Hava Durumu

KARSAN, Bursa ve ihracat

Yazının Giriş Tarihi: 29.08.2021 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.08.2021 08:05

Dönemin Sanayi Bakanı Mehmet Turgut Bursa'ya gelir ve Kemal Coşkunöz'e "Kemal Hoca bütün karosercilerin ortak olacağı bir şirket kur, hükümet arkanızda olacak" der. 1966 yılında 269 ortağın bir araya gelmesiyle kurulan "KARSAN - Bursa Otomontaj ve Karoseri Sanayii A.Ş."nin temeli 6 Eylül 1966'da yani Bursa OSB'nin açıldığı gün atılır.

1980'de Koç Holding, Mengerler Holding, Has Holding, Diniz Holding ve Coşkunöz Holding ekonomik katkıda bulundu, KARSAN büyür. Peugeot J9 üretimine başlanır. 1988 yılında Mengerler ve Has Holding, KARSAN'ı ele geçirmek ister. Talat Diniz devreye girer. İnan Kıraç'ı bilgilendirir, İnan Kıraç bir bavul para gönderir (Talat Diniz'in anlatımıyla) ve Talat Diniz tek tek hissedarlarla konuşur. O dönem İnan Kıraç, Talat Diniz aracılığıyla hisseleri toplar. İleriki yıllar İnan Kıraç, Koç Holding hisselerini de devralır ve şirketin sahibi olur.

Son zamanlarda da KARSAN ile ilgili bazı sorunlar oldu -basına da yansıdı- ama çözüldü. Konumuz onlar değil. Sonuçta KARSAN, Bursa'da doğmuş ve Bursa'da büyümüş uluslararası platformda olan bir şirketimiz. İş ve sanayi dünyamızın önemli bir ismi olan İnan Kıraç'ın sahibi olduğu bir markamız. Bugüne kadar binlerce kişiye ekmek kapısı oldu. Şimdi ise KARSAN önemli bir ihracat antlaşmasına imza attı.

ROMANYA'YA BÜYÜK İHRACAT

Şimdi KARSAN, Romanya Bölgesel Kalkınma ve Kamu Yönetimi Bakanlığı tarafından açılan yüzde 100 elektrikli toplu ulaşım ihalelerini kazandı. Böylece Türk Otomotiv sanayinin bugüne kadarki en büyük elektrikli otobüs ihracatı için anlaşmasını imzaladı.

İhale sonucunda Romanya'da KARSAN CEO'su Okan Baş'ın katılımıyla düzenlenen iki ayrı törenle 35 milyon Euro tutarındaki toplu taşıma sistemi ihracatı için imzalar atıldı. KARSAN, iki ihaleyi de yüzde 100 elektrikli 18 metre uzunluğundaki otobüsüyle kazandı.

Yüksek teknolojili ürünleri ile sektöre öncülük eden KARSAN, ihale kapsamında 44 adedi Timişoara Belediyesi'ne, 12 adedi Braşov Belediyesi'ne olmak üzere toplamda 56 elektrikli otobüs teslimatı gerçekleştirecek. Bununla birlikte, bölgeye 19'u hızlı şarj olmak üzere toplam 75 şarj istasyonu kuracak ve 6 yıl boyunca araçların tüm bakım ve garaj işletmesini üstlenerek kapsamlı bir elektrikli toplu taşıma sistemi hizmeti sunacak.

OKAN BAŞ NELER DEDİ?

KARSAN CEO'su Okan Baş konu ile ilgili şunları söyledi:

"Ulaşımın geleceği elektrikli ve sürücüsüz toplu taşıma araçlarından geçiyor. Biz de bu alanda yatırımlarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. 2018 yılından beri yüzde 100 elektrikli modellerimizi ardı ardına yollarla buluşturuyoruz. Atak Electric ve Jest Electric Avrupa'nın sıfır emisyonlu tercihleri olmaya devam ederken aynı zamanda 1 milyon kilometreyi aşkın yol kat ederek önemli bir tecrübe edinmemizi sağladı.

Bugün elektrikli otobüslerimiz Romanya, Fransa, Almanya, Portekiz hatta Meksika'ya kadar birçok dünya ülkesinde hizmet veriyor. Romanya ise bizim için çok kıymetli bir pazar. Fransa'dan sonra 65 adet ile en büyük elektrikli otobüs parkımız Romanya'da bulunuyor. Ayrıca, Romanya ulaşımda elektrikli dönüşüme çok hızlı uyum sağlayan bir ülke.

Biz de Romanya'nın dönüşümdeki bu hızına ve verimli toplu taşıma aracı ihtiyaçlarına 6 metreden 18 metreye kadar tüm boyutlardaki yüksek teknolojili elektrikli ürünlerimizle cevap veriyoruz. Teknolojik dönüşüme hızla ayak uydurma anlamında KARSAN markasının dinamiği ile Romanya'nın dinamiği birbiriyle oldukça örtüşüyor"

SON SÖZ

KARSAN'ın başarılı CEO'su Okan BaşBursa yakından tanır. Öğrencilik yıllarında Bursa Maarif Koleji'nde(Bursa Anadolu Lisesi) ve Oyak Renault alt yapısında basketbol oynadı. Ve Okan Baş çok uzun yıllar Tofaş'ta çalıştı ve üst düzey yöneticilik yaptı.

Sonra da KARSAN'ın başına geçti. Babası Nadir Baş da TEK Bölge Müdürüydü. Ve Erdem Saker'den sonra görevinde en uzun süre kalan ikinci kamu üst düzey yöneticiydi.

KARSAN ve Okan Baş'ı kutluyorum.

Başarılarının devamını diliyorum.

Bursa için çalışmaya ve Bursa adını uluslararası platformda duyurmaya devam.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.