Hava Durumu

MÜSİAD Bursa ve 104. GİK toplantısı

Yazının Giriş Tarihi: 01.12.2021 08:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.12.2021 08:02

Sanayi ve iş dünyasındaki ilk işadamları örgütlenmesi 1971 yılında TUSİAD'ın kurulması ile başlar. Onu ülkemizin ikinci SİAD'ı olarak Bursa'daki BUSİAD 1978 yılında takip eder.

TUSİAD ağırlıklı olarak büyük sanayi gruplarını temsil eder ve bünyesinde toplar. 1990'lı yıllara gelindiğinde özellikle KOBİ ölçeğinde ve Anadolu'ya yayılmış bir örgütlenme gerektiğine dikkati çeken dönemin Refah Partisi Genel Başkanı Prof.Dr.Necmettin Erbakan bu konu ile ilgili olarak dönemin İstanbul İl Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı arar ve bu görevi ona verir. Erdoğan araştırmalarından sonra Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğinden mezun olan ve ailesi de sanayici olan(Babası TUSİAD kuruluş sürecinde aktif rol alır) Erol Yarar'ı bulur.

Uzun çalışmalar sonunda Erol Yarar başkanlığında MÜSİAD (Derneğin adı konusunda Erbakan önerisi, Erdoğan ve Yarar'ın ortak görüşü ile MÜSİAD'da karar kılınır) fiili olarak 12 genç iş adamı tarafından 9 Mayıs 1990 tarihinde kurulur.

Kuruluş akdinde ismi geçen 12 kurucunun yaş ortalaması 32'dir. Kurucular şu isimlerden oluşur:

"Erol Mehmet Yarar, Bayram Ali Bayramoğlu, Abdurrahman Esmerer, Natık Akyol, Şekib Avdagiç, Mehmet Gönenç, Mahmut Ekrem Ensari, Arif Gülen, Halil Ayan, Cihangir Bayramoğlu, Mehmet Turgut ve Ahmet Yıldırım"

Bu arada Erol Yarar'dan bir anekdot aktarmak istiyorum. O bir gün Necmettin Erbakan'a "Neden bu organizasyonun 1970'li yıllarda yapılmadığını" sorduğunda Erbakan şu yanıtı verir:

"Erolcuğum biz bakkal Mehmet ile yola çıktık."

MÜSİAD kurulduktan sonra Erol Yarar, şube açma konusunda çalışmalara başlar. Bu noktada Bursa'ya gelindiğinde Erol Yarar, dönemin Refah Partisi İl Başkanı Mehmet İyibilir'i arar. Ona MÜSİAD'ı anlatır ve Bursa'da örgütlenmek için bir isim önermesini ister. O dönem MAKO'da Ar Ge mühendisi olarak görev yapmakta olan Dr.Mustafa Hatipoğlu bu işi üstlenir. Yapılan çalışmalar sonucunda Necat Beyeç temsilcilik görevini üstlenir.

1 Nisan 1994' te Necat Beyeç başkanlığındaki kurucular kurulu ile MÜSİAD resmen kurulur. Bu kurucular şu isimlerden oluşur:

"Necat Beyeç, Osman Birkan, Mehmet H.Burkay, Osman Altınok, Şadi Koçer, Şükrü Özçimen, Kenan Gençoğlu, Yusuf Aydın, Osman Arıcı."

MÜSİAD Bursa Şubesi olarak ilk genel kurulunu 25.04.1994'te Osman Birkan'ın başkanlığında hayata geçirir. İlk yönetim kurulu şu isimlerden oluşur:

"Osman Birkan, Kenan Gençoğlu, Şadi Koçer, Mehmet Burkay, Osman Altınok, Şükrü Özçimen, Yusuf Aydın, Mehmet Hançer, Halil Şekerci ve Osman Arıcı".

Ardından sırasıyla Mehmet Burkay, Kenan Sertalp, Dr.Ahmet Özkul, Cemil Tekin, Hasan Çepni, Mustafa Gürses ve Nihat Alpay sürdürür.

MÜSİAD günümüzde yurtiçinde 89 noktada şubeleri, yurt dışında 95 ülkede 225 irtibat noktası olan küresel bir sivil toplum kuruluşudur. MÜSİAD 11 binden fazla üyesiyle, 55 binden fazla işletmeyi temsil eder, bünyesinde 1 milyon 800 bin kişiye de istihdam sağlar.

MÜSİAD GİK TOPLANTISI

Dün Kültürpark'taki MÜSİAD lokalinde MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Nihat Alpay'ın davetlisi olduk. Kendisi ile birlikte başkan yardımcıları Alpaslan Şenocak, Kadir Oruç, İbrahim Güney, Erol Bodur, Fatih Aslan ve Abdülkerim Demir de vardı.

Kahvaltı sonra MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Nihat Alpay, çalışmalar hakkında bilgi verdi. Eylül ayında Berlin'de yapılan Başkanlar Toplantısı ve 14-17 Kasım tarihleri arasında Azerbeycan'da yapılan IBF(Ululsrarası İş Forumu) toplantısından notlar aktardı. Ayrıca 3-4 Aralık 2021 tarihinde MÜSİAD Bursa Şubesi ev sahipliğinde düzenlenecek olacak 104. GİK(Genel İdare Kurulu) toplantısı hakkında da bizleri bilgilendirdi.

Bilindiği gibi MÜSİAD'ın geleneksel etkinliklerinden olan GİK, yapıldığı ile özgü bir temada hayata geçiriliyor. Bu toplantının teması ise "Otomotiv teknolojileri ve yan sanayisinde yeşil dönüşüm" üzerine kurgulanmış.

Hilton Otel'de gerçekleşecek etkinliğin ilk oturumunda MÜSİAD Otomotiv Ve Ulaşım Araçları Sektör Kurul Başkanı Osman Özdemir moderatörlüğünde; konuyu "TOGG CEO'su Gürcan Karakaş, UİB OİB Başkanı Baran Çelik, BUÜ Otomotiv Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mehmet İhsan Karamangil ve Vesiile Paylaşım Ekonomisi Çözümleri YKB ve Oyak Renault eski Genel Müdürü İbrahim Aybar'dan dinleyeceğiz.

İkinci oturumda ise MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Nihat Alpay, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Barank ile Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu konuşacaklar. Akşam ise gala yemeği yapılacak. Ertesi gün ise misafir ve basına kapalı olarak yapılacak olan MÜSİAD'ın özel toplantıları gerçekleşecek.

21 Aralık'ta ise Haliç Konferans Salonu'nda MÜSİAD Vizyoner Toplantısı "Fark Et" teması ile yapılacak. Bilindiği gibi MÜSİAD bir yıl MÜSİAD Expo Fuarı, bir yılda MÜSİAD Vizyon Toplantısı gerçekleştirmekte.

MÜSİAD'a, Nihat Alpay ve arkadaşlarına başarılar ve de kolaylıklar diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.