Hava Durumu

Kaynak Laboratuvarı ve Halil Kaya Gedik

Yazının Giriş Tarihi: 27.05.2021 07:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.05.2021 07:57

TMMOB Makina Mühendisleri Odası bugün saat 14.00'de "Kaynak Eğitim Muayene Merkezi Tahribatlı Muayene Laboratuvarı" açılışını gerçekleştiriyor.

Bilindiği gibi TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi 2010 yılında bir ilki hayata geçirerek, "Uygulamalı eğitimi merkezi"ni kurmuştu. Burada kaynak teknolojisi ve malzeme teknolojisine yönelik sertifikalı eğitim programları hayata geçirildi. Daha sonra burası "Kaynak Eğitim ve Muayene Merkezi"ne dönüştü. Hedef kaynak mühendisliğine uzanan bir yol çizmekti. Bu merkezde TMMOB Makina Mühendisleri Odası, 10 yıldır tahribatsız muayene laboratuarı olarak hizmet verdi. Özetle bitmiş ürünlerin alanındaki dayanıklıklarına yönelik testler ve kontrol yapılıyordu.

Şimdi ise bu konu bir ileriye daha taşınıyor. Bugün açılacak olan TMMOB Makina Mühendisleri Odası Kaynak Eğitim Muayene Merkezi Tahribatlı Muayene Laboratuvarı ile sanayinin bir ihtiyacı daha kentimizde giderilmiş olacak. Özetle üretilecek bir üründe kaynak açısından ezilme, kırılma, uzama, sertlik ve her türlü testler burada yapılabilecek.

Bunun bir aşamasında Avrupa onaylı Kaynak Mühendisliği sertifika progranı yer alıyor. Bunu ülkemizde gerçekleştirebilen sadece iki kurum var. Bunlardan bir tanesi ODTÜ, diğer ise Gedik Üniversitesi.

HALİL KAYA GEDİK

Ülkemizde sanayi içinde yer alan ilk Kaynak Mühendisi rahmetli Halil Kaya Gedik'ti. Kendisi Hakkı-Ümmühan Gedik çiftinin üçüncü çocukları olarak 1932'de doğdu. 1945 yılında Uşak Sanat Okulu'nun torna tesviye bölümüne gitti. 1951 Yıldız Teknik Okulu, Makine Teknikerliği bölümüne gider. Buralarda gitti, gider diye yazıyorum, kendisinin hayatını anlatan "Türk sanayinin birleştiren gücü, Halil Kaya Gedik" kitabını okuyunca onun ne zorluklarla ilkokula ve diğer okullara gittiğini görüyorsunuz.

1953'te makina teknikeri olarak mezun olur. Daha sonra Almanya'da makina mühendisliği diplomasını alır. Stajını MAN'da yapar. Sonra Kaynak Mühendisliği eğitimi almak için yoğun olarak kurslara katılır. Oradan Kaynak Mühendisi diplomasını alır. Orada ülkemizde üniversitede görev yapan Selahattin Anık'ın ilk kaynak mühendisi olduğunu öğrenir. Böylece Halil Kaya Gedik, ülkemizin ikinci kaynak mühendisi olarak Türkiye'ye döner. Sanayide görev yapan ilk kaynak mühendisidir.

Evet, yıllar içersinde verdiği yoğun emeklerle önce Gedik Holding'i, sonra Gedik Üniversitesi'ni kurar. Sonra aramızdan ayrılır. Bu arada unutmayalım, Devrim otomobili mucizesini yaratan mühendis grubu içindeki tek kaynak mühendisidir. Şu anda bıraktığı emaneti kızı Hülya Gedik daha yukarılara taşımaya çalışıyor.

Ben her gencin bu öyküyü okumasını isterim. Biz de eşimle kısa bir süre Gedik Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi kuruluşunda yer almıştık. Halil Kaya Gedik'in kitabını, kişi ve kurum tarihleri üzerine çalıştığımı bildiği için bana gönderen, şu andaki Gedik Üniveristesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Yavuz Taşkıran dostumuza teşekkür ederim.

SONSÖZ

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Fikri Düşünceli'den de duyduğum kadarıyla, Kaynak Mühendisliği sertifikasyon programı için Gedik Üniveristesi ile bir çalışma içersindelermiş. Bu da beni mutlu.

Öncelikle rahmetli Halil Kaya Gedik'i saygı ile anıyorum. Işıklarda uyusun. Bıraktığı emanet sağlam temellerde duruyor.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi'ne de çalışmalarında başarılar dilerim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.