Hava Durumu

Kutuplaşan siyaset / Toplum ve Akşener

Yazının Giriş Tarihi: 17.02.2020 08:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.02.2020 08:08

Aklın, rasyonelliğin yitirildiği dönemler ve alanlar vardır. Böyle dönemlerde kutuplaşma had safhaya çıkar.
Herkes kutuplaşma kavramını toplumun farklı görüş, farklı ideolojilere ayrılması ve farklı umutların peşinden koşması gibi algılayabilir.
Hayır... Kutuplaşma çok tehlikelidir. Kutuplaşan toplumların, kutuplaşan siyasetinde sorgulama yoktur.
Bekir Ağırdır, bir toplantıda şöyle bir değerlendirme yapmıştı:
"Kutuplaşma toplumun farklı görüş, umut ve ideolojilerle ayrılması değildir. Bu grupların hiçbir koşulda diğer tarafa geçme ihtimalinin kalmamasıdır. Tehlikeli olan da budur."
Burada kutuplaşanlar kendi varlığını koruyabilmek için karşı tarafı şeytanlaştırır. Ve empati duygusu yok edilir. Akıl kullanılmaz. Sorgulanmaz.
Kutuplaşanlar her doğruyu kendi tarafında, her yanlışı da karşı tarafta aramaya zorlanır.
Zaman zaman siyaset kutuplaşmayı enstrüman olarak kullanır. Bu sürdürülebilir bir şey değildir. Ama belirli dönemlerde siyasetçinin işine yarar.

AKŞENER VE KUTUPLAŞMA

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener geçtiğimiz hafta bir Bursa turu yaptı. Bu Bursa turunda çeşitli etkinliklerle beraber 7 ilçeyi gezdi.
Basın mensuplarıyla Mudanya Yolu'ndaki Heybeli'de buluştu.


Meral Akşener'in söylemlerinin içinde de kutuplaşmadan şikayet vardı. Şöyle dedi:
"Türkiye'de son yıllarda siyaset soyut değerler, hayat tarzı üzerinden siyaset yapılıyor. Bu da çok konforlu bir alan. Günümüzde somut bir şey söylemeden kutup- laştırıp ayrıştırma üzerinden oy alınıyor. Bir diğer yönü ise tek seçmenli, genel başkanın gözünün içine bakan bir siyasi yapı. Ortada bir kırmızı kuvvetler mavi kuvvetler yok. Tüm taraflar siyasi yapının paydaşları.
Bunların ortadan kaldırılması lazım. Tek seçmenli alanı, çok seçmenli ve vatandaşın derdiyle ilgilenen alan haline tekrar getirmeyi misyon edindik."

ÇEŞİTLİLİK VE FARKLI GÖRÜŞLER

Toplumda, siyasette, bilimde, sanatta ve her alanda gelişmenin temelinde statükocu değil, farklı görüşlerin yoğun olduğu, farklı söylemlerin ifade edildiği ortamlar yatar.
Bu önemlidir.
Belirli koşullar içinde tek vücut olmak gerekebilir. Buna söylenecek bir şey yok. Ama genelde tek seslilik, gelişmeyi getirmez. Bu ülkemizde yıllar boyunca çeşitli iktidarlarca uygulanan ezberci eğitim sistemi gibidir.
Sorgulamazsın, şüphe etmezsin. O zaman birçok alanda gelişmelerden, buluşlardan, uzak kalırsın. Bu siyaset içinde geçerlidir.
Kutuplaşan toplumlar ve siyaset yerini; toplumun farklı görüş, farklı ideolojilere ayrılması ve farklı umutların peşinden koşmasına bırakmalıdır. Çok seslilik önemlidir.
Artık nerede ise tüm programlarda kutuplaşan siyasetin temsilcilerini, dinlemekten; "Sorun biz değil, onlar" diyerek çözüm ortaya koymadan insanlardan ve düşüncelerden sıkıldık.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.