlık hizmetine ihtiyaç duyduğumuz durumlarımızı da öteliyoruz. Özelinde bu da ayrı bir risk oluşturuyor. Kronik hastalarımız, hamilelerimiz, sürekli takibi gereken yaşlılarımız ve kanser tedavisi gören hastalarımız var.
Bir bağlamda yukarı tükürsem bıyık, aşağı tükürsem sakal misali. Bir özel hastanenin cirosunun nerede ise yüzde 65'si personele gidiyor. Bir yoğun bakım odasında sağlık hizmeti verecek personellerin özel giysileri 6 bin lirayı geçiyor.

Bu konuyu hem hekim, hem milletvekili olan Op.Dr.Mustafa Esgin ile görüştüm. O bu konuda bakın neler dedi:
"Sosyal izolasyonun mantığı, evde kalın mantığı gerek virüs kapma riskini azaltmak, gerekse hastalık belirtisi vermese de taşıyıcı pozisyonda olan insanların hastalığı yayma riskini azaltmaktır. Bu eğer bir kalp hastası iseniz, kanser tedavisi görüyorsanız, yüksek tansiyon sorununuz var ise, diyaliz görüyorsanız aman evde kalın, demek değildir. Acil bir ameliyat gerekiyorsa evde kalın demiyoruz. Elbette hastaneye gideceksiniz tedavinizi göreceksiniz, ameliyatınızı olacaksınız. Ama estetik kaygılı, ötelenebilir, sağlık sorunlarınız için dışarı çıkmamanızı öneriyoruz."
Evet Mustafa Esgin konuyu çok net açıkladı. Vur deyince öldürmeyelim. Bir sağlık sorunumuz yoksa evimizde oturalım. Eğer ciddi olduğunu hissettiğiniz bir sorun yaşıyorsanız, elbette gideceğiniz ilk yer hastanelerimizdir.
Her ateş de korona değildir, basit bir gripte geçirebilirsiniz.
Başta sağlık çalışanlarımız olmak üzere herkes büyük bir titizlik içinde elinden geleni yapıyor. Bizim görevimiz onlara destek olmak ve üstümüze düşeni yerine getirmektir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.