Hava Durumu

Meliha Coşkun ve Sonsuz Sorgu

Yazının Giriş Tarihi: 09.03.2024 07:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.03.2024 07:57

Bir süredir İstanbul’da yaşayan Bursalı Seramik Sanatçısı Meliha Coşkun, 1983 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Seramik Ana Sanat dalı bölümünde lisans eğitimini tamamladı. 1998-2000 Bursa Uludağ Üniversitesinde İznik Erken Dönem Osmanlı seramikleri üzerine yüksek lisans tezini yaptı.

1996-1997 Bursa Uludağ Üniversitesi Seramik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalıştı. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Ana sanat dalında 2008-2016 yılları arasında öğretim görevlisiydi. 

2008 Arnavutköy Art Galeri ve 2019’da Beyoğlu D’ART Galeri de kişisel sergilerini açtı.  Ayrıca 2021 IAAF Sanat ve Antika Fuarı, İstanbul 2021 ‘Ada ve Ütopya’,  Bozcaada 2020 Dişil Enerji, 2020 Ziraat Bankası, Beyoğlu 2019 ART, Ankara Çağdaş Sanat Fuarı, 2019 Renkler Seramik Sergisi, 8 Mart Kadınlar Sergisi, Troya Karma Seramik Sergisi, Renkler Karma Seramik Sergisi, Varna Karma Grup Sergisi, Seramik Sanat Günleri, 2016 Pişmiş Toprak Heykel Sempozyumu, Eskişehir 2015 Seramik Sanat Günleri gibi etkinlerdeki karma sergilerde eserleri yer aldı.

Evet, seramik sanatçısı Meliha Coşkun’un “Sonsuz Sorgu” isimli Seramik Sergisi, dün akşam  Bursa Galeri N’de açıldı. Bursa Seramik Sanat Kolektifi’nin, DURMA SANAT ana sponsorluğunda gerçekleşen sergi 20 Mart 2024 tarihine kadar açık kalacak.

Sergi ve sanatçı ile ilgili olarak ilgili olarak yorumcular “Kimlik, beden ve nesne arasındaki derin ilişkilere dair derinlemesine bir araştırmadır ve izleyicileri düşünmeye teşvik etmektedir. Sergi toplumsal cinsiyet normlarının, kimlik oluşumunun ve bireyin çevresiyle kurduğu ilişkilerin karmaşıklığını yansıtmaktadır. ‘Kapan’ ve ‘Tokalar’ temaları ile sembolik anlatımlar aracılığıyla, toplumsal cinsiyetin dayatmalarını, kimlik oluşumunu ve gerçekliğin muğlak sınırlarını sorgulamaktadır. Eserlerinde aidiyetsizlik, bellek sorgusu ve dayatılan rollerin eleştirisi gibi temaları işlerken, izleyicileri dönüşümün izini sürmeye davet etmektedir.” değerlendirmesini yapıyor.

Dilek Erkoç Yıldız’ın Sergi Küratörlüğünde, Huri Aykut Ülker ve Canan Temizelli’nin Proje Koordinatörlüğünde hazırlanan sergi, Bursa'da gerçekleşmesi planlanan 2. Uluslararası Seramik Bienali'nin tanıtımını ve seramik sanatının bilinirliğini artırmak amacıyla düzenlenen etkinliklerin bir parçası olarak gerçekleştiriliyor.

Meliha Coşkun’a başarılar diliyorum.

------ ----- ---- -------

YUSUF OĞUZOĞLU’NUN ARDINDAN

Bursa’nın yetiştirdiği önemli bilim insanlarından biri de tarihçi Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu’ydu. Derin tarih bilgisi, mütevazi kişiliği ile toplumumuzda ve akademi dünyasında çok sevilen ve saygı duyulan bir isimdi. Kendisi BUÜ’den emekli olduktan sonra Düzce Üniversitesi’ndeydi.

Halil İnalcık hocanın asistanıydı. Yusuf Hoca’nın aramızdan ayrılışı bizleri çok üzdü.

Kendisinin Bursa’ya ve üniversitemize önemli katkıları oldu. Prof. Dr. Ayhan Kızıl döneminde Harvard Üniversitesi’nde Yakındoğu dilleri başkanı olan Prof. Dr. Şinasi Tekin hocanın girişimleri ve Yusuf Oğuzoğlu hocanın katkıları ile Uludağ Üniversitesi Harward Üniversitesi ile işbirliği yaparak Cunda’da “YOYO” adı verilen  Harvard’ın öğrencilerinin katıldığı Yoğunlaştırılmış Osmanlıca Yaz Okulu uygulaması başlatılmıştı.

Ayrıca yine Yusuf Oğuzoğlu hocanın aracılığı ile Ayhan Kızıl hoca döneminde Halil İnalcık hocanın Bursa’da uzun yıllar kalması ve Osmanlı’nın kuruluş yıllarının araştırılması noktasında değerli eserlerin yayınlanması sağlanmıştı. Bu çalışmalara Bursalı gazeteci-yazar-tarihçi Raif Kaplanoğlu’da bizzat katılmıştı.

Kendisi Bursa belleğine ve ülkemiz tarih belleğine sayısız eser bıraktı.

Işıklarda uyusun.

---- ----- ------- ---

BUSİAD YÖNETİMİ İLE SOHBET

Çarşamba akşamı BUSİAD Başkanı Buğra Küçükkayalar’ın daveti üzerine BUSİAD yönetim kurulu ile birlikte olduk.

BUSİAD Başkanı Buğra Küçükkayalar’ın bir süre önce başlattığı ve geleneksel hale getirmeyi planladığı “BUSİAD Çatı Katı Sohbetleri”nin konuğu oldum.

Kuşkusuz sohbetimiz endüstriyel ilişkilerin örgütleniş süreci ile başlayıp, BUSİAD ve tarihi ile devam etti.

Karşılıklı bilgi alışverişimiz keyifli oldu. 

BUSİAD sohbeti için BUSİAD Başkanı Buğra Küçükkayalar nezninde tüm yönetim kuruluna ve BUSİAD Genel Sekreteri Erol Alakoç’a teşekkürlerimi iletiyorum.

BUSİAD’a çalışmalarında başarılar diliyorum.

------- ------ --------

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    logo
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.