Hava Durumu

Karagöz, Orient Ekspres ve Sanlıkol

Yazının Giriş Tarihi: 27.12.2022 08:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.12.2022 02:50

Bu hafta sonu yeni bir yıla ve Cumhuriyetimizin 100. yılına giriyoruz. 100 yaşındaki Cumhuriyetimizin çağdaş genç müzisyenlerinden birinin yeni bir yapıtını izleme fırsatımız oldu.

Savaşlar, pandemi, ülkemiz özelindeki ağır ekonomik koşullar, kadın cinayetleri, çocuk gelinler, siyasetin seviyesizliğin çok altına düşen dili, eğitim sisteminin dibe vurması, adalet sisteminin sürekli sorgulanması,  kutuplaşma ve diğer olumsuzluklarla Cumhuriyetimiz 2. yüzyılına giriyor. Bir de seçim telaşı ile onun getirdiği seçim ekonomisi.

Böyle bir atmosfer içinde, birkaç saatliğine de olsa olumsuzluklardan bizi uzaklaştıran bir konserdeydik.

Size onu anlatmak istiyorum.

***

Kentimizde perşembe akşamı Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası, Murat Göktaş’ın yönetiminde Bursa’dabir dünya prömiyerini daha gerçekleştirdi.

Kentimiz ve ülkemizin uluslararası müzik dünyasındaki değeri, Amerika’da yaşayan Mehmet Ali Sanlıkol, yeni eseri Karagöz Orient Ekspresi'nin dünya prömiyerini yaptı.

Mehmet Ali Sanlıkol’a Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası dışında kontrbasta Kağan Yıldız ve davulda Ekin Cengizkan eşlik etti.

Nihavend Peşrev, Prolog/Öndeyiş (Hacivat’ın Nikriz Semaisi), Muhavere(Karagöz ile Hacivat’ın diyalogu) ve Fasıl’dan oluşan 4 bölümlük eser büyük alkış aldı.

Bu eser özünde 2020’de BBDSO ile hayata geçirilmek üzere bestelenmişti. Ama araya pandemi girince Perşembe günü prömiyeri yapıldı.

Burada Mehmet Ali Sanlıkol, Agatha Christie’nin Orient Ekspres romanını Karagöz’e uyarladı.  Karagöz ve Hacivat, Orient Ekspres’indeki karakterlerle beraber bir yolculuğa çıkıp, cinayeti çözüyorlar.

Mehmet Ali Sanlıkol, kentimizin ülkemizin uluslararası platformda yetiştirdiği çok değerli bir müzisyen. Kendisi Müzik Tarihi ve Müzikoloji Profesörü. New England Konservatuarı(NEC) Direktörü. NEC’te Kültürlerarası Enstitü Başkanı. Aynı zamanda kurduğu Dünya Kültür Sanat Vakfı Başkanı. Mehmet Ali 2015 Grammy Ödülleri’nde finalist olmuştu.

Bilindiği gibi bu konserde ayrıca  Joseph  Haydyn’ın 104 numaralı Re Majör Londra Senfonisi de Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası tarafından seslendirildi.



KONSER SONRASI

Konser sonrası Mehmet Ali Sanlıkol’a Nezaket Özdemir yazmış olduğu Karagöz kitabını,  UNİMA (Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği)Türkiye Bursa Şube Başkanı Şinasi Çelikkol da bir Karagöz, Hacivat armağan etti.


SON SÖZ

Sevgili Mehmet Ali Sanlıkol ve Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası bizleri gururlandırdı. Onlara teşekkür ediyorum.

Ayrıca Bursa Filarmoni Derneği Başkanı Mehdi Kamruz’a da teşekkür ederken, kolaylıklar diliyorum.

Bu arada Mehmet Ali Sanlıkol’un rahmetli babası Dr.Hüseyin Parkan Sanlıkol adına Nilüfer Belediyesi ile hayata geçirmiş olduğu Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol Müzik Enstrümanları Müzesi’ni gezmediyseniz, gezmenizi öneririm

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.