Mudanya Belediyesi, 23-28 Ağustos tarihleri arasında Mudanya 6. Kitap Fuarı’nı düzenliyor. Fuarın temasına göz attığımda “Değişim / Yeni Bir Bakış Yeni Bir Anlayış” temasıyla karşılaşıyoruz.
Bu konuda Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, bu yılki temanın “Değişim” olarak belirlendiğini vurgulayarak, şunları söylemiş:
“Toplumsal dönüşüm ve değişim okuyarak, araştırarak ve sorgulayarak gerçekleşecek. Türkiye’de köklü bir değişim arzusu var. Fuara katılacak konuklarımızla yeni bir Türkiye için nasıl ilerlememiz gerektiğini, bu yeni yolda nelerin yapılması gerektiğini konuşacağız. Yeni bir gelecek ufku çizmek için tüm kitapseverleri Mudanya’nın kalbi Mütareke Meydanı’nda gerçekleşecek fuarımıza bekliyoruz.”
DEĞİŞİKLİK, DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM
Sizlere biraz, değişiklik, değişim ve dönüşümden söz etmek isterim. Bir kavram kirliliği içinde bazen değişim diyoruz, bazen değişiklik veya bazen değişim dönüşüm diye beraber kullanıyoruz, bazen de birbirinin yerine. Herakleitos, ‘Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir’ derken ne demek ister?
Değişiklik bir alışkanlığın, bir davranışın, bir bakış açısının değiştirilmesidir. Eğer siz bu değişikliği bir stratejik amaca yönelik gerçekleştirirseniz o değişikliğin ötesine geçip, değişim olur. Bunu kısaca özetleyelim. İş yerinizde sigara içilmeme kararı alındı. Siz iş yerinizde sigara içmiyorsunuz, eğer bunu tüm yaşamınıza yayıp, stratejik olarak daha sağlıklı bir vücuda sahip olmak için içselleştirirseniz bir değişim yaşamış olursunuz.
Dönüşümü ise fiziksel bir örnekle somutlaştırmak isterim. İpekböceğinin yolculuğunda larvanın kelebeğe dönüşümü bunun en basit somut örneğidir. Larva kelebek olmuş ve tam bir dönüşüm yaşamış, farklı bir şeye dönüşmüştür.
Bu konudaki bazı akademik literatürlerde değişim, bir çatı kavram veya şemşiye kavram olarak da değerlendirilmekte ve onun altında 3 süreçten söz edilmekte. Bu noktada Linda Ackerman’ın yaklaşımına göre 3 tür değişim bulunur:
Gelişimsel Değişim (Developmental Change) – yani değişiklik.
Geçişsel Değişim (Transitional Change) – yani genelde değişim dediğimiz.
Dönüşümsel Değişim (Transformational Change) – Yani dönüşüm diye kastettiğimiz
Harvard Business School Profesörü ve tanınmış bir değişim uzmanı John Kotter’in Değişim Modeli, değişim sürecinden geçen 100 kurumun araştırmasına dayanır. Ona göre değişim sürecindeki 8 adım şunları içerir:
“Aciliyet duygusu yaratmak, Güçlü yol gösterici koalisyonlar oluşturmak, Bir vizyon ve strateji geliştirmek, İletişim kurmak, Engelleri kaldırmak, Kısa vadeli kazançlar yaratmak, Kazanımları pekiştirmek ve güçlendirmek, Değişimin kalıcı olmasını sağlamak.”
FUARDA KİMLER OLACAK?
“Değişim” temasıyla gerçekleştirilecek fuarın ilk gününde Açık Radyo Genel Yayın Yönetmeni Ömer Madra, “Medeniyet, Modernleşme ve Değişim: Nereden Nereye?” başlıklı söyleşisiyle Bursalılar ile buluşacak.
Altı gün boyunca Ayşe Kulin, Ahmet Ümit, Işıl Özgentürk, Prof. Dr. Emrah Safa Gürkan, Prof. Dr. Sinan Canan, Prof. Dr. Betül Tanbay, Prof. Dr. Mustafa Şahin, Yüksel Baysal, Melike Baysal, Av. Mehmet Berke Eryılmaz, Duygu Özsüphandağ Yayman, Şaban Akbaba, İlker Özaslan, Buğra Küçükkayalar, Hilmi Haşal, Halim Çiftçi ve Kibare Altay gibi şair, yazar, gazeteci, STK temsilcileri ve akademisyenler kitapseverlerle bir araya gelecek.
Ayrıca, kitap fuarında müzik grupları Black Ebony, Nehir, Onion konserleri ve Bergama Kozak Yukarıbey Köy Tiyatrosu’nun oyunu yer alacak.
SON SÖZ
Bilim kitaplarında, değişim; belli bir süreç içinde yer alan değişikliklerin tümü, dönüşüm ise olduğundan başka bir biçime ya da duruma girme hali olarak tanımlanır.
Deniz Dalgıç’ın, “Toplumsal dönüşüm ve değişim okuyarak, araştırarak ve sorgulayarak gerçekleşecek.” sözünün söylenişindeki mantığa katılıyorum.
Evet, toplum bir dönüşüm istiyor. Bu iş bir liderlik gerektirir. Bu dönüşüme liderlik ettiğini veya edeceğini düşünen partinin öncelikle bu isteğini kendi içinde değişiklikler, değişimler ve tam anlamda bir dönüşüm yaparak bir modelle ortaya koyması gerekir.
Bu kolay bir iş değildir. Bu zor bir iştir. Bunda verilecek mücadele bireyden başlar. O partinin tüm yönetim kadrosunun, tüm yerel yöneticilerinin ve kadrolarının ve de her bir üyesinin egolarını bir kenara bırakıp, bir erke sahip olma peşinde koşmak yerine bulunduğu her pozisyon için model olacak bir davranış ve bir davranışlar dizisi sergilemesi gerekir.
Evet, neyse fazla uzatmayayım.
Mudanya 6. Kitap Fuarı’nın başarılı geçmesini diliyorum.
Demokrasinin çoğunluğun değil çoğunluğa rağmen her türlü azınlığın haklarının korunduğu, siyasi partiler yasasının değiştiği, lider hegamonyasının yerini tüm üyelerin katıldığı ön seçime bıraktığı günlere…