Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Küçük dev kadının ardından

Yazının Giriş Tarihi: 14.03.2017 04:41
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.03.2017 04:41

Bundan kısa bir süre önce Bursa ve Türk bilim dünyası dünya çapında bir bilim insanını kaybetti. Sizlere Türk psikoloji tarihinin önemli isimlerinden biri olan Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı'ndan söz ediyorum.
Tam tanımayanlar için kısa anımsatmalar yapayım. Bursa'da ilk özel okullardan biri olan İhsan Çizakça Lisesi'nin kurucusu İhsan-Süheyla Çizakça'nın kızıydı. Aynı zamanda da bir başka pencereden Fizikçi Tevfik Bey'in oğlu, yazar ve öğretmen, aynı zamanda Galatasaray Spor Kulübü'nün 2 numaralı kurucusu ve ilk kalecisi Asım Tevfik Sonumut'tun torunuydu. (Anne tarafından.)

Kağıtçıbaşı, Robert Koleji bitirir. Amerika'da eğitim görür. Profesör olur. ODTÜ, Boğaziçi ve Koç Üniversitesi'nde çalışır. AÇEV'i kurar. Dünya Psikoloji Kurumu Başkan Yardımcısı olur ve Harward'dan, Duke'a, oradan Berkeley'e kadar birçok üniversitede dersler verir. Türkiye'de web of science'da sosyal alanda en çok atıf alan bilim insanımız olur. Ayrıca yeni yayınlanan The Psychology Book'ta kendisine bölüm ayrılan bu değerli bilim insanımızdan kitapta övgüyle söz edilmektedir. Kağıtçıbaşı, ülkemizde sosyal psikolojinin de kurucusudur.
Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı geçtiğimiz yıl Çağdaş Eğitim Kooperatifi'nin de Eğitim Ödülü'nü almıştı.

İnönü'nün dediği çıktı

1940 yılında dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Elazığ'a gider. Orada bir kız sanat mektebini gezerken, öğretmenler arasında Süheyla isimli bir öğretmenin hamile olduğunu görür. Okul müdiresine dönüp, "Müdire hanım bu hamile öğretmenimize neden izin vermediniz? Neden istirahat etmiyor?" diye sorar.
Yerine öğretmen gelmediği için Süheyla Çizakça öğretmen doğumuna az bir süre kalmasına rağmen görevine devam etmektedir. Sonra İsmet Paşa devam eder:
"Köyde de kadınlarımız çocuk doğuruyor. Ama eğitemiyorlar. Bu öğretmen çocuklarımız önemlidir. Kim bilir bu çocuk ileride kim olacak?"
Evet o çocuk uluslararası platformda Türk bilim dünyasının saygın isimlerinden biri olan Prof.Dr.Çiğdem Kağıtçıbaşı olur.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.