Odman Ailesi kökleri BTSO’nun kurucusu Osman Fevzi Efendi’ye uzanan Bursa’nın köklü ailelerinden biri. Giray Odman ise Bursa iş ve akademi dünyasının yakından tanıdığı bir isimdi. BUSİAD’ın kurucularından, Bursa İTİA’nın kurucu hocalarından.
Çok erken yaşta aramızdan ayrılan Giray Odman ve eşi İbtihal Odman’nın üç çocuğu var. Özge Odman, Almanya’da yaşamını sürdürüyor. Kimya Yüksek Mühendisi. Bir Alman firmasının üst düzey yöneticisi. Ferit Odman ise müzik dünyamızda ülkemizi uluslararası platformda temsil eden önemli bir müzik insanımız.
Özden Odman bir sanatçı. Ressam olarak birçok çalışmaya imza attı. Lise eğitimini yaptığı Cleveland Shaker Heights Lisesi’nde sanat dersleri aldı. Ödülle ilk lise yıllarında tanıştı. Ardından Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü’nü bitirdi. Kendisi özgün konseptli resim çalışmalarını projelendirerek çok sayıda sergiye imza attı. Bu arada özellikle Türk kahvesini sanata dönüştürdüğü “kahVEsaires telVEsile” isimli resim projesi büyük ilgi gördü.
****
Bursa sanayisinin yakından tanıdığı rahmetli Arif Ağaoğlu, A Plas Otomotiv’in kurucusu. 10 yaşında babasından aldığı 10 lira ile ekmek ve soğan satarak ilk girişimciliğine başladı. Ardından otomotiv lisesini bitirdi. Sonrasında Bursa’ya geldiğinde bir yandan işletmecilik okudu, bir yandan da Tofaş Teknik Satın Alma servisinde çalıştı. Bu arada 20 metrekarelik bir dükkanda küçük imalatlar yapmaya başladı. Ardından yaptığı bir anlaşma sonucu, Niğde’deki müşterisi olan fabrikanın genel müdürü onun fabrikasını görmeye geldi. Ama 20 metrekarelik bir dükkan vardı. Ortada bir fabrika yoktu. Bir kauçuk fabrikası olan büyüğünden rica etti, orasını fabrikam diye gezdirdi. Sonra TOFAŞ’tan ayrıldı. İşine yoğunlaştı. Ve o küçük dükkan ile başlayan yolculuk 3 fabrikaya dönüştü.
Arif Ağaoğlu’nu geçtiğimiz yıllarda kaybettik. Kendisini uzun yıllardır TOFAŞ ve BUSİAD’dan tanırdım. Kendisi hep “Teşebbüs et de hayal olsun güneşe varmak” derdi. Şimdi 3 ayrı fabrikada otomotiv yan sanayinin ulusal ve uluslararası platformda önemli tedarikçilerinden biri olarak A Plas devam ediyor. İşin başındaki Arif Ağaoğlu’nun oğlu Hasan Ağaoğlu fabrika çalışmalarının dışında sanata meraklı bir isim.
KRAL KORONA
Sanatçı Özden Odman, korona döneminde önemli bir projeyi hayata geçirdi. Odman, korona döneminde hazırladığı ve Hasan Ağaoğlu’nun özel koleksiyonunda olan orijinal kendine eserlerinden “Kral Korona/Corona the King” isimli bir kitap yazdı. Bu özel koleksiyonluk kitaptan sadece 999 adet basıldı.
Kitapta 19 cümle ve 19 resim ile karşılaşıyorsunuz. Ayrıca o resim ve cümlenin sizin için ifade ettiğini de resmedebileceğiniz veya yazı ile ifade edebileceğiniz birer alan var.
Hasan Ağaoğlu tarafından prodüksiyonu yapılan çalışma piyasada satılmıyor. Kitap bir sosyal proje olarak hayata geçirildi. Burada istediğiniz bir sivil toplum örgütüne 250 TL’lik bağış yaparak kitaba sahip olabiliyorsunuz. Meraklıları için sosyal medyadan Instagram:wwwozdenodmancom adresinden daha detaylı bilgi alınabiliyor.
Bu arada sanatçı Özden Odman çalışması Kral Korona ile ilgili şu değerlendirmeleri yapıyor:
“Covid -19 salgınına yol açan korona virüsle birlikte, insan ve dünyalı olarak hepimiz aynı düşünce ve duygu ile BİR olduk. Kaybettiklerimiz bizi kendimizle tek bıraktı. Kendimizi bulma yolunu açtı. Sanat, bilim ve doğa: BİRlik içinde Özünü bulan TEK olabilme gücünü bizlere hep sunmuştur. Birlikte hala deneyimlediğimiz bu yaşananların bir anlamı olmalı.”
Hasan Ağaoğlu ise kitap ile ilgili düşüncelerini şöyle paylaşıyor:
“Pandemiyle birlikte hayatımızı tekrar sorguladığımız, her şeyi baştan düşünmemize yol açan bir süreç yaşadık. Eski alışkanlıklarımızın yerlerini yeni davranış biçimleri aldı. Bu süreçten pek çok kimse etkilendi ve hayatımızda çok şey değişti. En çok da sanat etkilendi. Özden Odman’ın Kral Korona çalışması insanlığın özüne dönüşünü, bir olabilmeyi ve tek olma istediğini anlatmakta.”
Sanata ve sanatçıya katkı koyan herkese saygıyla. Teşekkürler Sevgili Özden Odman ve Hasan Ağaoğlu.