Hava Durumu

LykeAero’yu kutluyorum

Yazının Giriş Tarihi: 17.08.2022 08:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.08.2022 08:11

Önce biraz mitolojik yolculuk yapalım. Zeus’un oğlu ve habercisi olan Hermes'in bir çok çocuğu vardı. Bunların arasında en tanınanı Daphnis adındaki genç çobandı. Bir dağ perisinin oğlu olan bu çocuğu doğar doğmaz bir vadiye bırakmışlardı. Sicilyalı çobanlar Daphnis'i kırda bularak aldılar ve büyüttüler. Genç bir delikanlı olduğunda onu bir sürünün başına geçirdiler. Kırların tanrısı Pan ona müziği öğretti.

Daphnis çok yakışıklı bir gençti üstelik çok da güzel flüt çalardı. Tüm kır perileri onu çok severlerdi. Kır perilerinden biri olan Lyke'nin ona duyduğu sevgi hepsinden fazlaydı. Aynı zamanda çok da kıskanç bir periydi. Daphnis'e kendisinden başka kimseyi sevmeyeceğine dair yemin ettirdi. Eğer severse Lyke onun gözlerini kör edecekti.

Bir gün Daphnis avdan dönerken karşısına kralın güzel kızı çıktı ve kız ona aşık oldu.  Daphnis, kralın kızını reddedince, kralın kızı Daphnis'in içkisine gizlice aşk iksiri koyarak onu kendisine bağladı. Lyke sevdiğinin ihanet haberini alınca hemen sözünü yerine getirip Daphnis'in gözlerini kör etti. O günden sonra Daphnis bir başına dağlarda flüt çalarak kendini avutmaya çalıştı ama kör olduktan sonra fazla yaşamadı. Bir gün elinde sopası yeri yoklayarak yürürken kendini yalçın bir kayanın üzerinde buldu ve dengesini kaybederek aşağıya uçtu. Hermes sevgili oğlunun öldüğünü duyunca çok üzüldü ve onun hatırasına kayalardan düştüğü yerden bir kaynak fışkırttı.

LYKEAERO VE TEKNOFEST 2022

Bu yıl 30 Ağustos – 4 Eylül tarihleri arasında Karadeniz’de gerçekleşecek olan TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nin bünyesinde çeşitli yarışmalar da düzenleniyor.

TEKNOFEST'te, gençlerin geleceğin teknolojileri üzerinde çalışmalarını desteklemek için Roket’ten Otonom Sistemlere, Yapay Zeka’dan Sualtı Sistemleri’ne kadar 39 farklı kategoride Türkiye tarihinin en büyük ödüllü Teknoloji Yarışmaları bulunuyor. 

TEKNOFEST 2022 Teknoloji Yarışmaları kapsamında geçtiğimiz yıldan farklı olarak; Dikey İniş Roket, Engelsiz Yaşam Teknolojileri, Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma, Hyperloop Geliştirme yarışmaları da yer alıyor. 

Uludağ Üniversitesi öğrencileri tarafından kurulan 2022 Teknofest Jet Motor Tasarım Yarışması takımının adı: LykeAero.

Gençler belki de yukarıdaki mitolojik öyküden esinlenerek isimlerini LykeAero koydular. Belki de başka bir kısaltmadan.

Bu kapsamda TEI-TUSAŞ Motor San. A.Ş. sponsorluğunda düzenlenen Jet Motor Tasarım Yarışmasında, Uludağ Üniversitesi’ni temsil eden LykeAero takımı yarışmaya katılan 258 takım arasından finale kalmayı başardı. 

Böylece finale kalan 6 takım arasında final sunumları için 29-31 Temmuz 2022 tarihleri arasında Ordu’daydı. Takımımız 6 takımdan biri olduktan sonra jüri üyeleri tarafından En İyi Sunum Ödülü’ne layık görüldü.

LykeAero takımından Furkan Aykanat, Ömer Nasuh Aköz ve Kayahan Duran yarışma sonrası yaptıklarında paylaşımlarında “Her konuda desteğini esirgemeyen başta kıymetli danışman hocamız Prof. Dr. Ali Sürmen, Prof. Dr. Fatih Karpat, Prof. Dr. İrfan Karagöz, Prof. Dr. Akın B. Etemoğlu’na ve Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz hocalarımıza teşekkür ederiz” dediler. 

SON SÖZ

Evet, burada öncelikle LykeAero takımını kutluyorum. Sonra onlara destek veren hocaları/başka danışmanları varsa onları ve üniversitemiz ile sponsorlarını.

Bu kutlamayı 258 takım arasından finale kalarak 6 takım arasına girdikleri ve en iyi sunum ödülünü aldıklarının ötesinde yapıyorum.

Çünkü burada ödülden daha değerli bir şey var. Thomas Edison’un ampulü arzu ettiği düzeye getirene kadar 999 kez denediği konuşulur. Burada değerli olan denemek ve “Never give up/Asla vazgeçmemek”tir.

Bir başka değerli şey de bilginin paylaşılması ve bilginin paylaşıldıkça çoğalacağının farkındalığıdır. Bu da beraberinde takım olmayı getirir.

İşte ben bu yüzden takım olan LykeAero’yu ve yarışmaya katılma girişimlerini kutluyorum.

Tebrikler gençler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.