Hava Durumu

Matlı büyümeye devam ediyor

Yazının Giriş Tarihi: 19.01.2022 08:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.01.2022 08:06

Bursa’nın gıda sektöründeki güçlü kuruluşlarından MATLI Holding, geçtiğimiz yıl Mart ayında Tiryaki Holding ile birlikte Türkiye’nin en büyük beyaz et üretici Keskinoğlu’nun yüzde 20’lik hissesini TİMA Yem olarak satın almıştı.

Geçtiğimiz günde MATLI Holding bünyesine YÖRSAN’ı da kattı. Yörsan, 1964 yılında Yörükler Gıda Limited Şirketi adıyla kuruldu. Şirket, 1979 yılında Susurluk'ta bir mandıranın alımıyla beraber 1984'te inşa edilen 170 bin metrekarelik bir alana yayılmış Türkiye’nin ilk peynir fabrikası olarak faaliyete başladı. Sonra firma Yörsan A.Ş adını aldı. 1985 yılında şirket, pastörize süt üretimine ve kültür peynirciliğine başladı, yüzlerce kişiye istihdam sağladı.

Balıkesir bölgesindeki binlerce üreticinin sütlerini satın alarak katkı sağlayan Yörsan, süt, peynir, ayran, tereyağı, kaymak ve krema gibi süt ürünlerini iç piyasaya sunduğu gibi, ABD, Japonya, KKTC ve Orta Doğu ülkeleri dahil 20’den fazla ülkeye ihracat da yapıyordu.

Daha sonra Susurluk’ta ikinci fabrikasını kuran Yörsan, 2014’te Dubaili özel yatırım fonu The Abraaj Group’a satıldı. 2018 başında iflas korumaya başvuran Abraaj Capital, borçlarını geri ödemesini sağlayacak 6 milyar doları bulmak için varlıklarını satışa çıkardı, ve tasfiye süreci başladı. 

Sonuçta geçtiğimiz gün Yörsan, Susurluk İcra İflas Dairesi tarafından yapılan açık arttırmada, 120 milyon 350 bin lira en yüksek fiyatı Matlı Holding verdi. Böylece Matlı Şirketler Grubu’na bağlı Karakoca Besicilik Sanayi ve Ticaret A.Ş., firmanın yeni sahibi oldu.

Özer ve Önder Matlı kardeşleri kutluyorum. Gıda sektöründe bir değerimizi daha milli sermaye ile almış olduk.

*****

AKILLI ŞEHİR ZİRVESİ

Akıllı şehir, veri toplamak için farklı türde elektronik nesnelerin interneti sensörlerini kullanan ve daha sonra varlıkları, kaynakları ve hizmetleri verimli bir şekilde yönetmek için bu verilerden elde edilen bilgileri kullanan bir kentsel alandır.

Akıllı şehir şu özelliklere sahiptir:

“Veri dolaşımını sağlamak üzere ücretsiz wi-fi, iletişim teknolojileri, bilgi güvenliği. Coğrafi bilgi sistemleri. Afet ve acil durum yönetimi. Akıllı altyapı. Toplu taşıma ve araç paylaşım uygulamaları. Yoğunluğu azaltan akıllı trafik çözümleri, akıllı park alanları. Temiz enerji ve aydınlatma. Enerji, su ve elektrik tasarrufu yapan akıllı binalar. Akıllı yönetişim, akıllı ekonomi. Güvenlik. Akıllı atık toplama. Mevcut durumdan yönetime kadar tüm bilgilere erişime ve geri bildirime olanak tanıyan akıllı şehir mobil uygulaması, bir danışma masası gibi hizmet veren dijital kiosklar.”

Kentimizi de Akıllı bir şehire dönüştürme noktasında Bursa Büyükşehir Belediyesi de çalışmalarına devam ediyor. Geçenlerde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ULUTEK Teknopark’taki firmaların temsilcileri ile ‘akıllı şehircilik’ temalı zirvede buluştu.

*****

AKTAŞ NE DEDİ?

Aktaş, ULUTEK Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz ile birlikte katıldığı toplantıda Bursa’da dijitalleşme yolunda atılan adımlar masaya yatırıldı.

Aktaş bu konuda özetle şunları söyledi:

“ULUTEK Teknoloji Sahnesi etkinliğinin konuğu olduğumda bir söz vermiştim ve Belediyemiz ile Teknoparkımız’ın ortak projeler gerçekleştirilmesi amacıyla bir araya geldik. Bu buluşma, Bursa’ya dijital şehircilik alanında katma değeri yüksek kazanımlar sağlayacak.

Bursa’nın akıllı şehircilikteki dönüşümüne ivme kazandırmak için kentimizde verimlilik sağlanacak alanlara yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz. 160’ı aşkın firmayla yenilikçi teknolojik üretimin temellerinin atıldığı ve durmadan gelişiminin artırıldığı ULUTEK firmaları ile çözüm ortağı olarak, şehrimizin dijital dönüşüm noktasında ekonomik büyüme sağlamasını hedefliyoruz.

Firmaların yaptıkları sunumlardan çok etkilendim. Kısa, orta ve uzun vadede hayata geçirebileceğimiz iş birlikleri olacak. Kent hayatını daha konforlu ve güvenli hale getirmek için firmalarımızın uzmanlıklarına ihtiyacımız olacak. Bu kapsamda hayata geçireceğimiz çalışmaların, karşılıklı fayda sağlayan ve teknoloji altyapımızın güçleneceği sonuçlar doğacağına inanıyoruz. Bu attığımız ilk adımların sonuçlarını ele almak için yakın zamanda firmalarımız ile yeniden bir araya geleceğiz”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.