Hava Durumu

Kooperatifçilik Çalıştayı

Yazının Giriş Tarihi: 25.12.2019 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.12.2019 08:05

Ülkemizin ilk eğitim kooperatifi ve sosyal kooperatifçiliğin başarılı bir modeli olan Çağdaş Eğitim Kooperatifi, Almira Otel'de bir "Sosyal Kooperatifçilik Çalıştayı" düzenledi.
Dün düzenlenen çalıştaya ülke çapında 16 kooperatifin başkanı ve yöneticileri katıldılar.
Çalıştay Çağdaş Eğitim Kooperatifi Başkanı Buğra Küçükkayalar, Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Genel Başkanı Muammer Niksarlı ve Bursa Ticaret İl Müdürü Zübeyir Tokgöz'ün konuşmaları ile başladı.
Daha sonra çalıştaya katılan kooperatiflerin kendilerini tanıttığı beşer dakikalaık sunumlara geçildi. Öğle yemeğnin ardından da çalıştayda sosyal kooperatiflerin ortak sorunları, bu sorunlara karşı ortak hareket etme ve ortak sorunlara yönelik çözüm önerileri gibi konular masaya yatırıldı. Çalıştayın sonunda da ortak sorunlar ve çözüm önerileri bir rapor haline getirildi.

Toplantının açılışında konuşan ÇEK Başkanı Buğra Küçükkayalar, bir arada olmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek şunları söyledi:
"Bakanlığımız bizleri önce 2017 yılında, ardından da geçtiğimiz haftalardaki fuarda bir araya getirmişti. Şimdi bizler bir araya geldik. Sanıyorum bu kadar geniş katılımlı toplantıyı ilk kez yapıyoruz. Toplantımızın amacı sosyal kooperatifleri bir araya getirmek, onların birbirlerini tanımalarını sağlamak, onların ortak sorunlarını tespit edip, bu sorunların çözümüne yönelik önerilerde bulunarak, finalinde bunları raporlaştırmak."
Bilindiği gibi sosyal kooperatifler kamu yararı gözetir, kâr amacı gütmez ve de kamusal ihtiyaçları ve sosyal hedefleri gözetir.
Sosyal kooperatif için başarı, kâr elde etmek değil, elde edilen toplumsal faydadır. Toplumsal fayda üzerine kâr elde edilmesi kamu yararına gerçekleştirilen faaliyetlerin sürdürülebilirliği ve kalıcılığı açısından önemlidir.
Jeremy Bentham 15 Şubat 1748 - 6 Haziran 1832 yılları arasında yaşamış bir İngiliz hukukçu ve filozoftur. Aynı zamanda faydacılık öğretisi ve "en çok sayıda insana en yüksek düzeyde mutluluk" ilkesiyle tanınan İngiliz hukuk, ahlak, siyaset ve toplum felsefecisidir.
Bentham'ın deyimi ile, "en çok kişinin en çok mutluluk duyacağı" bir toplum oluşturmanın kurallarını bulmaya, bunları tartışıp, eleştirip en iyiye doğru gidebilmenin çözüm yollarını araştırmaya çalışmak insanları sosyal ekonomi kavramına yöneltir.
Bu kavram içinde de sosyal kooperatifçilik kavramı klasik kooperatifçilikte sadece üyelerine katma değer sağlayan kâr amacı güden modelin dışına çıkarak, üyelerinin kâr amacı gözetmediği, topluma yönelik bir veya birlaç sorunu çözmeye çalışan sosyal kooperatifler ortaya çıkmıştır.

Avrupa'ya göz attığımızda sosyal kooperatif kavramını yasalarının içine almış genelde 5 ülke ile karşılaşırız. Bunlar İtalya, Portekiz, Polonya, İspanya ve Fransa'dır.
Sosyal kooperatiflerin tanımları ve onlara addedilen görevler açısından bir değerlendirme yaptığımızda İtalya ve İspanya'da her iki sosyal kooperatif tipi için düzenleme bulunduğunu, Portekiz ve Polonya'da yalnızca sosyal dışlanmaya maruz kalan bireylerin entegrasyonuna yönelik kooperatif tipi, Fransa'da ise sosyal mal ve hizmetlerin üretim ve sunumu faaliyetlerini yürütecek kooperatif tipi için düzenleme getirildiğini görmekteyiz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.