Hava Durumu

Korona'ya yalın yaklaşım

Yazının Giriş Tarihi: 08.04.2020 07:52
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.04.2020 07:52

2002 yılında TOFAŞ'ın kurucu müdürlerinden Yalçın İpbüken tarafından kurulan Yalın Enstitü Derneği, Korona virüs ile ilgili sanayiye ve işletmeye dönük bir çalışma yaptı.

Çalışmayı Yalın Enstitü'nün danışmanlarından Hasan Aydın kaleme aldı.

Bu çalışma, koronavirüs hastalığı (COVID-19) salgını yaşanan bölgelerde salgın hastalığın yayılmasını önlemek üzere ,salgın bölgesinde yer alan fabrika ve binalar için, yardımcı tesislerin işletilmesi ve kullanımı ile ilgili tavsiyeleri içeriyor.

Burada yardımcı tesis ekipmanları işletmelerde hayati öneme sahiptirler ve işletmenin kesintisiz çalışmasını taahhüt eden A+ ekipmanlar olduğu vurgulanarak şöyle deniliyor:

"HVAC (ısıtma,havalandırma,iklimlendirme) sistemleri kritik yardımcı tesis ekipmanlarının başında gelir ve mevcut salgın hastalık(Covid-19) bulaşma yollarından hava ile yayınım HVAC sistemleri ekipmanları ve çalışma prensibleri ile doğrudan ilişkilidir.

Tavsiyeler öncelikle fabrika yöneticileri ,bakım müdürleri ,HVAC uzmanları, bina veya hastane sorumlu yöneticileri için hazırlanmıştır. Ayrıca iş sağlığı uzmanları ve halk sağlığı uzmanları için de faydalı bilgiler içermektedir. Bu çalışma yaygın salgın hastalık (Sars-CoV-2) ile ilişkili tehlikeli durumların saptanması ve kontrolü faaliyetleri ile ilgili tavsiyeleri de içermekte olup sektör uzmanları ,İSG birimi sorumlu ve yöneticileri için faydalı bilgiler barındırmaktadır.

Yardımcı tesisler ile ilgili kritik bileşenler ve önlemler ele alınmakta ve bazı iyi uygulama örnekleri açıklanmaktadır. Kapsam, enfekte kişilerin sadece nadiren kullanılmasının beklendiği fabrikalar,üretim alanları, ticari ve kamu binaları (örneğin ofisler, okullar, alışveriş alanları, spor tesisleri vb.) ve ayrıca hastane ve sağlık tesislerini de(genellikle daha fazla enfekte insan yoğunluğu olan) içerir."

Bu çalışma bir kitapçık kitapçığa https://lean.org.tr/fabrika-bina-yardimci-tesisler-icin-sars-cov-2-covid-19-rehberi/ adresinden ulaşabilirsiniz. Ağırlıklı olarak teknik içeriği var. Belki bazı işletmelere yararı olur.

DÜNYA SAĞLIK GÜNÜ, KORONA'YA DENK GELDİ

Dün 7 Nisan-Dünya Sağlık Günü'ydü. Dünya Sağlık Asamblesi, 1948'de ilk kez 7 Nisan'da toplanmıştı. Bu tarih 1990'ların başından beri her yıl farklı bir tema altında düzenlenen etkinliklerle kutlanıyor.

Bu yılın teması ise "Hemşirelere ve Ebelere Destek". Geçtiğimiz yılın başında bu yılın Hemşire ve Ebe Yılı olarak ilan edildi. Ne ilginç değil mi? Sanki bugünler önceden görülmüş de bu tema öne çıkarılmış. Elbette öngörü ama dikkat çekici.

Evet, Dünya Sağlık Günü'nde, tüm dünyamız nerede ise evde. Herkes bir sağlık sorunu ile uğraşıyor. Ve herhalde hiçbir Dünya Sağlık Günü böyle küresel bir salgına denk gelmemişti.

Hemşireler ve ebeler de her zaman olduğu gibi sağlık sisteminin temelini oluşturan görünmez kahramanlar.

Bugün küresel sağlık işgücünün yarısını oluşturan 22 milyon hemşire ve 2 milyon ebe, durup dinlenmeden yaşamsal sağlık hizmetleri veriyor. Kuşkusuz hemşireler ve ebeler olmadan sağlık sisteminin işlemesi düşünülemez.

Tüm hemşire ve ebelerimizin Dünya Sağlık Gününü kutluyorum. Bu zorlu mücadelelerinde kendilerine başarılar diliyorum. Fedakarlıklardan dolayı şükranlarımı sunuyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.