Hava Durumu

Korona, değişim, BTSO ve BOSİAD

Yazının Giriş Tarihi: 18.04.2020 07:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.04.2020 07:57

Bu yazıya başlamadan önce sizlere Anadolu topraklarından yüzyıllarca önce doğmuş ve yaşamış Efesli bir hemşerimizden söz edeceğim. Heraklatios dönemindeki ve öncesindeki birçok filozofa göre farklıydı. Mütevazilikten uzaktı. O kadar uzaktı ki "Çok şey bilmek aklı eğitmez; eğer eğitseydi Hesiodos, Pythagoras, Ksenophanes ve Hekaitos'u eğitirdi" lafını bile söylerdi.

Ayrıca "Homeros, tanrılar ve insanlar arasında keşke çatışmalar sona erseydi demekte haksızdır. O evreni ortadan kaldırmak istediğinin farkında değildi. Çünkü eğer onun isteği yerine gelmiş olsaydı her şey yok olurdu." sözü de değerli bir söz.

Ama bizler onu daha yakından şu günümüzün ve yüzyılımızın en sık kullanılan sözlerinden biriyle tanıyoruz:

"Solum res est mutare ipso constant/Değişmeyen tek şey değişimin kendisi"

İnsanlar, toplumlar, dünya görüşleri ve her şey büyük bir değişim içinde. 1980 öncesi muhafazakar kesimi temsil eden Milli Görüş'e sahip hiç kimsenin evinde televizyon yoktu. Komşularımızın çocukları babaları yokken bize televizyon seyretmeye gelirlerdi. O dönem için "şeytan kutusu"ydu.

Ama günümüzde değişim herkesi değiştirdi. Doğaya uyum sağlama zorunluğu gibi, teknolojiye de uyum sağlama zorunluluğu geldi. Korona günlerinde ise teknoloji tavan yaptı.

Korona insanlarımızı öldürmeye devam ediyor. Bu arada dünyadaki üretimin nerede ise durması, insanların bir biçimde olabildiğince evinde olması sonucu salınan karbondioksit oranları dip yaptı. Havamız bir biçimde temizleniyor. Ayrıca ozon tabakamızı delen gazların salınımı da minimumda.

Korona sonrası yeni dünya düzeninden söz ediliyor. Bu konu ile ilgili düşüncelerimizi daha önce bu köşede dile getirmiştim.

Bu değişimlerden biri de uzun yıllardır birçok uluslararası şirketin haftalık periyodik toplantılarında kullandığı tele/video konferanslar artık basın ve basınla ilişkiler noktasında da vazgeçilmez oldu.

BURKAY, BOSİAD TOPLANTISINDA

Bu kapsamda Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BOSİAD) üyeleriyle video konferans yöntemiyle bir araya geldi.

BOSİAD Başkanı Rasim Çağan moderatörlüğünde düzenlenen programda Başkan İbrahim Burkay, Covid - 19 salgınının ekonomiye etkileri ile BTSO'nun bu alanda yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Başkan Burkay, koronavirüs (Covid-19) salgını döneminde firmaların üretim kabiliyetlerini kaybetmemesi gerektiğini söyledi.

BOSİAD Başkanı Rasim Çağan moderatörlüğünde düzenlenen programda Başkan İbrahim Burkay, Covid - 19 salgınının ekonomiye etkileri ile BTSO'nun bu alanda yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi. İbrahim Burkay şunları söyledi:

"Dünyadaki sosyal ve ekonomik yaşamı derinden etkileyen salgın Türkiye'nin üretim ve ihracat üssü Bursa'ya da tesir etti. BTSO olarak bu zorlu süreci işletmelerin en az hasarla atlatması için 'Acil Eylem Planı'nı devreye aldık. Dijital çağ önemini daha da artırdı. Bu dönemde üyelere yönelik birçok hizmeti elektronik ortama taşıdık.

Salgın sürecinde nakit sıkışıklığı çeken firmalar için de 'Nefes Kredisi'ni devreye almak için gerekli hazırlıkları tamamlamak üzereyiz.

Türkiye covid-19 salgını süresince sağlık ve medikal alanda milli teknoloji

birikimini en iyi şekilde kullandı.

BTSO olarak BUTEKOM çatısı altında hayata geçen mükemmeliyet merkezleri ile bu çalışmalara maksimum düzeyde katkı sağlıyoruz. BUTEKOM bünyesinde kurumları ve firmaları medikal üretim platformu altında topladık. Sektörde faaliyet gösteren 40'ın üzerinde şirketimiz bu platformda yer alıyor. BEBKA ile yaptığımız son toplantıda sağlık ve medikal anlamda desteklere önemli bir pay ayrıldı ve 4 Nisan itibariyle çağrıya çıkıldı."

ÇAĞAN NE DEDİ?

BOSİAD Başkanı Rasim Çağan, BTSO Başkanı İbrahim Burkay'a salgın süreci ile ilgili değerlendirmeleri ve Oda'nın yürüttüğü çalışmalar hakkında verdiği bilgilerden dolayı teşekkür etti.

Daha sonra Mart ayında OSB'de doğalgaz ve elektrik tüketiminin yüzde 60 seviyesinde düştüğünü belirterek, "IMF'nin açıklamaları da bu verileri teyit ediyor. Ülkemiz 2020 yılına yüzde 3,5 büyüme hedefiyle başladı, ancak bugün küçülme konuşuluyor. Herkes bardağın boş tarafına bakarken iş insanı bardağın dolu tarafını görmek istiyor. Ben ikinci yarıda toparlanmış bir ekonomi ile birlikte, Avrupa'dan gelecek taleplerle piyasalarda hareketlenmenin başlayacağına inanıyorum." dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.