Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kaybolan dilimiz üzerine bir görüş

Yazının Giriş Tarihi: 29.09.2017 07:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.09.2017 07:25

Ambiansımızı delete etmeye çalışanlar, naturel olarak konuyu force etmeye çalışmakta, ama bu atağa gerekli rezistans just in time gösterilmekte ve diğer prosesler için production timinginde indikatörlerde bir sapma görülmemekte, tüm datalar bunu göstermektedir.
Yukarıdaki satırlara şaşırmış olabilirsiniz. Ama ülkemizde bazı sanayi kuruluşları içinde bu ve buna benzer bir dil kullanılmakta. Özellikle yabancı ortaklı şirketlerde. Peki bu konu sadece sanayi kuruluşları için mi böyle. Elbette değil.
Bugün küçücük çocuklarımız cep telefonları ve bilgisayarlardaki görüşmelerinde adeta yeni bir dil geliştirdiler.
Salı günü 26 Eylül'dü. Bu tarih Dil Bayramımızı kutladığımız tarih. Sokaklarımız tabela ve dil kirliliği içinde. Hele hele yetersiz yabancı dil bilgisiyle yazılan tabelalar komik ve trajik görüntülere yer açmakta.
Atatürk, 11 Temmuz 1932 gecesi sofrasında bulunanlara "Dil işlerini düşünmek zamanı gelmiştir. Ne dersiniz?" diye sorar. Oradakilerin bu düşünceye katılması üzerine "Öyle ise Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti gibi bir de ona kardeş bir dil cemiyeti kuralım. Adı Türk Dili Tetkik Cemiyeti olsun." diyerek Türk Dil Kurumu'nun temellerini atar.
Ertesi gün Samih Rifat, Ruşen Eşref, Celâl Sahir ve Yakup Kadri İçişleri Bakanlığına başvururlar. Sonradan adı Türk Dil Kurumuna çevrilecek olan Türk Dili Tetkik Cemiyeti kurulur.
Cemiyetin kuruluşuyla birlikte başlayan çalışmalar sürerken, Türk Dil Kurultayı'nın hazırlıkları da başlar ve 26 Eylül 1933'de Türk Dil Kurultayı toplanır.
Kentimizde dilimiz konusunda hassasiyet gösteren yerel yönetimlerin başında Nilüfer Belediyesi gelmekte.
Nilüfer Belediyesi'nin, Dil Bayramı'nın 85'inci yılı kapsamında düzenlediği etkinliğe katılan Başkan Mustafa Bozbey, şunları söyledi:


"Türkçemizi titizlikle korumalı ve geliştirmeliyiz. Kültürümüzün gelişip, dünya kültürüyle bütünleşmesinin ön koşulu da, dilimizi korumak, zenginleştirmek ve yozlaşmaya uğramasını engellemektir"
Evet, bu görüşlere katılmamak mümkün değil.

Semih Pala'ya vefa

Bursa siyasetinin ve sosyal yaşantısının tanınmış isimlerinden biri de Bursa Kent Konseyi Başkanı Sevgili Semih Pala'ydı. Semih Pala ve eşi iki sene önce trafik kazası sonucu hayatını kaybetti.
Semih Pala'nın Emirsultan Mezarlığı'ndaki kabri başındaki anma törenine, Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni, ailesi, belediye bürokratları, birlikte görev yaptığı çalışma arkadaşları ve sevenleri katıldı.
Bu anlamlı vefa örneğini kutluyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.