Hava Durumu

Mümin Gençoğlu anılıyor

Yazının Giriş Tarihi: 06.02.2023 08:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.02.2023 08:11

Mümin Gençoğlu(1932-1993), Bulgaristan’ın Kırcaali şehrine bağlı Cebel kasabasının Yiğitler köyünde 9 Temmuz 1932’de dünyaya gelir. Mümin Gençoğlu doğduktan sonra 6 aylık iken annesini ve 4.5 yaşında da babasını kaybeder.

Onu üvey babaannesi Emine Hanım ve Yusuf dedesi büyütür. Doğumunun ardından kısa bir süre sonra annesi vefat ettiğinden, önce bir süt anne bulunur sonra üvey babaannesi ona annelik de yapar. Ailesi dört erkek, üç kız olmak üzere yedi kardeştir.

Mümin Gençoğlu okul çağına geldiğinde 1,5 saat mesafedeki okula yayan giderek orada ilkokulu ve ortaokulu bitirir. Aynı zamanda eski Türkçeyi de okur ve yazar. Gençlik çağına geldiğinde imamlık da yapar. 1948 yılında Kırcaali Rüştiyesinden mezun olur.            Kendisi kasabada okuduğu için köydeki kızları beğenmez. Ama o dönemde ailesi Bulgaristan’dayken 16 yaşına geldiğinde, 18 yaşındaki Ümmüselime ile birbirlerini görmeden evlendirilirler. Çift birbirlerini evlendikleri gece görür. Bulgaristan’da 1949 yılında kızları Ayşe dünyaya gelir.

1951 yılına gelindiğinde göç zamanı gelir. Mümin Gençoğlu eşi Ümmüselime, kardeşleri, onları büyüten üvey babaannesi ve Yusuf dedesi ile onun kayınpederi Ahmet dedesi beraber Türkiye’ye göç ederler. Göç sırasında onlara toplu fotoğraflarının olduğu bir göç pasaportu verilir. Aile önce Konya’ya gönderilir. Ama Mümin Gençoğlu, oraya gitmek istemez, Bursa’ya gitmek ister. Aile büyüklerini de ikna eder ama Bursa için bir akraba gerekmektedir. Kendilerinden önce Türkiye’ye gelen ve Bursa’ya yerleşen Ramazan Gençoğlu vardır. Mümin Gençoğlu’nun geldiklerindeki Bulgaristan’daki soyadı Yiğitoğlu’dur. Bütün ağabeylerinin soyadı öyledir. Bursa’ya gelmek için soyadlarını Gençoğlu olarak değiştirir. Büyük oğulları Turhan Gençoğlu, annesi 9 aylık hamile iken çalıştığı şeftali bahçesinde dünyaya gelir.

Evet, Bursaspor başkanlığı yapan, BTSO Meclis Başkanlığı yapan, Bursa milletvekilliği yapan, tekstil , tütün, madencilik alanında bir çok şirket ile  son olarak uluslararası markamız Penguen ‘i kuran, Bal Göç’ün kurucusu göçmenlerin Mümin Agası, Hakimiyet Gazetesi’ni ofset hale geçiren gazete patronu ve de bir çok hayırlar yapan Mümin Gençoğlu’nun hayat hikayesi böyle başlar.


1970’li yılların ikinci yarısı gazeteciliğe yeni başlamış bir genç olarak rahmetli Mümin Gençoğlu ile rahmetli meslek büyüklerim ve kendilerinden çok şey öğrendiğim Enver Ayhan ve Aykan Uzoğuz ile birlikte Karapınar’daki bir alabalık tesisinde tanıştım.        Elimde fotoğraf makinasıyla onun alabalık havuzundan file ile alabalık yakalayışını görüntülemiştim. Ardından Mümin Amca ile onun bana göre o günün devasa jeepiyle Vakıfköy tesislerine gitmiştik. Orada fotoğraflar çekip, ondan Vakıfköy tesislerinde neler yapmak istediklerini dinlemiştim.

Hiç unutmadığım bir anı da onun Ömeragiç’i Bursaspor’a getiriş öyküsüdür. Ömeragiç’in peşine düşülür. Ömeragiç, Mümin Gençoğlu’na bu transfer görüşmesi sırasında “Çim sahanız var mı?” sorusunu sorar. Ömeragiç’i mutlaka transfer etmek isteyen Gençoğlu da Wembley gibi 10 sahamız var,der. Ömeragiç, Bursa’ya gelince gerçek ile tanışır. Gençoğlu bu sözünü tutmak için kolları sıvar ve 7 Ekim 1976’da Vakıfköy’ün temelleri atılır.

 MÜMİN GENÇOĞLU ANILIYOR

 Her yıl olduğu gibi yarın saat 11.00 ‘de Emirsultan mezarlığında kabri başında sevenleri ile birlikte Mümin Gençoğlu vefatının 30. yılında anılacak. Anmada konuşmaların dışında çeşitli etkinlikler ve film gösterimi de yapılacak.

Bu yıl ayrıca özel bir anma töreni de Kültür ve Turizm Bakanlığı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren’in de katılacağı YTB organizasyonunda “Vefatının 30. yılında Mümin Gençoğlu Anma Programı” adı altında bir etkinlik yarın Merinos AKKM Orhangazi Salonu’nda saat 18.00’de düzenleniyor.

Bir de Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı “Göçmen Babası Mümin Gençoğlu” isimli Doç.Dr.Kader Özlem tarafından yazılan kitabı yayınladı.

Bu kitap da o törende tanıtılacak.

Mümin Amca ışıklarda uyu. Evlatların adını onurla taşımaya devam ediyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.