Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mudanya Mütarekesi ve barış üzerine notlar

Yazının Giriş Tarihi: 06.10.2018 08:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.10.2018 08:26

Mudanya Belediyesi, Kurtuluş Savaşımız'ın ateşkes anlaşması olan ve bize Lozan Yolu'nu açan Mudanya Mütarekesi'nin yıldönümü nedeniyle bir dizi etkinlik düzenledi. Bu etkinliklerle ilgili olarak Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, dün Montania Otel'de bir basın toplantısı düzenledi.
Dün sabahki basın toplantısında Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, konuşmasında sürekli barışa vurgu yaptı.
Hayalinin göreve geldiği günden beri bu barış anlaşmasına imza atan kişilerin çocuk veya torunlarını Mudanya'da bir araya getirmek olduğunu anımsattı. Ama bunu Dışişleri politikaları açısından bir türlü gerçekleştiremediğini, dile getirdi. Ve vazgeçmediğini belirtti. Bu yıl olmasa da bir sonraki yıl, dedi.
Bir bağlamda kurtuluşun müjdecisi olan Mudanya Mütarekesi'nin 96. yıldönümü, Mudanya Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenecek bir dizi etkinlikle kutlanacak.
Bu etkinlikler kapsamında söyleşi ve imza günleri, kardeş şehirlerin halkoyunları gösterilerinin yanı sıra sevilen sanatçı ve gruplar Edip Akbayram, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Cazın Kartalları Orkestrası ile Beste Köprülüoğlu ve Pinhani, Mütareke Meydanı'nda Bursalılarla buluşacak.

MÜTAKERE NOTLARI

3 Ekim 1922'de Mudanya'da başlayan görüşmelere TBMM'yi İsmet İnönü temsil eder. Görüşmelerde Fransa'yı General Charpy, İngiltere'yi General Harington, İtalya'yı General Mombelli temsil eder. Yunanistan'ı temsilen General Mazarakis ve Albay Sariyanis görüşmelere katılmayıp, Mudanya açıklarında bir İngiliz gemisinde beklemişlerdir.
İsmet Paşa başkanlığındaki Türk Heyeti Batı Cephesi Kurmay Başkanı Asım Gündüz, Yrb. Tevfik Bıyıklıoğlu, Bnb. Seyfi Düzgören ve Kızılay ikinci başkanı Hamit Bey'le iki yazmandan oluşuyordu. Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa ile Refet Bele'nin de Mudanya'da kalmaları uygun görülmüştü
Mudanya Mütarekesi dört nüsha halinde Fransızca olarak 11 Ekim 1922'de imzalanır. Yunan hükümeti ise 14 Ekim'de bir bildiri yayınlayarak anlaşmaya katıldığını belirtir. Bu sözleşme imzalandıktan üç gün sonra, yani 14/15 Ekim 1922 gece yarısı yürürlüğe girer.
Bu süreç çok çetin ve gergin geçen bazı günler ara verilen, tekrar toplanılan bir süreçtir.

BİR ANEKDOT

Bu dönemle ilgili olarak Türk heyeti geldiği günden beri Bursa protokolü heyeti sürekli ziyaret etmektedir. Mütareke imzalandıktan sonra İsmet İnönü yaveri Avni Okar'ı çağırır. Ona şu talimatı verir:
"Avni, Mudanya'da olduğumuz sürece Bursa'dan misafirlerimiz oldu. Zaman zaman yemek yendi, çay kahve içildi. Onların hesaplarını çıkar, talimat ver, benim maaşımdan kessinler. Ama söyle bir seferde kesilmesin, sıkışmayayım."
Evet, sevgili okuyucular.
Bu lafın üzerine söylenecek bir söz yoktur.
Bize düşen sadece ve sadece gözyaşlarımızı tutarak, o günleri, o insanları saygı ve rahmetle anmak ve onları örnek almaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.