Hava Durumu

Koç Holding ve Bizden Haberler 500

Yazının Giriş Tarihi: 06.01.2022 08:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.01.2022 08:01

1963 yılının Eylül ayında ülkemizin ilk kurum içi haberleşme yayın organı olan Koç Holding'in "Bizden Haberler" dergisi yayına başlıyor.

Yer İzmir, Egemak binası. 1963 yılının Mart ayı Vehbi Koç, Hulki Alisbah, Bernar Nahum ve İsak Eskinazis,Egemak Genel Kurulu için İzmir'deler. Egemak genel müdürü Can Kıraç, o toplantı öncesi masaya Egemak'ın Bizden Haberler bülteninin ilk sayısını koyuyor. Ve merakla ne deneceğini bekliyor.

Vehbi Koç "Bu neyin haberleri?" diye ilk sorusunu soruyor. Dergiyi inceledikten sonra, "Bu iş iyi olmuş, şirketten haber vermek karşılıklı güveni destekler!" diyor.

1963 Eylül ayında ise Vehbi Koç başkanlığında Koç Holding Otomotiv Grup Toplantısı, Egemak'ta yapılıyor. Burada sektörle ilgili alınan kararların dışında bir karar daha alınıyor.

O toplantıda bir süre önce yayın hayatına başlayan Bizden Haberler bülteninin, özellikle bayilerden gelen geri dönüşleri değerlendiriliyor "Bizden Haberler" adı altında üç aylık bir dergiye dönüştürülüp, Koç Otomotiv Grubu'nun resmî yayın organı olmasına karar veriliyor ve böylece dergi 1963 yılında yayın hayatına başlıyor.

Bunun üzerine "Koç Otomotiv Grubu Mesleki ve Ticari Haberler Bülteni" olarak Bizden Haberler doğuyor.

1968 yılına gelindiğinde Vehbi Koç, Can KıraçKoç Holding Otomotiv Grubu Koordinatörlüğü görevinegetiriyor. Dergide süreci anlatan Can Kıraç şöyle diyor:

"Bu karar Bizden Haberler dergisinin önünde yeni bir yol açıyordu. Vehbi Bey, Bizden Haberler'in Koç Topluluğu dergisi olarak hayatına devam etmesini istemiş; 'Koç Topluluğu şirketlerinde çalışanların birbirlerini tanımalarına ve şirket faaliyetlerini öğrenmelerine yardım edecektir', diyerek yeni hedefi belirlemişti. Bu kararla beraber, Bizden Haberler'in daha profesyonel elemanlarca hazırlanması dönemi başlamış oluyordu."

VEHBİ KOÇ'UN SÖZLERİ

İlk sayının, ilk önsözünde rahmetli Vehbi Koç, şunları yazıyor:

"Gayemiz, sizleri çalışmalarımızdan haberdar etmek ve bu işlerle ilgili dahilden ve hariçten alacağımız haberleri sizlere duyurmak; bu suretle daha ahenkli ve bilgili bir şekilde çalışarak aramızdaki münasebeti sıklaştırmak, daha verimli bir mesai temin etmektir. Bu bülten, teşkilatımız için bir tecrübe olacak, muvaffakiyetle yürüttüğümüz takdirde ileride Koç Camiası'na ait malumatı ihtiva eden daha esaslı bir bülten çıkartılacaktır."

RAHMİ KOÇ'UN ÇİZİMİ

Evet, 58 yıl önce çıkılan bu yolculuk devam ediyor. Geçtiğimiz yılın son sayısı Bizden Haberler'in 500. Özel Sayısı oluyor. Ve bu özel sayının kapağı da özel. Kapakta Koç Holding'in Şeref Başkanı Rahmi Koç'un imzası da bulunan bir özel çizim var. Rahmi Koç bu çizimi "16 Kasım 2021 Egemak binası, İzmir" diye imzalamış.

ÖMER KOÇ'UN SÖZLERİ

500. sayıda Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, dedesi Vehbi Koç'un vizyonuna atıf yaparak şunları söylüyor:

"1963 yılında, kurucumuz merhum Vehbi Koç'un zamanının çok ilerisindeki vizyonunun bir sonucu olarak yayın hayatına başlayan ve Türkiye'de özel sektörün ilk kurum dergisi olan Bizden Haberler, bu yaklaşımımızın en güzel örneklerindendir. Vehbi Koç'un "asırlık şirket olma" hedefi doğrultusunda Koç Topluluğu'nun ülkemize yaptığı hizmetlerin en yakın tanığı olan dergimiz, zamanın koşullarını kararlılıkla karşılama ve değişime ayak uydurma becerisinin de katkısıyla bugün 500'üncü sayısıyla sizlere ulaşmanın gururunu yaşıyor."

BİR ANEKDOT

Bu dergi çıkmaya başladıktan sonra 1966 yılında Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından ülkemizin ilk Organize Sanayi Bölgesi'nin açılışı yapılıyor.

Birkaç yıl sonra Koç Holding ve İtalyan Magnetti Marelli, Bursa'da Mako fabrikasını kurmak için bir ortaklığa gidiyor. (Şu anda bu ortaklık yok. Koç Holding ayrıldı).

Fabrikanın kurulacağı yeri belirmek için Rahmi Koç, TOFAŞ fabrikasının da arazisinin alınışı sırasında büyük yardımları olan ve TOFAŞ'ın ilk ürettiği arabanın armağan edildiği (Şu anda bu araba-00001 nolu- TOFAŞ Anadolu Arabaları Müzesi'nde bulunuyor.) dönemin BTSO Başkanı Abdi Biçen ile Bursa OSB'yi geziyor.

Sonra tespit edilen arsa üzerinde Abdi Biçen ile bir anı fotoğrafı çektiriyor. Bu fotoğrafı paylaşıyorum.

Bu fotoğraf Bursa OSB için hazırladığım BOSB'nin 55 yıllık öyküsünü anlattığım Bir Sanayi Devrimi ve BEV için hazırladığım Bursa'ya Değer Katan Mühacirler kitaplarında da bulunuyor.

Koç Holding'e ve Bizden Haberler'e uzun ömürler diliyorum. Emeği olanları da kutluyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.