Hava Durumu

Mimarlar, mimarlığımızı sorgularken

Yazının Giriş Tarihi: 09.10.2017 07:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.10.2017 07:10

Tarihe göz attığımızda ilk mimari yapıların, tarımsal üretime geçişle bir­likte başladığına tanık oluruz. Yani yerleşik yaşam düzenine geçişle birlikte. Özünde bu meslek sağlamlık, işlevsellik ve güzellik temelleri üzerine kuruludur.
İsmen bilediğimiz ilk mimar MÖ 2700'lü yıllarda Mısır'da Mısır Kralı Zoser 'in Sakkara'da ilk kez taştan, basamaklı piramitini yapan mimar ve bilge kişi İmhotep olarak bilinir.
Tarihimize göz attığımızda ise dünya mimarlık tarihine imzasını atan Koca Sinan karşımıza çıkar. İçinde yaşadığımız kent ise Osmanlı'nın ilk mimari eserleri ile doludur ve kuşkusuz daha öncesinin.
Kentimizdeki Irgandı Köprüsü dünyanın ilk çarşılı köprüsü olarak tarihe geçer. 1442 yılında Irgandı Pirali'nin oğlu Hoca Muslihittin tarafından yaptırılan eserin mimarı Abdullah oğlu Timurtaş olarak bilinir.
Bursa'da TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi, Can Şimşek başkanlığında üç yıldır, ulusal bazda "3. Türkiye Mimarlığını Sorguluyor Sempozyumu" na ev sahipliği yaptı. Sempozyumun ana teması ise öz değerlendirmeydi.
Sempozyumun açılışında konuşan Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Can Şimşek, "Bu sempozyumu adı üstünde Türkiye'deki mimarlık ortamının sorgular şekilde ele almak için tartışmak için kurgulamıştık. Üçüncüsünü gerçekleştiriyoruz. Bunun etkinliklerin kitaplarını çıkarmayı düşünüyoruz. Bugünkü toplantıda Mimarlar Odası'nı ele alalım istedik" dedi.
Emeği geçenleri kutluyorum.

50 yılın öyküsü

"3. Türkiye Mimarlığını Sorguluyor Sempozyumu" ndaki önemli bir oturumda geçmiş 50 yılın ve o yıllara emek verenlerin anımsanmasıydı.
"Mimarlar Odası eski yöneticilerinin kendi dönemlerine ilişkin anlatımları" konulu ilk oturum 31'inci dönem Genel Başkanı Bora Akçay'ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi.
Oturumda Mimarlık Vakfı eski Başkanı Doğan Hasol, 21'inci dönem Genel Başkanı Ahmet Sönmez, 38. dönem Genel Başkanı Yücel Gürsel, Mimarlar Odası'nın 50 yılına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Bu arada bu oturumda bilmediğimiz bir şeyi öğrendik. Bora Akçay, Bursa Şubesi'nin, şubelik yolundaki çalışmaları ile Mimarlar Odası'nın ilk logosunun tarihsel sürecini anlatırken ilk logoyu Bora Akçay'ın yaptığını öğrendik.

Patent ve faydalı model

BUSİAD ve Uludağ Üniversitesi iş- birliğiyle organize edilen "Patent ve Faydalı Model" semineri, Uludağ Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde yapıldı.
Patent Vekili Sevcan Kalander'in konuşmacı olduğu programa; Makine ve Tekstil Mühendisliği Bölümü öğrencileri katıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.