Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Lions Akademi BUSİAD ve felsefe

Yazının Giriş Tarihi: 24.02.2018 08:38
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.02.2018 08:38

118 K Lions Kulüpler Federasyonu bünyesindeki Lions Akademi ile BUSİAD'ın ortaklaşa düzenlemeye başladığı Felsefe Toplantıları'nın ilki BUSİAD Evi'nde gerçekleşti.
İlk etkinlikte Galatasaray Üniversitesi'nden Doç. Dr. Aliye Kovanlıkaya, Kant'ın Ödev Ahlakı'nı anlattı.
Bilindiği gibi BUSİAD, uzun yıllar Uludağ Üniversitesi ile birlikte Felsefe Toplantıları'nı organize etmişti. Son yıllarda da Lions Akademi bünyesinde Felsefe Toplantıları organize ediliyor. Şimdi bu iki kurum bir sinerji yaratarak ortak etkinliklerinin ilkini hayata geçirdi.


Immanuel Kant, Alman felsefesinin kurucu isimlerinden biri olarak, felsefe tarihinin kendisinden sonraki dönemini belirleyici olarak etkilemiştir. Kant, eleştirel felsefenin babası olarak kabul edilir. Almanya'da Doğu Prusya'nın Königsberg kasabasında 1724'te doğdu. 1804'te aynı yerde öldü. Hayatı boyunca burada yaşadı. Üniversite eğitimi sırasında birkaç yıl öğrencilere özel dersler verdi. Eğitimi sırasında Leibniz ve Wolff'tan etkilendi.
Doç. Dr. Aliye Kovanlıkaya, bize önce Kant'ı tanıttı. Ondan sonra onun açısından ödev kavramı ve ödev ahlakı üzerine bilgiler verdi. Bu konuları da anlatırken önce akıldan söz etti. Aklın yolu birdir, kavramına da değinen Kovanlıkaya, akla en çok birlik için ihtiyaç duyulacağından söz etti.
Toplantı sonrası Lions Akademi Başkanı Dr. Ender Tukay ve BUSİAD Başkanı Ergun Türkay tarafından konuşmacı Doç. Dr. Aliye Kovanlıkaya'ya günün anısına birer armağan takdim edildi.
Lions Akademi ve BUSİAD'ın yarattığı sinerjiyi önemsiyorum.
Evet, Kant'ın bazı sözleri ile yazımı bitirmek istiyorum:
"Cömertliğin üç belirtisi vardır: Sözünün eri olmak, gereksiz yere övünmemek ve sorgusuz sualsiz bağışlamaktır.
Acı çekiyor olabilirim ve çaresizlik içinde diğerlerinin bana davrandığı gibi, haksızca davranmayı isteyebilirim. Eğer böyle yaparsam, yaralı hislerimin neden olduğu eğilimler tarafından yenilgiye uğratılmış olacağım. Fakat acı çekiyor olmama rağmen, ödev duygusuyla adilce hareket ediyorsam, o zaman ahlaklı bir şekilde hareket ediyorum demektir.
Dogmanın ölümü ahlakın doğumudur.
Dünyada hiçbir şey başkalarının hakkından daha kutsal değildir.
Eğer bir çocuk kötü davranışlarından ötürü cezalandırılır, iyiliğinden ötürü ödüllendirilirse bu durumda o sadece ödül için doğru davranacaktır ve hayata atılıp da iyiliğin her zaman ödüllendirilmediğini, kötülüğün de cezalandırılmadığını gördüğünde sadece hayatta nasıl muvaffak olabileceğini düşünen ve hangisini kendi yararına görürse buna göre doğru ya da yanlış davranan bir insan olacaktır.
Gençlikte günler kısa, yollar uzun; yaşlılıkta ise günler uzun, yollar kısadır."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.