Hava Durumu

Laikliğin kabulü, Ata Lions ve Mahruki

Yazının Giriş Tarihi: 08.02.2022 08:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.02.2022 11:24

TBMM tarafından kabul edilen ilk anayasa 20 Ocak 1921'de yürürlüğe girdi. 1921 Anayasası, değişen ve gelişen ihtiyaçları karşılamaya yetmeyince, anayasanın esas prensiplerine sadık kalmak şartıyla, 20 Nisan 1924 tarihinde, 491 sayılı kanunla ikinci bir anayasa kabul edildi. Bu anayasada “Devletin dini, İslam dinidir” maddesi 10 Nisan 1928’deki değişiklikle kaldırıldı ve laiklik ilkesi 1937’de anayasaya girdi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin temel niteliği olarak laiklik, 5 Şubat 1937 yılında anayasasının değiştirilmez hükümleri arasına girdi. Bu yıl devletin temel nitelikleri arasında yer alan laikliğin 85. yılı kutlanıyor.

Bursa’da da 2013 yılında kurulan Ata Lions Kulübü, 12 Şubat 2022’de geleneksel olarak düzenledikleri Atatürk Gecesi’nde bir araya gelecek.

Atamızın sevdiği yemeklerin yeneceği, sevdiği şarkıların dinleneceği bu gecenin geliri Türk Eğitim Vakfı burslarına ayrılacak.

Ayrıca gecede Atatürkçü Düşünce Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olan ve AKUT’un kurucusu Nasuh Mahruki de bir konuşma yapacak.

Ata Lions Kulübü Başkanı Hüseyin Avni Bayramoğlu, Atatürk Gönüllüsü dostları bu yemeğe davet ediyor. Yemek 12 Şubat’ta Podyum Davet’te 19.30’da kokteyl ve 20.00’de yemek formatında gerçekleşecek.

BEYAZ G(Ö)REV

Türk Tabipleri Birliği'nin aylar önce başlattığı eylem süreci devam ediyor.

Bugün ise Beyaz G(ö)rev gerçekleşecek. Konu ile ilgili olarak dün akşam BTO’da bir de açıklama yapıldı.

Eylem Bursa'da Çekirge Devlet Hastanesi, Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi, Bursa Şehir Hastanesi, Tıp Fakültesi Hastanesi, Yüksek İhtisas Hastanesi, Dörtçelik Çocuk Hastanesi ve Gemlik Devlet Hastanesi'nde gerçekleştirilecek.

DOKTORLAR NE İSTİYOR?

Doktorlar ne istiyor sorusunun yanıtı şunlar:

“Kamu hastanelerinde göreve yeni başlayan pratisyen ve asistan hekimler için temel ücret (maaş+ sabit ek ödeme) yoksulluk sınırının en az iki katından, uzman hekimler için yoksulluk sınırının en az iki buçuk katından az olmamalıdır. Sabit ek ödemeler genel bütçeden karşılanmalıdır.

Özel sağlık sektöründe çalışan hekimlerin sosyal güvenlik primleri “prim ödeme tavanı” üzerinden çalıştıkları kurumlar tarafından ödenmeli; ücretleri en az yoksulluk sınırının iki katı olmalıdır.

Aile hekimi maaşları en az yoksulluk sınırının iki katına yükseltilmelidir. Tüm Aile Sağlığı Merkez’ binaları kamu tarafından inşa edilmeli aynı standartlarda donanımı kamu tarafından sağlanmalıdır. 3 yıldan uzun süre görev yapan aile hekimi ya da aile sağlığı çalışanı tüm kamu dışı ebe, hekim ve hemşireler kamu kadrosuna alınmalıdır.

OSGB’lerde çalışan işyeri hekimlerinin ücretleri Türk Tabipleri Birliği’nin belirlediği asgari ücreti üzerinden ödenmelidir. Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur farkı gözetilmeksizin bütün emekli hekim maaşları (25 yılda emeklilik baz alınarak) pratisyen hekimler için asgari 15.000 TL, uzman hekimler için asgari 18.000 TL’ye çıkarılmalıdır.

Çalışma ortamlarımız ve koşullarımız iyileştirilmeli, başta asistanlar olmak üzere bütün hekimlere, herhangi bir maddi kayıp olmadan (nöbet ücretinin kesilmesi vs.) nöbet ertesi izin hakkı tanınmalıdır.

COVID-19 “illiyet bağı” aranmaksızın meslek hastalığı sayılmalı, Pandemide çalışılan her yıl için 120 gün yıpranma payı uygulanmalı, hekimler için ek gösterge 7.200 olmalıdır. Sağlıkta Şiddet Yasası acilen TTB’nin önerdiği şekilde düzenlenmeli; cezalar tutuksuz yargılanma ve “hükmün açıklanmasının geri bırakılması” olarak uygulamaya olanak veren sınırların üzerine çıkarılmalıdır.

Tıbbi hatalarda kurumsal sorumluluğu görmezden gelerek hekimleri ödeyemeyecekleri tazminatlara mahkûm eden uygulamalar için yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

5 dakikada muayene dayatmasından vazgeçilmeli, hasta randevuları her  hastaya en az 20 dakika ayrılacak şekilde düzenlenmelidir.”

                                

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.