Hava Durumu

KOMATEK 2022 ve Emre Gencer

Yazının Giriş Tarihi: 15.03.2022 08:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.03.2022 08:17

16. Uluslararası İş ve İnşaat Makine, Teknoloji ve Aletleri İhtisas Fuarı 9-13 Mart tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirildi.

Antalya'da 5 yıl aradan sonra, Antalya ANFAŞ Fuar ve Kongre Merkezi'nde kurulan KOMATEK 2022 fuarı, kent protokolünün katılımıyla açıldı.

Açılışta Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Akdeniz Belediyeler Birliği ve Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Antalya Fuarcılık İşletme ve Yatırım A.Ş. (ANFAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, Antalya Organize Sanayi Yönetim Kurulu (OSB) Başkanı Ali Bahar, Makine İhracatçıları Birliği (MİB) Başkanı Emre Gencer, fuarı düzenleyen firma yetkilileri ile sektörün dev firmalarının temsilcileri hazır bulundu.

KOMATEK 2022 Fuarı; 17 bin metrekare açık, 10 bin 250 metrekare kapalı olmak üzere toplam 25 bin metrekare net stant alanıyla 200'ün üzerinde katılımcı firmaya hizmet verdi.

Ayrıca bu fuara Bursa’dan 4 firma katıldı. ELS Lift, E-Mak, Gama Akü ve Global İstif.

KOMATEK 2022 Fuarı, Ticaret Bakanlığı tarafından 2022 yılı için belirlenen 20 Uluslararası desteklenecek fuarlar listesinde yer alarak Ticaret Bakanlığı'nın Yurtdışı Alım Heyeti Organizasyonu olanağına hak kazandı. Bakanlık tarafından Alım Heyeti programı düzenlenerek fuara yabancı firma temsilcilerinin katılımı sağlandı.

EMRE GENCER AÇILIŞTA NE DEDİ?

Bu fuarda Makine İmalatçıları Birliği Başkanı Emre Gencer, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın konuşması öncesinde bir açılış konuşması yaparak sektörün durumunu ve taleplerini iletti. Emre Gencer bu konuşmasında özetle şunları söyledi:

“Makine sektörü olarak gelecek yıllarda da ihracata dönük büyümek zorundayız. 2030 yılına kadar Türkiye’nin makine ihracatının 60 milyar dolara çıkacağı öngörülüyor. Fuar organizasyonlarımızı bu büyük hedefe doğru ihracata dönük olarak planlamalıyız. Küresel ölçekte ön plana çıkacak Bauma gibi uluslararası fuarı düzenlemek hedefimiz olmalıdır.

Makine İmalat Sanayii olarak 2022 yılına 27 Milyar dolar gibi iddialı bir hedefle başladık. Ama karşımıza savaş çıktı. Rusya makine sektörümüzün en büyük ilk beş pazarı arasında yer alıyor. Rusya’ya ihracatımızın sürdürülebilmesi için bankacılık yönünde yapılan yaptırımların aşılması gerekiyor. Her alanda olduğu gibi sektörümüzü de zora soktu. Özellikle AB ‘nin bankacılık sektöründe uygulamaya başladığı finansal yaptırımlar büyük zorluk yarattı.

Enerji ve emtia fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyelerine yükseldi. Sektörümüz acil işletme sermayesine ihtiyaç duymakta. Geçen yıl Rusya’ya makine ihracatımız 904 milyon dolar civarındaydı.

Geçtiğimiz yıl makine imalat sanayii ihracatı yüzde 24 artarak 23 Milyar dolar seviyesine geldi. Bu alanda ciddi bir dış ticaret fazlası verdik. İş ve inşaat makinaları sektöründe de ciddi bir gelişme kaydedildi. Tüm bu olumlu gelişmelerin ardında salgın öncesi hayata geçirilen kredi garanti fonu ve Eximbank projeleri üzerinden ihracat ve işletme kredilerine erişimde sağlanan kolaylıkların olduğunu söyleyebiliriz.

KOMATEK 2022 Fuarı bol bereketli ve çok işlerin yapıldığı bir fuar olarak aklımızda kalmasını diliyorum.”

BAKAN VARANK NE DEDİ?

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank açılıştaki konuşmasında sektörle ilgili şu konulara da değindi:

"Kredi Garanti Fonu (KGF) ihtiyacının olabileceğinden bahsettiler. Şu anda açık 60 milyar liralık KGF paketi bulunuyor. Tüm üreticilerimiz, işletmelerimiz bu KGF paketinden faydalanıp, aslında bu süreci daha sağlıklı bir şekilde yürütebilirler. Aynı şekilde emtia ve enerjideki artışlardan bahsettiler.

Evet gerçekten enerji piyasasında dünyada görülmemiş rakamları biz şu anda görüyoruz. Gazda, petrolde inanılmaz rakamlar konuşuluyor. Türkiye'nin gaz ithalatının maliyetleri oldukça artmış durumda. Biz bunu tabii ki üreticimize yansıtmamak için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz.

Ama şunu da bilmemiz lazım bu kadar yüksek rakamların bir noktadan sonra mutlaka sanayiye yansıması gelecektir. Bu manada sanayicilerimizin de önümüzdeki döneme hazırlık yapması lazım. Nasıl ki aldıkları emtiada fiyatlar artınca bu fiyatı ödemek zorundalar enerjide de aynı şekilde sanayimizin özellikle bu artan fiyatlara gerekli hazırlıkları yapması gerekiyor."

Bakan Varank fuar sırasında bir ara Makine İmalatçıları Birliği Başkanı Emre Gencer’in sahibi olduğu E-MAK standını da gezdi. Ve önünde Gencer ile birlikte bir fotoğraf çektirdi.

Dış ticaret fazlası veren sektörün temsilcisi Makine İmalatçıları Birliği’ne kolaylıklar diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.