Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Koltuk meselesi ve Hint kumaşı

Yazının Giriş Tarihi: 10.11.2017 08:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.11.2017 08:57

Adranos Tiyatro'da Gogol'dan uyarlanan Palto'yu izledikten sonra "önemli adam" ve "koltuk" üzerine de bir şeyler karalamak istedim.
Dünyadaki tüm makam ve onların koltuklarının geçici olduğunu, genelde o koltukta oturan insanlar koltuklarını kaybettiklerinde fark eder.
Halbuki gerek özdeyişlerde, gerekse edebiyat dünyasında, gerekse dini öğretilerde bunun böyle olmadığı hep anımsanır. Ama o koltuğa insan bir oturdu mu, bir daha kalmayacağını zanneder. Özünde bu noktada insanların algılamaları gereken ilk konu "Bulunmayacak bir Hint kumaşı olmadıkları"dır. Ama önce kenarda köşede kalmış ego ayağa kalkar, sonrasında ise çevresi o bildiğiniz ve tanıdığınız insanı bambaşka bir insana dönüştürür.
Bu işin özü bulunduğunuzu hazmetmekle ilgilidir. Hazmedilmiş makamlar, pozisyonlar, varlıklar ve erkler insanları kamil insana doğru bir yolculuğa çıkartır. Bunun aksi ise insanı o koltuğu kaybettikten sonra adeta karamsarlığa sürükler.
Genelde koltuk konusunda insanların ortak görüşü koltuğun insana bir şey kattığıdır. Halbuki bu tam anlamı ile yanlış bir paradigmadır. Bir- takım meziyetleri, özellikleri ve değerleri olan insanlar bulundukları makama ve oturdukları koltuğa bir şeyler katar. Koltuk sadece eğer oturan kişinin kişiliği müsaitse onun bastırılmamış egolarını şişirmeye devam eder. Ve de o egoları şişen insanlar sanki bir şeylerinde boncuk var olduğu düşüncesine kapılır. Bunda çevrelerinin de büyük rolü olur.
Hayatın bana öğrettiği bulunulan bütün makamların herkes için gelip, geçici olduğudur. Önemli olan o makamda oturduğunuz süreden sonra insanların sizi bir hoş seda ile anmasıdır. Bundan daha güzel bir şey yoktur.
Ayrıca bunun bir başka öğretisi de bulunduğunuz pozisyondan ayrıldıktan sonra ancak gerçek dostlarınızın kim olup, olmadığını anlarsınız.
Evet, yaşam her zaman ve her yaşta insanlara öğretmeye devam eder ve edecektir. Gerçek bağlamdaki yaşam boyu öğrenme böyle bir yolculuktur. Gogol bir kez daha bize bu konuyu anımsattı.

Kılıçdaroğlu yarın Bursa'da

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yarın Bursa'ya geliyor. Kılıçdaroğlu, Bursa'daki programında Altın ceylan'da muhtarlarla buluşacak. Sonra Nilüfer Belediyesi Beşevler Cimnastik Salonu'nun açılışını yapacak. Bir de Mudanya Belediyesi Zübeyde Ana Çocuk Akademisi temel atma töreninde olacak.
Bunların dışında BAOB'da düzenlenen Tarım Çalıştayı'na ve Almira Otel'deki CHP İl Örgütü yemeğine katılacak.
Açılış ve temel atmanın dışındaki etkinlikler basına kapalıymış. Ne diyelim bu duruma? Ben gerçekten bazı şeyleri anlamakta güçlük çekmeye başladım.
CHP bildiğiniz gibi konservatif yapısını sürdürmeye devam ediyor. Bakalım bu iş nereye kadar sürecek?
Yolu açık olsun.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.