Mudanya Belediyesi 2019 yılından beri, Mudanya’da kitap fuarı düzenliyor. Mudanya Belediyesi’nin Yayıncılar Kooperatifi(YAYKOOP) işbirliğiyle düzenlediği Mudanya Kitap Fuarı’na bu yıl bir yenisi daha ekleniyor.
Anımsayacağınız gibi bu fuarlardan ilki 2019’da Mudanya 1. Kitap Fuarı “Uluslararası Göç ve Mültecilik: Gelenler, Gidenler ve Kalanlar”temasıyla, 2020’de Mudanya 2. Kitap Fuarı “Cumhuriyet Değerleri ve Aydınlanma” temasıyla, 2021’de Mudanya 3. Kitap Fuarı “Gençlik ve Gelecek” temasıyla düzenlendi.
Şimdi ise Mudanya Belediyesi Mudanya 4. Kitap Fuarı’nı düzenliyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş temelini atan Mudanya Mütarekesi’nin 100. yılına ithafen bu yılki teması “Barış ve Kardeşlik” olarak belirlendi.
MUDANYA VE SEYYAR SERGİ
Mudanya ve Fuar/Sergi dendiğinde aklıma ilk olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin tanıtımına yönelik 1925’de Atatürk’ün talimatı ile hazırlanan içinde dönemin sanayi ürünlerinin sergilendiği Karadeniz vapuru ve Gezici Sergi gelir.
12 Haziran 1926’da İstanbul’dan hareketle 86 günde tüm Avrupa kıyılarında 10 bin mil yol katedilerek 12 ülkede 16 limana uğranır ve 5 Eylül’de geri dönülür.
İstanbul’dan hareket sonrası geminin ilk durağı Mudanya iskelesi olur. Bu arada Gazi Mustafa Kemal, 7 Mayıs 1926günü başladığı bir uzun yurt gezisinde, 20 Mayıs’ta beşinci kez Bursa’ya gelir. Bursa’da 24 gün kalır. 13 Haziran 1926 günü, genç Türkiye Cumhuriyeti’ni dış dünyaya tanıtmak amacıyla düzenlenen “Seyyar Sergi” gemisi Karadeniz, Mudanya iskelesine yanaşır. Atatürk o gün sabah 08.00’de Bursa’dan Mudanya’ya hareket eder. Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, burada sergiyi gezer. Öğle yemeğinde gemide konuk olur ve aynı gün Balıkesir’e gitmek üzere deniz yoluyla Bandırma’ya hareket eder.
Atatürk’ün, Karadeniz vapurunda açılan gezici sergiyi ziyaretinde geminin hatıra defterine yazdıkları şunlardır:
“Sergi, başarıya ulaşmış bir eserdir. Bende gayet iyi izlenimler meydana getirdi. Sunuş tarzı çok iyidir. Hazırlayıcısını takdir ve tebrik ederim.”
MUDANYA 4. KİTAP FUARI
3 Eylül Cumartesi günü kapılarını açacak olan fuar, 3-11 Eylül tarihleri arasında Mütareke Meydanı ve İsmet İnönü Parkı’nda düzenlenecek.
Mudanya 4. Kitap Fuarı kapsamında 62 yayınevi ile 47 akademisyen, gazeteci-yazar Bursalı kitapseverlerle buluşacak.
KİMLER GELİYOR?
Mudanya 4. Kitap Fuarı’nın bu yılki onur konuğu, Müzisyen, Yazar ve Yönetmen Zülfü Livaneli oluyor.
Ayrıca Anayasa hukukçusu, akademisyen ve siyasetçi Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, CHP Parti Meclisi Üyesi Yunus Emre, TİP Milletvekili Gazeteci- Yazar Ahmet Şık, Sinan Meydan, Mario Levi, Yekta Kopan, Doç.Dr. Ateş Uslu, Doç. Dr. Doğan Çetinkaya, Erol Ülker, Erendiz Atasü, Orhan Gökdemir, Enver Aysever, Bahadır Özgür, Serhat Halis, Barış Zeren, Arlin Çiçekçi, Fuat Sevimay, Mehmet Fırat Pürselim, Nilay Özer, Yaşar Miraç, Haydar Ergülen, Altay Öktem, Cangül Örnek, Türkan Elçi, Sibel Hürtaş, Eren Aysan gibi şair, yazar ve akademisyenler Bursalılarla buluşacak.
İKİ BELGESEL
Mudanya 4. Kitap Fuarı kapsamında söyleşilerin dışında belgesel, karikatür ve atölye etkinlikleri de planlanıyor.
Bu kapsamda “Nazım’ın Servinaz’ı” ile “Karanlıkta Uyananlar” belgeselleri fuarda izlenime sunulacak. Çocuk ve gençlere yönelik atölye çalışmalarının da yer alacağı fuarda Mudanya kültür ve sanata doyacak.
SON SÖZ
Mudanya 4. Kitap Fuarı’na başarılar dilerken, Atatürk’ün 1925’te ortaya koyduğu vizyonun büyüklüğü önünde saygıyla diyorum.