Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Lacivert elbiseli adam ve 19 Mayıs

Yazının Giriş Tarihi: 18.05.2019 08:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.05.2019 08:09

16 Mayıs 1919, Beyoğlu Caddesi öğle saatleri. Tokatlıyan Oteli'ne lacivert kostümlü, koyu renk bir boyunbağı takmış sarışın, deniz mavisi rengindeki gözlerinin içi parlayan bir adam girer. Sarışın adam, Tokatlıyan'ın lokanta tarafına geçer. Köşedeki masaya oturur. Ve her zaman buraya gelişinde kendisine hizmet eden şef garson Karabet'e seslenir:
"Bana bir şiş kebap... Ondan sonra pilâv ama üzerinde fasulye olsun ve elma kompostosu..."
Şef garson, istenilen yemekleri getirir. Bu sırada lacivert elbiseli adamın yanında uzun boylu, zarif giyinmiş bir de arkadaşı vardır. Bir aralık, sarışın adam, şef garsonun yüzüne bakar, ona "Karabet... Karadeniz'de gemilerin mi battı? Niçin böyle dertli duruyorsun?" der.
"Paşam! Memlekette düşmanlar gezinip duruyor. Cemal paşa filân hep kaçtılar. Onu düşünüyorum."
Lacivert elbiseli zat:
"Düşünme. Onlar kaçtı ise, ötekiler de, düşmanlar da buradan gidecekler. Sen şimdi bana hesabı getir"
Garson hesabı getirir ve dolgunca bir bahşiş alır. Lâcivert elbiseli adam Tokatlıyan' dan çıkar. Anadolu'ya geçmek için o gün İstanbul'dan ayrılır.
Bu öyküyü anlatırken, Hikmet Ferudun Es "O lacivert elbiseli adam Mustafa Kemal'di." der.
Beşiktaş İskelesi'nden motor ile Kız Kulesi açıklarında vapura biner. Vapur hareket etmeden önce Rauf Bey, Mustafa Kemal'e "Yola çıkmayın, işgal kuvvetlerine mensup bir torpido tarafından takip edileceksiniz ve vapur batırılacak" der fakat o, yolculuğun planlandığı gibi süreceğini söyler. Mustafa Kemal, maiyetindeki 22'si subay, 25'i er ve erbaş olmak üzere toplam 47 kişi ile yola çıkar. (Bu rakam daha önce farklı bilinirdi, Murat Bardakçı bu rakamı belgelerden çıkardı.)


Bir gün önce 15 Mayıs 1919, onu Samsun'a götürecek olan Bandırma Vapuru'nun kaptanı İsmail Hakkı Bey'i makamına çağırır yolculuk hakkında bilgi alır ve ertesi gün öğle üzeri hareket edeceklerini bildirir.
Rauf Bey'in belirttiği İngiliz gemisi, Bandırma Vapuru'nu izlemeye başlar ancak Karadeniz'e açıldıktan sonra fırtınalı havada izlerini kaybettirir.
Sert havada, dalgalı bir denizde yol alan gemi 17 Mayıs günü gece saat 23.00 civarında İnebolu Limanı'na girer, 18 Mayıs 1919 tarihinde öğle üzeri 12.00'de de Sinop Limanı'na yanaşır. Üsteğmen Hikmet Bey sandal ile kıyıya çıkar ve yolda olduklarını Samsun Tümen Komutanlığı'na telgraf ile bildirir. Bandırma Vapuru, bu telgraftan bir gün sonra da 19 Mayıs 1919'da Samsun'a varır.
Böylece bir ülkenin kaderini değiştirecek ve emperyalizme karşı verilen ilk kurtuluş savaşının tohumları bu kıvılcım ile atılır.
Aradan yıllar geçer 1927'de Mustafa Kemal, İstanbul'a gelir Tokatlıyan'dan içeri girer, Anadolu'ya gideceği gün oturduğu masaya oturur. Garson Karabet'i çağırır, 1919'da yediği yemeğin aynısını sipariş verir. Evet, yarın 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik Spor Bayramımız kutlu olsun.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.