Hava Durumu

Mudanya TTKB Ödülleri'ne doymuyor

Yazının Giriş Tarihi: 30.09.2020 08:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.09.2020 08:00

Avrupa Tarihi Kentler Birliği ile ülkemiz ilişkileri 7-8 Ekim 1999 tarihinde Strasbourg kentinde kuruluş toplantısını yapan Avrupa Tarihi Kentler Birliği'nin toplantısına Türkiye'nin davet edilmesi ile başlar. O toplantıda Türkiye, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Erdoğan Bilenser tarafından temsil edilir.

Ardından Türkiye Tarihi Kentler Birliği, 22 Temmuz 2000'de Bursa'da, dönemin Bursa Büyükşehir Beleidye Başkanı Erdoğan Bilenser'in başkanlığında 52 tarihi kent belediyesi tarafından kabul edilen birlik tüzüğü ve yayınlanan "Kuruluş Bildirgesi"yle kurulur. Böylece Türkiye Tarihi Kentler Birliği, 2001 yılında da Avrupa Tarihi Kentler Birliği'nin 12. üyesi olur.

Türkiye Tarihi Kentler Birliği her yıl Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması düzenliyor.

Bu ödül töreni, bu yıl İstanbul Pendik Greenpark Otel'de yapıldı. Bu törende Mudanya Belediyesi Girit Mahallesi-Mütareke Meydanı 2. Etap Projesi ve Tirilye Sanat Evi Projesi ile Süreklilik Ödülü'ne layik görüldü.

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ödülü Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı ve TTKB Başkanı Hayrettin Güngör'ün elinden aldı.

Başkan Türkyılmaz, "Mudanya korunan tarihiyle yaşayan bir kent olmaya devam edecek. Ödülü Mudanyalılar'a armağan ediyorum. Önümüzdeki yıl hedefimiz Metin Sözen Büyük Ödülü" dedi.

ÖDÜL ALAN PROJELER

Girit Meydanı ve Mütareke Alanı 2. Etap Projesi kapsamında meydanın kalbi konumundaki İsmet İnönü Parkı, Mütareke Meydanı yenileme çalışmaları 1. Etap projesi kapsamında tamamlanmıştı. Tarihi ve kentsel sit alanlarına sahip turizm değerlerinden Hasanbey, Şükrüçavuş, Mütareke ve Halitpaşa mahallelerinde; bölgenin korunması ve sağlıklaştırılması sağlanacak. Proje kapsamında yaklaşık 17 bin 500 metrekare doğal granit taş ve bazalt zemin kaplaması yapılacak. Uygulama sonrasında bölge turizmine hizmet eden bir görünüme kavuşacak.

Tirilye'de 2014 yılından bu yana Mudanya Belediyesi'nin hizmet binası olarak kullanılan yapı, Tirilye'nin kent dokusuna uygun bir şekilde restore edilerek, Tirilye Sanat Evi'ne dönüştürülecek. Sanat Evi'nin dış cephesi, Tirilye'nin mimari dokusuna uygun şekilde projelendirildi. Sanat Evi'nin giriş katında muhtar odası, dernek odası, idari ofis, ikinci katında ise 80 metrekare büyüklüğünde kütüphane, 3 sanatçı konuk odası, mutfak, 80 metrekare büyüklüğünde konuk okuma ve dinlenme salonu yer alacak.

MUDANYA VE ÖDÜLLERİ

Mudanya Belediyesi kuruluş gününden beri içinde olduğu Tarihi Kentler Birliği ile ilgili çalışmaları, Başkan Hayri Türkyılmaz döneminde yoğunlaştırmıştı. Bu yoğunlaşma beraberinde çeşitli ödülleri getirdi. Bu kapsamda Mudanya Belediyesi, Türkiye Tarihi Kentler Birliği'nden şu ödülleri aldı:

"Taş Mektep Restorasyon Projesi ile Mütareke Meydanı, Girit Sokağı Projesi- Tarihi Kentler Birliği "Proje" Ödülü.

Taş Mektep Restorasyonu Projesi ile Mütareke Meydanı, Girit Sokağı Uygulama Projesi - Tarihi Kentler Birliği "Uygulama" Ödülü

Myrleia Antik Kenti Arkeoparkı, Tirilye Sanat Evi ve Kumyaka Çevre Sağlıklaştırma projeleri ile Jüri Özel Ödülü

Bu yıl da Girit Mahallesi-Mütareke Meydanı 2. Etap Projesi ve Tirilye Sanat Evi Projesi ile- Süreklilik Ödülü"

Mudanya Belediyesi'nin önümüzdeki yıl hedefi ise Metin Sözen Büyük Ödülü. Tebrik ediyorum ve başarılar diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.