Atamız ulusal sermayemizin oluşmadığı dönemde uyguladığı karma ekonomik sistem ile sanayimizi geliştirecek birçok sanayi kuruluşunun temellerini attı. Bunlardan biri olan Sümerbank’ın Bursa’da kurmayı planladığı fabrikanın adı “ince uzunca yün” anlamına gelen “Merinos” oldu.
Başvekil İsmet İnönü’nün 28 Kasım 1935 tarihinde temelini attığı Merinos Fabrikası, binaları, yüklenici Nuri Demirağ’ın çabaları ile kısa sürede yükseldi. Deneme üretimleri ve hazırlıkları tamamlandıktan sonra, 1 Şubat 1938’de Atamız, 17. ve son kez Bursa’ya geldi. Ertesi gün, yani takvimler 2 Şubat 1938’i gösterirken Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu dev kuruluşu o günün gelenekleri dışında kurdele kesmek yerine, kapıyı anahtarla açarak hizmete açtı.
Sevgili Ahmet Emin Yılmaz, köşesinde Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Sümer Holding A.Ş. Genel Müdürlüğü'nün "Bursa Merinos” ile "Merinos" markaları satış yöntemiyle özelleştirileceğini duyurdu.
MERİNOS VE BURSA
Ne olacak? Altı üstü bir marka satılacak. Yok “kazın ayağı öyle değil”…
Merinos Bursa’dır ve Bursa’da Merinos’tur. Sadece Evliya Çelebi’nin dediği gibi “Velhasıl Bursa (sadece) sudan ibaret (değildir)tir.” Bu ruhaniyetli şehrin ruhunun bir parçasıdır, Merinos.

Onu Bursa’nın ruhundan çıkartıp, alırsanız sadece Atatürk’ün bize bir emanetini daha yok etmiş olmazsınız. Bursa’nın ruhunu zedelersiniz.
ATATÜRK’ÜN MERİNOS AÇILIŞINDA YAZDIKLARI
Atatürk, Merinos’un açılında şeref defterine şunları yazar:
"Sümerbank Merinos Fabrikası, çok kıymetli bir eser olarak millî sevinci artıracaktır. Bu eser, yurdun, özellikle Bursa bölgesinin endüstri gelişimine ve büyük millî ihtiyacın giderilmesine yardım edecektir. Eserin başarılmasından Ekonomi Bakanlığını tebrik ederim. Sümerbank direktörlüğüne teşekkür ve fabrikayı gördüğüm gibi yüksek bilgi, tam düzenli idarede, direktörüne başarı temenni ederim."

MERİNOS NEDİR?
Merinos, Bursa’da bir semte adını vermiştir.
1970’li yılların başında Bursa’daki ilk Ar Ge merkezi olan Sümerbank Merinos TEAM(Tekstil Eğitim Araştırma Merkezi)” Merinos’ta kurulmuştur.
Ülkemizde endüstriyel ilişkilerde ilk işçi konfederasyonu olan TÜRK İŞ, Bursa Merinos’taki TEKSİF Sendikasından doğmuştur.
Bursa sporuna ve futboluna sayısız sporcu Merinos Spor Kulübü’nden yetişmiştir.
Bursa’da ilk tüketim kooperatifi Merinos’ta kurulmuştur.
Özel stadı olan ilk kulüp Merinos olmuştur.
Bursa’da ilk yapı kooperatiflerinden biri Merinos Evleri buradan doğmuştur.
Bursa’da ilk yardım sandığı Merinos’ta kurulmuştur.
Ülkemizde düzenlenen ilk tekstil kongresi Merinos’ta düzenlenmiştir.
Bursa’nın ilk tenis kortların biri, ilk mini golf sahası Merinos’ta kurulmuştur.
Bursa sanayisine özellikle tekstil sektörüne birçok üst düzey yönetici ve eleman Merinos’ta yetiştirilmiştir.
Dünyada kamgran yün üreten ve İngiliz kumaşlarına rakip olan ilk fabrika Merinos’tur.
Türkiye’nin ilk konfeksiyon fabrikası Merinos’ta kurulmuştur.
Türkiye’nin erkek konfeksiyonundaki ilk drop standartları Merinos’ta belirlenmiştir.
Bursa’da ilk kreş Merinos’ta kurulmuştur.
Bursa’da çalışan ve ailelerine yönelik ilk sağlık merkezi(diş, röntgen dahil) Merinos’ta açılmıştır.
Bursa’da bir kuruluşun bünyesinde ilk ilkokul Merinos’ta kurulmuştur.
Merinos yemekhanesinde 3 seans sinema gösterileri yapılır. Sünnet törenleri düzenlenirdi.
SON SÖZ
Son söz olarak ne diyeyim?
Bursa ne yazık ki lobisi olmayan bir kenttir.
Siyaset ve lobi oluşturacak aktörler Bursa’da eser miktardadır.
Merinos ismi de Bursa’nın kaybolmuş değerleri gibi yok olup, gidecektir.
Ne belediye, ne BTSO, ne Bursa siyasetçileri yine bir şey yapamayacaktır.
Herkes topu birbirine atacaktır.
Valimiz için bir şey diyemiyorum o daha geleli birkaç gün oldu.
Bu kentte, bu kentten kazananlar, bu kent ile adını duyuranlar, bu kenti bir biçimde çeşitli pozisyonlarda temsil edenler, sadece yazık diyorum.
Bu kentin belleği bir gün gelecek bunu sorgulayacak ve hesabını soracaktır.
Yazıklar olsun, Bursa için atıp, tutanlara.
Bir şeyler yapıyormuş gibi ortalarda dolaşanlara.
Bu arada bu isim şuna söz verildi buna söz verildi lafını da duymak istemiyorum.
Babasının iş yaşantısının 25 yılı Sümerbank’ta üst düzey yönetici olarak geçmiş bir evlat olarak sadece içim sızlıyor.