Hava Durumu

Kemalettin Sami Gökçen

Yazının Giriş Tarihi: 17.04.2021 07:44
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.04.2021 07:44

Bursa'nın köklü ailesi Gökçen Ailesi'nin önemli isimlerinden biri Kemalettin Sami (Gökçen) paşadır. Büyük Taarruz'un kahramanlarından 4.Kolordu Komutanı Kemalettin Sami Paşa(1884-1934), Memduh Gökçen'in babası, Celal Gökçen'in dedesi Hamdi Sami Gökçen'in erkek kardeşidir.

Line TV geçenlerde Kemalettin Sami'nin hayatını anlatan '' Paratoner '' adlı bir belgesel yayınladı. Çekimleri Berlin, Sinop, Ankara, Çanakkale, İstanbul, Kütahya ve Bilecik'te gerçekleştirilen bu güzel belgeselde Memduh Gökçen ve M. Celal Gökçen'in de anlatımları yer aldı. Belgeselin proje danışmanlığını Fuat Serdar Aydın, yönetmenliğini ve kurgusunu ise Line Tv Program Müdürü Dilek İlhan yaptı.

Gittiği her cephede hep en önde savaştığı için her cephede yaralanan Kemalettin Sami Paşa'nın belgeselinin adı bu yüzden Paratoner'di.

Ayrıca önümüzdeki hafta Kemalettin Sami Paşa'nın çarpıştığı cephelerin görüntüleriyle anlatıldığı, '' Özgürlük Yolu '' belgesel dizisi, yayınlanacak.

Gökçen Ailesi'nin en renkli siması olan Kemalettin Sami Paşa, aynı zamanda benim 1985 yılında üyesi olmaktan gurur duyduğum Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'nin beşinci başkanı olarak 1930-1933 yılları arasında başkanlığını yapmıştı.

Bir de Einstein olayı var. Sinop doğumlu olan Kemalettin Sami Paşa, milletvekilliğinin dışında 1924-34 tarihleri arasında Berlin Büyükelçiği de yapar. O dönemde bir Türk fizikçi Einstein ile tanışmak ister ve Berlin Büyükelçiliğine bir dilekçe yazar. Kemalettin Sami Paşa bu görüşmeyi ayarlar ve birlikte Einstein ile yaklaşık 2.5 saat görüşürler.

Ben Gökçen Ailesi'ni bir biçimde köklerini kayıt altına aldığını için kutluyorum.

Rahmet ve saygıyla diyorum.

KİTAP BİNAYI, ÇİP SOKAĞI ÖLDÜRDÜ

Alper Can, 1971'de doğdu. Bursa Anadolu Lisesi ve Hacettepe Diş Hekimliği'ni bitirdi. Uzun yıllardır mesleğini sürdürüyor. Ama mesleğinin dışında 2009'da Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'nde arkeoloji yüksek lisansını tamamladı.

Bursa Uludağ Üniverisitesi'nde de tarih doktorası tez aşamasında. Tez konusu ise Prusa ad Olympum(Antik Bursa). Ayrıca Nilüfer Kent Konseyindeki Melih Elal okuma grubunun kurucularından. Bir de 14 yıldır yayında olan www.bursadakultur.org web sitesini yönetiyor.

Bu değerli kardeşimiz daha önceden Eskiçağ Rehberi, Antik Çağ Rehberi, Kadim Bursa isimli 3 kitabı kaleme almıştı. Şimdi ise son kitabı Kitap binayı, Çip sokağı öldürdü (Nitelik değiştiren Bursa) Gece Kitaplığı'ndan yayınlandı.

Kitabı eşi İnci hanım ve kızı Gökçeyaz'a adamış.

Alper Can, güzel bir kitap kaleme almış. Okumaya yeni başladım. Tarihsel bir süreç içinde Bursa'yı anlatıyor. Hannibal'den başlayan kuruluş sürecinden, günümüze TOKİ'nin son dokunuşlarına kadar uzanan süreci dönem dönem güzel bir anlatımla anlatıyor. Ayrıca gerek ülkemizden, gerekse dünyadan verdiği örneklerle Bursa'yı karşılaştırıyor.

Alper Can'ı kutluyorum. Üretkenliğinin devamını diliyorum.

Başarılar, değerli kardeşim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.