Hava Durumu

Koza Han meselesi ve bir anı

Yazının Giriş Tarihi: 06.01.2021 07:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.01.2021 07:59

Koza Han 15. yüzyıl sonlarında II.Bayezid tarafından mimar Abdül ula bin Pulat Şah'a İstanbul'daki eserlerine vakıf olarak Bursa'da yaptırılmış bir handır. Koza Han'ın yapımı Mart 1490'da başlamış, açılışı 29 Eylül 1491'de yapılmıştır.

Osmanlı devri han ve kervansaray mimarisinde -ortasındaki mescit bakımından - eski gelenekleri sürdüren ve bütünlüğünü koruyabilmiş bir eserdir. Anıtsal giriş kapısı ve avlusunda bulunan altı şadırvanlı köşk mescit Bursa'nın simgeleri arasındadır.

Bu yapı geçmişte "Yeni Han, Han-ı Cedid, Han-ı Cedid-i Evvel, Han-ı Cedid-i Amire, Yeni Kervansaray, Beylik Han, Beylik Kervansaray, Simkeş Han, Sırmakeş Han" gibi birçok adla anılır. Yapı içinde zamanında ipek kozası ticareti yapıldığı için Koza Han adıyla daha çok bilinir.

O dönemlerde koza ticareti için Bursa'ya gelen ipek tüccarları konaklama hizmeti veren handa altlı üstlü iki oda tutarlardı. Üstteki odayı ticari işlerini görmek ve konaklamak, alttaki odayı da ticaret mallarını depolamada kullanırlardı. Zemin katta 45, alt katta 50 oda olmak üzere 95 oda bulunur.

TAŞ SÖKÜMÜ

Koza Han içindeki Arnavut kaldırımı taşlarının sökümü son günlerde gündemi oluşturdu. Bu konuya birçok kişi karşı çıktı. O taşların yerine bazalt taşlar döşenecek. Bu konuyu Bursa'da duyarlı birçok kişiyi ayaklandırdı. Siyasetin de doğal olarak malzemesi oldu.

BAŞKAN AKTAŞ NE DEDİ?

Konu ile ilgili olarak konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, şunları söyledi:

"Koza Han'da sadece oturma alanlarındaki baskı betonlar sökülüyor ve yerlerine doğal granit taşları, bazalt ve küp taş döşeniyor. Bu anlamda numune olarak 4 farklı uygulama gerçekleştiriliyor. Koruma kurulu yetkilileri, önümüzdeki Salı günü gelecek ve hangi uygulamanın yapılması gerektiğine dair karar verecek. Yaklaşık 1 ay sonra Koza Han, düzenlenmiş şekliyle Bursalıları ağırlayacak."

TARİHE DOKUNMAK VE BİR ANI

Bu konu gündeme gelince aklıma yıllar öncesi geldi. O dönemler Vakıflar Bölge Müdürü Özgen Keskin'di. O dönemde Çekirge I.Murad Hüdavendigar camii üstünde bulunan bir eski medreseyi restore etmek amacıyla, zeminine mermer döşetmeye kalkışmıştı. Bu olay büyük bir infial yaratmış, dönemin Başbakan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır küplere binmişti.

Görevinden alınacağını hisseden Özgen Keskin de yiğitlik bende kalsın demiş ve dönemim AK Parti yönetimine gidip, "Siz beni görevden alacaksınız, ben istifa ediyorum" demişti.

Bu istifa sonrası Özgen Keskin AK Parti'ye katılmış ve 28 Mart 2004 Yerel seçimlerinde AK Parti'den Yıldırım Belediye Başkanı seçildi. 30 Mart 2014 seçimlerinden itibaren görevi sona erdi.

SONSÖZ

Görülen o ki bu zemin döşeme işleri geçmişteki örneğinde de olduğu gibi sıkıntılı işler. İktidarda olsan da sıkıntılı, muhalefette olsan da.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.