Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kök nedeni bulmak ve şehitlerimiz

Yazının Giriş Tarihi: 16.07.2018 08:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.07.2018 08:39

Dün 15 Temmuz'du. 15 Temmuz 2016'da TSK içinde FETÖ'cü grubun ülke yönetimini ele geçirmek için yaptığı kalkışmanın, yıldönümüydü. Bu kalkışma güvenlik güçleri ve halkımızın müdahalesi ile engellendi.
Pazar günü düzenlenen törenlerle şehitlerimiz ve gazilerimiz anıldı. Milli duygular içinde terör ve kalkışma lanetlendi. Bursa'da da "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Etkinlikleri"ne ilgi büyüktü.
Bu kalkışmanın ardından tam 2 yıl geçti. Bu süre zarfında şehitlerimizi hep andık, onların ailelerine devlet ve millet sahip çıktı, üniversitelerimizde birçok salona ve birçok eğitim kurumuna onların adını verdik.
Bunların hepsi yapıldı, yapılmalıydı. Peki yapılması gereken bir başka şey yok muydu? Bu kalkışmanın gerçek anlamda kök nedenini bulmak gerekmiyor muydu? Bu sadece devletin işi miydi? Üniversitelerimizdeki binlerce bu alanda etkin ve yetkin akademisyenimizin işi değil miydi? İş dünyası temsilcilerimizin işi değil miydi?
Burada sözünü ettiğim konu bu işin sorumlusunu veya sorumlularını ortaya çıkarmak değil. O devletimizin güvenlik güçlerinin ve adli makamlarının işi.

Kaynağına inmek...

Bir sorun karşısında kök nedene ulaşmak için en az 5 soru sorarsınız. Bu kalkışmayla ilgili birkaç soru soralım.
Neden kalkışma oldu? Ülke yönetimini ele geçirmek istediler.
Neden ülke yönetimini ele geçirmek iştediler? Bunu yapabilecek bir güce sahip olduklarını düşünüyorlardı.
Neden bunu yapabilecek güce sahip olduklarını düşünüyorlardı? Ordudan, adalet sistemine; polisten, üniversitelere kadar birçok kritik noktada erk sahibi olmuşlardı.
Neden bu erke sahip olmuşlardı? Çünkü bu erke sahip olacakları bir iklim yaratılmıştı.
Neden bu iklim yaratılmıştı? Ve bu iklim neydi?
Bu arada bana peki bu iklimi kimin yarattığı sorusunu neden sormuyorsun diyebilirsiniz. İnsanlar gelip geçicidir, burada bulunması gereken neden yaratıldığı ve iklimin ne olduğudur. Bu soruna ancak iklimin ne olduğunu ve neden yaratıldığını anlayarak çözüm bulabilirsiniz.
Yukarıdaki cevabı olmayan iki soruya verilebilecek cevaplar alanın uzmanları akademisyenlerce bulunması gereken cevaplar. Bu ülkede 2 yıldır bu konuya yeterince kafa yorulmuyor.
Olumsuzluk yaratan bir iklimin neden yaratıldığını ve o iklimin ne olduğunu analiz edemezseniz, buna önlem alamazsınız. Buna önlem alamazsanız benzer iklimler süreçte tekrardan yaratılır ve aynı şeyler tekrardan başımıza gelir.
Ben bu noktada iş ve akademi dünyasına önemli bir görev düştüğünü düşünüyorum. Çünkü bu konu objektif olarak araştırılması gereken bir konu.

SONSÖZ

Bir kez daha şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Geride bıraktıklarına sabır diliyoruz. Ve burada iş dünyası ile akademi dünyasına düşen sorumluluğu bir kez daha anımsatıyorum.
Her şey devletten beklenmez. Her kesim üzerine düşeni yapmalıdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.