Hava Durumu

Magro ve Gauvin Bursa'daydı

Yazının Giriş Tarihi: 15.10.2020 07:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.10.2020 07:46

Fransa, uzun yıllara dayanan köklü ilişkilerimizin olduğu ülkelerden birisi. Her ne kadar ilişkilerimiz bu aralar sıcak olmasa da, zaman zaman soğuyan, zaman zaman da sıcak hale gelen ilişkiler boyutunda devam ediyor. Dış politika dediğimiz şey de böyle bir şey.

Türk-Fransız ilişkileri dendiğinde benim aklıma Osmanlı'nın Paris Büyükelçisi ve bir dönemler Bursa(Hüdavendigar) Valisi olan Ahmet Vefik Paşa(İstanbul'daki eğitiminin ardından Paris'te Saint Louis Le Grand Lisesi'ni bitirdi. Arapça, Farsça, Yunanca ve Latince bilirdi)gelir. Bakanlık, Sadrazamlık da yapmış olan bu değerli devlet adamımızın büyükelçiyken başından geçen üç olayı anımsarım.

.....

Bir dönemler Fransızların İstanbul Büyükelçisi kayığındaki kürek sayısını 10'dan 14'e çıkartır. Türk geleneklerine göre 14 kürek ancak Saltanat Kayığında bulunabilirdi. Bunu gören Osmanlı halkı Saltanat Kayığı zannediyor ve selamlıyordu ancak kayığın içindeki Fransız Büyükelçiydi. O dönemde Fransa'ya yüklü borçlarımız olduğu için bir uyarı yapılmaz. Bu konu Ahmet Vefik Paşa'nın kulağına gider. Bunu duyan Paşa, derhal İmparator III. Napolyon'un faytonunun aynısını yaptırır. Yapıldıktan sonra Paris'in sokaklarında mekik dokur. Bunu gören Fransızlar faytonu III. Napolyon'un ki sanıp selamlar. Bu hadise derhal İmparator III. Napolyon'a gider. İmparator süratle bu arabanın halini düzeltmesini ister. Ahmet Vefik Paşa'nın cevabı ise şöyledir:

''Önce siz kayığınızın küreklerini 7 çiftten, 5 çifte indirin sonrasında ben arabayı eski haline getiririm.''

O cevabın sabahında İstanbul'da sadece bir tane 7 çift küreği olan kayık vardı, Saltanat Kayığı.

Ahmet Vefik Paşa, Fransızlar'ın Şam'a asker göndermek üzere olduğunu öğrenip, İstanbul'a bildirir ve önlemler alınır. Bölgedeki askeri varlığı işiten III. Napolyon Ahmet Vefik Paşa'yı davet etmek ister ama ulaşamaz. Paris'in sert ortamı biraz yumuşadıktan sonra Napolyon'un huzuruna çıkan Ahmet Vefik Paşa, önce Hükümdarı selamlarken, "Kendini Yavuz'un Sefiri mi sanıyorsun?" sözlerine muhatap olur. Ahmet Vefik Paşa'da "Eğer Yavuz'un sefiri olsaydım saygı değer şahsınız o tahtta oturamazdı'' karşılığını verir.

Ahmet Vefik Paşa ve III.Napoleon arasındaki sürtüşmeler hep devam eder. Son sürtüşmede ise Napoleon diğer büyükelçilerin arasında, Paşa'ya "İmparatorluğunuzdan çatırdama sesleri geliyor'' der. Paşa ise ''Çatırdama seslerini ben de işitmekteyim ancak benim imparatorluğum buraya çok uzaktır. Bu çatırdama sesleri ancak sizin imparatorluğunuzdan gelmektedir.'' yanıtını verir. Napolyon o taraftan uzaklaşır. Bunları duyan İngiliz Büyükelçi, Ahmet Vefik Paşa'nın elini sıkıp tebrik eder. Ancak Paşa " Bu sözleri sizler etseydiniz kralınız ve sadrazamınız sizi tebrik eder ve arkanızda dururdu. Ancak benim bu sözleri ettiğim İstanbul'da duyulursa üç gün içinde beni görevden alırlar'' der ve olayın üçüncü günü görevden alınır.

.....

Bu arada III. Napoleon'da ilginç bir kişiliktir. III. Napoléon (Charles Louis Napoléon Bonaparte,), 1848-1852 yılları arasında Fransa Cumhurbaşkanlığı yapmış, sonrasında tertiplediği darbeyle cumhuriyeti yıkarak imparatorluğunu ilan etmiştir.

BURSA'DA FRANSIZ KONUKLAR

Hervé Magro, Haziran 2020 'de Fransa'nın Türkiye Büyükelçiliği'ne atandı. Magro, Ağustos'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Güven Mektubu'nu sundu ve ardından Anıtkabir'i ziyaret etti. Magro, Türkiye'ye yabancı bir isim değil. 1988 - 1991 yılları arasında Ankara'da Üçüncü Kâtip ve de daha sonra İkinci Kâtiplik görevlerinde bulundu. Ayrıca 2009 - 2013 yılları arasında da İstanbul Başkonsolosu'ydu. Fransa İstanbul Başkonsolosu, Olivier Gauvin ise geçen ay görevine başladı.

Bursa Türk Fransız Alliance Française Kültür Derneği/Alliance Française de Bursa, Bursa Türk Fransız Kültür Derneği adıyla 1976 yılında kuruldu. Türkiye ile Fransa arasındaki geleneksel dostluk ilişkilerini sürdürmek, her iki ülkenin dilini ve kültürel değerlerini karşılıklı olarak tanıtmak, Fransızca öğrenmek ve geliştirmek isteyenler için dil kursları düzenlemek, Bursa'da yaşayan Fransız ailelerine Türk dilini, Türk kültürünü ve değerlerini tanıtmak amacını taşır.

Bu dernek Nisan 2014 tarihinden itibaren, Bursa Türk - Fransız AllianceFrançaise Kültür Derneği adını alarak, 1883 yılında Paris'te kurulmuş olan ve bugün 136 ülkede 5 kıtada, 1000'den fazla şubesi bulunan AllianceFrançaise ağının bir parçası oldu.

Evet, Bursa Türk - Fransız AllianceFrançaise Kültür Derneği'nin başkanlığını aynı zamanda Fransa'nın Bursa Fahri Konsolosu olan Mehmet Erbak yapıyor. Erbak, pazartesi akşamı derneğin yeni dönem çalışmaları kapsamında Bursa'da Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Hervé Magro ve İstanbul Başkonsolosu Olivier Gauvin'i, Kaburga Et'te ağırladı.

Büyükelçi Magro'ya "Sayın Büyükelçi yeniden ülkemize ve kentimize hoşgeldiniz" diyorum. Başkonsolos Sayın Gauvin siz de hoşgeldiniz.

" Monsieur l'Ambassadeur et le Consul général, bienvenue en Turquie et à Bursa."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.